Skip to main content

Ν. Δένδιας: Στόχος του νομοσχεδίου για την Υγειονομική περίθαλψη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι να εκλογικεύσει το χάος

Φωτογραφία αρχείου

Οι απαντήσεις ΥΕΘΑ στα «πυρά» της αντιπολίτευσης - «Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

Να μπει τάξη στο χάος είναι ο στόχος του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», που παρουσιάστηκε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. 

Σε μία συνολική τοποθέτησή του, ο Νίκος Δένδιας απάντησε και στα «πυρά» που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις συγχωνεύσεις Στρατοπέδων αλλά και τις έκτακτες κρίσεις.

Αρχικά ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο «είναι νομοσχέδιο το οποίο έχει σαφείς κατευθύνσεις».

Αρχικά να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους.

Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που όπως έχει επισημάνει ο ΥΕΘΑ είναι προτεραιότητα τόσο για την πολιτική όσο και για την στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες από αυτό το Σύστημα Υγείας με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα.

«Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

Επιπλέον το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

«Είναι δικαίωμά τους. Αυτό το δικαίωμα τους αποδίδεται εδώ γιατί είναι και επιθυμία τους. Δεν είναι υποχρεωτικό. Εάν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, ούτε στην ασφάλιση υπάρχει υποχρεωτικότητα. Αλλά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμά τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν την καλύτερη περίθαλψη και είναι υποχρέωση, αν θέλετε και φιλοδοξία δική μου και του Υφυπουργού του κ. Δαβάκη, να έχουν την καλύτερη στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά είναι δικαίωμά τους αν θέλουν ως Έλληνες πολίτες να πάνε και αλλού. Δεν θα τους εμποδίσουμε εμείς κι αυτό εδώ νομοθετείται.  Και επίσης υπάρχουν μια σειρά άρθρων που αφορούν στην εκπαίδευση».

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου

1. Ποιο είναι το αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου;

Αντικείμενο είναι η βελτίωση της οργανωτικής δομής των υγειονομικών μονάδων και του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και η βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης τόσο των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών όσο και του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, είναι η βελτίωση του εργασιακού και μισθολογικού πλαισίου των στελεχών του Υγειονομικού Σώματος, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης στρατολογικών διευκολύνσεων σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και η δραστική επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους.

2. Ποιο πρόβλημα επιλύει το προτεινόμενο νομοσχέδιο;

Τα προβλήματα που επιλύει σχετίζονται με τις ανάγκες διαχείρισης του υγειονομικού προσωπικού, ώστε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να λειτουργούν με την καλύτερη δυνατή στελέχωση και επάρκεια. Επιπρόσθετα, στοχεύουμε στην αύξηση των εσόδων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προς όφελος των εξυπηρετούμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της μεγάλης αναμονής των στρατιωτικών ιατρών για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας, προκειμένου να καθίσταται περισσότερο ελκυστικό το λειτούργημα του στρατιωτικού ιατρού, τόσο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για τους ήδη υπηρετούντες σε αυτές. Οι σταδιοδρομικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να ανακόψουν τις παραιτήσεις του υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι παρέχεται το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξωυπηρεσιακού έργου στο σύνολο των υγειονομικών στελεχών, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημά τους.

3. Ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι;

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς το σύνολο των δικαιούχων, από τους στρατευσίμους και τα εν ενεργεία στελέχη μέχρι τους αποστράτους και όσους επιμελούνται άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας τη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις τρέχουσες και στις μελλοντικές τους ανάγκες.

Συγχρόνως, στοχεύει στη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας των υγειονομικών μονάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους αξιωματικούς να αποκτήσουν εμπειρία στη διοίκηση και οργανώνοντας αποδοτικότερα τις μονάδες και τις υπηρεσίες.

Σημαντικός στόχος είναι, επίσης, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι τους και η ποιότητα των υπηρεσιών τους, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις για την ενίσχυση της διαφάνειας της τιμολόγησης των υπηρεσιών, τα επαγγελματικά δικαιώματα του συνόλου των στελεχών του υγειονομικού σώματος με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

4. Επιχειρησιακά, ποιο είναι το όφελος του νομοσχεδίου;

Ιδρύεται το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων και σωστικών δεξιοτήτων μάχης (stop the bleed) σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό (All Service Members – ASM) καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μη υγειονομικό προσωπικό, τους διασώστες μάχης (Combat Life Savers – CLS) και το υγειονομικό προσωπικό (Medical Personnel – MP), σύμφωνα με το πλαίσιο εκπαίδευσης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, καθιερώνεται η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την προνοσοκομειακή φροντίδα των απωλειών για λόγους υγείας των μονάδων και υπομονάδων των ΕΔ.

