Skip to main content

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

REUTERS/Eric Thayer/File Photo Φωτογραφία αρχείου

Στις 20 Μαΐου στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναλαμβάνει από αύριο, 1η Μαΐου 2025, η Ελλάδα για έναν μήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις 20 Μαΐου 2025 θα λάβει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας «signature event» είναι η Συνεδρίαση του ΟΗΕ με θέμα την θαλάσσια ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα απευθύνει ομιλία και θα προεδρεύσει της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη.

REUTERS/Eduardo Munoz

Δεν βρίσκεται στην «ατζέντα» επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να περάσει ο πρωθυπουργός το «κατώφλι» του Λευκού Οίκου επ΄ αφορμής της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως «δεν υπάρχει επί της παρούσης σχετικός προγραμματισμός».

Ανάδειξη του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας στη διεθνή σκηνή

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης η παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου και του διπλωματικού αποτυπώματος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

Παράλληλα επεσήμανε πως «μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα η Ελλάδα καθίσταται τα επόμενα δύο χρόνια συμπαραγωγός της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία».

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το όργανο που έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Όπως σημειώνουν από την Βασιλίσσης Σοφίας η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας Προεδρίας της, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα, το ρόλο της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής.

Οι προτεραιότητες

Η θαλάσσια ασφάλεια, μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποτελέσει αντικείμενο της κεντρικής εκδήλωσης Υψηλού Επιπέδου.

Θεματικές της ελληνικής Προεδρίας θα είναι, επίσης, η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, οι «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και τα «Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στη Λιβύη και το Σουδάν έχουν επίσης επιλεγεί ως κύρια θέματα συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Ελλάδα ως θερμός υποστηρικτής της πολυμερούς διπλωματίας, της συλλογικής ασφάλειας και του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών θα εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με γνώμονα τη διατήρηση και εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας προς μια διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας βασισμένη σε κανόνες.