Η ελληνική συμφωνία αποτελεί καταστροφή – σίγουρα για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για την Ευρώπη – υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο, η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συμφωνία της Δευτέρας σπρώχνει την Ελλάδα στην άβυσσο. «Η Ελλάδα διαθέτει ανεργία 26% , ο τουρισμός παραπαίει και οι τράπεζες είναι κλειστές» αναφέρει, περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Ήταν ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα, αλλά με την κακή έννοια» συνεχίζει η εφημερίδα. Η συμφωνία θα κρατήσει, εξηγεί, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την Αθήνα να πραγματοποιεί μεγάλες υποχωρήσεις.
«Είναι σαν μία οικογένεια να πουλάει τα έπιπλά της, προκειμένου να λάβει στεγαστικό δάνειο» υπογραμμίζει η New York Times, τονίζοντας ότι μακροπρόθεσμη η λύση που επιλέχθηκε για την Ελλάδα θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ωθούσε τους ηγέτες να καταλήγουν πάντα σε συμφωνία, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πλέον, μία ομάδα χωρών, η οποία συσπειρώνεται γύρω από την Γερμανία, φαίνεται ότι απορρίπτει τον συγκεκριμένο φόβο – κίνδυνο.
Η υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτει το δημοσίευμα, αντανακλά τόσο την επιθυμία της Αθήνας να παραμείνει στην Ευρωζώνη όσο και την απουσία ενός σχεδίου εξόδου από το ευρώ.
Σε πλήρη αντιδιαστολή με το γερμανικό μπλοκ, η Γαλλία θεωρεί ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη και ενιαία. «Η κεντρική μάχη στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας εστιαζόταν σ’ αυτό το δίλημμα» αποφαίνεται η εφημερίδα.
«Το αποτέλεσμα του συμβιβασμού ήταν το εξής: Η Γαλλία κερδίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η Γερμανία κερδίζει την τιμωρία της ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνει εν συνεχεία.
Εάν όμως αυτό μοιάζει ως νίκη του ευρωπαϊκού project, τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα μοιάζει η ήττα, καταλήγουν οι New York Times.