5. Με απλά λόγια τι κερδίζει ένα στέλεχος του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ Μειώνεται ο χρόνος διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών.

• Μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη λήψη ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών.

• 5ετής προγραμματισμός και βελτίωση της διαδικασίας απονομής ιατρικών ειδικοτήτων.

• Παροχή κινήτρων για τη λήψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων.

• Οι στρατιωτικοί φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές αποκτούν το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξωυπηρεσιακού έργου.

• Η διαδικασία μεταθέσεων γίνεται πιο διαφανής και αντικειμενική, με στόχο αφενός την αξιοποίηση των γνώσεων και δυνατοτήτων των στελεχών και
αφετέρου την κάλυψη των κενών των στρατιωτικών νοσοκομείων.

• Παροχή δυνατότητας άσκησης διοίκησης και απόκτησης αντίστοιχης εμπειρίας σε στρατιωτικούς νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κτηνιάτρους κλπ, ενώ σήμερα την άσκηση διοίκησης είχαν μόνο οι ιατροί.

• Θεσπίζεται η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών. όπως στο ΕΣΥ.

6. Τι αλλάζει για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΕΔ με το νομοσχέδιο;

• Ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση, σε εργασίες άσχετες με τη θεραπεία ασθενών. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη
εξυπηρέτηση των ασθενών και των τραυματιών.

• Υγειονομική κάλυψη Μονάδων, που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό, με εξειδικευμένους ΕΠΟΠ Διασώστες.

• Δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την
ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.

• Εξορθολογισμός στελέχωσης Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο
γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

• Δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της
υγείας τους.

• Κάλυψη οδοιπορικών εξόδων στελεχών, που έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης
φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν.

• Απλούστευση διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση
αποζημίωσή τους.

• Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.

• Δυνατότητα συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς για τα στελέχη, ενώ σήμερα μπορούν να τους συνταγογραφούν μόνο οι στρατιωτικοί ιατροί.

• Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης μελών των οικογενειών των στρατιωτικών, που πάσχουν από πλήρη κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας,
νοητική αναπηρία, βαριά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

• Λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.

• Οργάνωση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας παιδιών και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

• Σύσταση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Παροχή δυνατότητας διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

• Παροχή δυνατότητας επιλογής ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των ΕΔ.

• Καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ.

7. Τι αλλάζει για την Υπηρεσία με αυτό το νομοσχέδιο;

• Εξορθολογισμός κοστολόγησης υγειονομικών υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους
και την αποδοτικότερη λειτουργία τους.

• Εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας στρατιωτικών νοσοκομείων με απόδοση ΑΦΜ και υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος και
έκδοσης ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

• Καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού, για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας

• Σύσταση ειδικού λογαριασμού έργων υγειονομικής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.

• Καθιέρωση δεικτών ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
(Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε.), με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

• Δυνατότητα εξ αποστάσεως λειτουργίας υγειονομικών επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων.

• Διακλαδική χρήση υγειονομικών υποδομών, με αξιοποίηση ακριβών ιατρικών εργαλείων από όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως Κλάδου προέλευσης.

• Δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων για την κάλυψη των κενών μέσα από την υπερκάλυψη θέσεων μιας ειδικότητας σε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο.

• Αύξηση ποσοστού στελέχωσης στρατιωτικών νοσοκομείων.

• Θωράκιση προνοσοκομειακής φροντίδας των Μονάδων με την ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη.

• Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, με την πρόβλεψη δημιουργίας και διαχείρισης
πωλητηρίου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και με τη δυνατότητα έκδοσης, παραγωγής και πώλησης συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και
εκπαιδευτικού υλικού, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

• Τέλος, επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ) για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στο πρότυπο του «Professor of Practice», που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University), γεγονός που βρίσκει σύμφωνη τη στρατιωτική ακαδημαϊκή κοινότητα.

8. Τι αλλάζει στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ;

• Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλαγής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ καθώς και στους συγγενείς τους.

• Αντικαθίσταται ο αναχρονιστικός θεσμός «της αδυναμίας για κάθε εργασία» ως προϋπόθεση χορήγησης των στρατολογικών ευεργετημάτων με την αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.

• Γίνονται πλέον αποδεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και δεν παραπέμπονται εκ νέου τα ΑμεΑ σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές.

• Έτσι, τα ΑμεΑ δεν ταλαιπωρούνται και οι συγγενείς τους απαλλάσσονται από το πρόσθετο βάρος μεταφοράς τους στις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές.

• Με αυτόν τρόπο, επιπλέον, μειώνεται η ύλη και ο φόρτος εργασίας των στρατιωτικών επιτροπών.

Πού είναι η βάση του νομοθετήματος και τι πρέπει να θεραπευτεί

Εξηγώντας ο ΥΕΘΑ τον στόχο του νομοθετήματος δείχνοντας ανέφερε ότι «υπάρχει το εξής ιδιόρρυθμο σχήμα στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατούνται στο σύνολό τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Κι αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε. Στον ΕΚΟΕΜΣ στο Στρατό Ξηράς, στον ΕΚΟΕΜΝ και τα λοιπά. Από πού κι ως πού; Και στα τρία! Έχω τις αποφάσεις. Αν δεν γίνεται στην πράξη, χαίρομαι να το ακούω. Με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδου τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει ούτε καν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου; Κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχουν ΑΦΜ, φαντάζομαι το ξέρετε. Πώς λειτουργούν; Και φαντάζομαι ότι ξέρετε πως κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχει τυπική υποχρέωση να καταθέσει μέχρι τώρα που συζητάμε και τα μετατρέπουμε σε οντότητες, ούτε προϋπολογισμό ούτε σοβαρό απολογισμό που να αντέχει σε κριτική Αυτά τα ξέρετε».

«Ο κύριος λόγος λοιπόν που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες, δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν γι’ αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων και αυτό γίνεται επί μακριά σειρά ετών. Δεν άκουσα έναν συνάδελφο να πει «παιδιά αυτό δεν είναι και πολύ σωστό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «λέχθηκε επίσης ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάριν του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά! Κι ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της πληρότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε. Το «401» έχει ποσοστό πληρότητας 55%, το 2024. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%; Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%. Το «404» έχει ποσοστό πληρότητας 38%. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και λάθος για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Αυτό μου λέτε, κύριοι συνάδελφοι; Καταρχήν δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε; Τους κάνω ρουσφέτι; Γιατί ελέχθη και αυτό».

Η αναφορά στο ΝΙΜΙΤΣ

«Μου ελέχθη για το ΝΙΜΤΣ. Έχετε εντύπωση ότι το ΝΙΜΤΣ έχει διοικηθεί σωστά μέχρι τώρα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει το ΝΙΜΤΣ κατειλημμένες σήμερα που συζητάμε σε σχέση με τη δυνατότητά του; Θέλετε να το κοιτάξετε λίγο και να τα ξαναπούμε στην Ολομέλεια; Γιατί αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα, χωρίς να έχουμε βασική γνώση των στοιχείων, τα οποία καλούμαστε να ρυθμίσουμε. Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν τι είναι λάθος ή θέλει βελτίωση, πριν πάμε να δούμε τι ρύθμιση θα κάνουμε. Αλλιώς τι κάνουμε; Κάνουμε τοποθετήσεις οι οποίες είναι ευήκοες σε ορισμένες ομάδες, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων. Και βέβαια δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και του Έλληνα φορολογούμενου, διότι στο τέλος της ημέρας αυτός εισπράττει την ανάγκη να καταβάλει από το υστέρημά του. Ελέχθη εδώ ότι ήταν πάρα πολλές οι παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο. Ήταν 2.244. Ήταν πολλές αλήθεια; Και μάλιστα εξετιμήθη ως θετικό το ότι επαναλαμβάνονταν οι ίδιες. Αν εξετιμήθη ως αρνητικό τότε σε αυτό είμαστε σύμφωνοι γιατί κι εγώ ως αρνητικό το προσλαμβάνω.

«Ζήτησα σειρά ενεργειών οι οποίες δεν είχαν γίνει»

Αναφορικά με το θέμα του δυστυχούς περιστατικού στο νοσοκομείο στο «424» και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «με ευγένεια αλλά με σαφή προσανατολισμό, με εγκαλέσατε διότι προέβην σε έκτακτες κρίσεις και απαλλάξατε με τοποθέτησή σας καταγεγραμμένη στα πρακτικά, την Παθολογοανατόμο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το περιστατικό. Την απαλλάξατε λέγοντας ότι χειριζόταν πάρα πολλά περιστατικά και ενώ ήταν μόνο ένα άτομο και κατά συνέπεια, κατά τη λαϊκή γλώσσα «τι να κάνει η καημένη;». Δεν το είπατε εσείς αυτό, αυτό όμως ήταν η τοποθέτησή σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρετε πόσα περιστατικά χειριζόταν τον χρόνο. Ούτε κι εγώ ήξερα. Και μην ξέροντας πόσα περιστατικά χειριζόταν το χρόνο είναι επίσης βέβαιον ότι δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμπέρασμα αν ήταν πολλά ή λίγα, και αν είχε περίσσευμα χρόνου ή δεν είχε. Και επίσης δεν μπορεί να καταλήξετε στο αν χρειαζόταν δεύτερος Παθολογοανατόμος εκεί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν ήταν μιλούσαμε για κατάθεση  στο ποινικό δικαστήριο, στα πρακτικά θα πάει η τοποθέτησή σας και θα κατατεθεί ως υπερασπιστικό έγγραφο» και συνέχισε λέγοντας ότι « Όταν το πληροφορήθηκα το περιστατικό διά των ΜΜΕ και όχι ως όφειλε η Υπηρεσία, δι’ αυτής, τηλεφώνησα στον επικεφαλής του υγειονομικού κλάδου να του ζητήσω διευκρινίσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να μου παράσχει. Ζήτησα στοιχεία για το περιστατικό. Δεν μπορούσε να μου τα παράσχει. Ζήτησα σειρά ενεργειών οι οποίες δεν είχαν γίνει. Και δεν είχαν γίνει ούτε από αυτόν, ούτε από τους υφισταμένους του, όσους εκρίθησαν εκτάκτως. Και για να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού, τα περιστατικά εκείνο τον χρόνο στο 424 ΓΣΝ για το οποίο είχαμε ήδη στείλει και δεύτερο παθολογοανατόμο, ήταν 900. Σήκωσα λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα πόσα περιστατικά μπορεί να χειριστεί αυτή η ειδικότητα; Μου ελέχθη μετριοπαθώς 2.500 με 3.000. Πώς το ακούτε; Από πού σας προκύπτει ότι δεν είχε χρόνο; Και χρειάστηκε ένα έτος για να «καταδικάσει» έναν άνθρωπο σε θάνατο. Διότι είχα την τραγική εμπειρία να πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σε δεδομένο χρονικό διάστημα -μην το αναφέρω δημοσίως- θα χάσει τη ζωή του και να του πω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά του και ότι λυπάμαι βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Νομίζετε ότι υπήρξα αυστηρός επειδή έκρινα όλα τα προϊστάμενα κλιμάκια με τον τρόπο που τα έκρινα κι έπρεπε να είχα κάνει κάτι άλλο;».

«Το ΕΛΚΑΚ δεν υπήρχε στην ελληνική πραγματικότητα»

Εν συνεχεία ο ΥΕΘΑ έκανε αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.

Όπως δήλωσε «το ΕΛΚΑΚ δεν υπήρχε στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα χρόνο ζωής έχει και σας είχα προβλέψει κατά τη νομοθέτησή του, ότι θα υπάρξουν και βελτιώσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Όμως το ΕΛΚΑΚ έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του. Την έχει αποδείξει περίτρανα και το ΕΛΚΑΚ θα γίνει αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα. Θα τα πούμε στην έκθεση  “DEFEA” αυτά έπειτα από λίγες μέρες».

Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου

«Τώρα, σχετικά με την τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλω να πω ειλικρινά ότι αν έκλεινα τα μάτια μου -όχι βέβαια και τα αυτιά μου- θα πήγαινα πίσω στη δεκαετία του ’80. «Μείον» τον Ανδρέα Παπανδρέου βεβαίως κι αυτό είναι μεγάλο «μείον». Γιατί εγώ υπήρξα σε άλλο κομματικό φορέα, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γιατί το λέω αυτό; Μία συνολική απορριπτική λογική ως εισαγωγή σε κάθε συζήτηση δεν οδηγεί και σε πολλά πράγματα. «Μην κάνουμε συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μην κάνουμε εξορθολογισμό της Δομής, να δώσουμε μεγαλύτερους μισθούς, να θεραπεύσουμε τα πάντα. Αυτό πάρα πολύ ωραίο θα μπορούσε να είναι και μάλιστα εν αγνοία της πραγματικότητας, από ένα κόμμα που ξαναλέω, ενώ νομοθέτησε το Εξοπλιστικό, ουδέποτε το έκανε. Άρα, επειδή ήταν γενική και η συνολική απορριπτική τοποθέτηση, δεν έχω κανένα λόγο να επεκταθώ σε αυτό».

«Βαθμολογώ αρκετά το ζήτημα της προσωπικής μου αξιοπιστίας απέναντι στη Βουλή»

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το θέμα της ενημέρωσης γιατί βαθμολογώ αρκετά το ζήτημα της προσωπικής μου αξιοπιστίας απέναντι στη Βουλή. Κύριοι συνάδελφοι, εισηγήθηκα δύο πράγματα στην παρούσα Επιτροπή. Εισηγήθηκα τη Δομή Δυνάμεων και εισηγήθηκα το δωδεκαετές Εξοπλιστικό. Ως είχα υποχρέωση εκ του Νόμου δεκαετές, εισηγήθηκα δωδεκαετές συν οκτώ χρόνια, στην πραγματικότητα εισηγήθηκα τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν και σε κάθε τομέα, στο απόρρητο κομμάτι, υπήρξε εισήγηση για τις πλατφόρμες την απόκτηση των οποίων θα επιδιώξουμε. Σε ανάλογη κλειστή συνεδρίαση μπορώ να σας επιδείξω ξανά τις σχετικές διαφάνειες που προφανώς σε ορισμένους έχουν διαφύγει. Διότι παρατήρησα την πολύ ευφυή και προσεκτική τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί του μεγάλου αριθμού των διαφανειών και άρα της αδυναμίας για ενσωμάτωση – απορρόφηση του συνόλου τους. Αυτό είναι μια ωραία κοινοβουλευτική κάλυψη».

«Δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς»

Πρόσθεσε επίσης ότι «σας λέω όμως -για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό- δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς, για οποιαδήποτε πλατφόρμα. Και για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την οποία δημιουργήθηκε το θέμα, για την οποία υπάρχει ειδική διαφάνεια και στη Δομή Δυνάμεων και στα Εξοπλιστικά, βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και βεβαίως, εάν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει όρους, δεν υπάρχει θέμα να σας εισηγηθώ επί της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Είναι σαφές αυτό; Για να ξέρουμε τι συζητάμε. Εάν θέλετε δε, εάν θέλετε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τη φάση των διαπραγματεύσεων και σε αυτό είμαι απολύτως διατεθειμένος είτε ατομικά, είτε συλλογικά να ενημερωθείτε.

«Ουδεμία κατάργηση Τάγματος Εθνοφυλακής»

Τέλος αναφορικά με τις συγχωνέυσεις-καταργήσεις Μονάδων ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως «όσον αφορά τη Ρόδο: Πρόκειται για συγχωνεύσεις Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Είναι δυνατόν να μην μπορεί ο σχεδιασμός των Επιτελείων – γιατί για τα Επιτελεία μιλάμε – να κάνει συγχωνεύσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής; Και ποιος θα ορίσει το πώς πρέπει να είναι διατεταγμένες οι μονάδες; Εγώ, εμείς εδώ ή οι διαμαρτυρόμενοι επειδή τους ζητείται να μετακινηθούν λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι τους; Δεν υπάρχει κατάργηση. Ουδεμία κατάργηση. Έρχονται συνάδελφοι εδώ και μου λένε «δεν γνωρίζουμε τι είναι η «Ατζέντα 2030», δεν ξέρουμε τι περιέχει». Εδώ δεν συζητήσαμε τη Δομή Δυνάμεων της «Ατζέντας 2030»; Εδώ δεν συζητήσαμε το Εξοπλιστικό της «Ατζέντας 2030»; Αλλού ήμουν; Δεν είναι καταχωρημένα; Δεν έχω εξηγήσει εκατό φορές τι είναι η «Ατζέντα 2030»; Δεν έχω μιλήσει για τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων μου λένε. Μα οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων είναι ενσωματωμένες στη Δομή Δυνάμεων! Η Δομή Δυνάμεων εμπεριέχει τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων. Όταν μου λένε «δεν ξέρουμε ποια στρατόπεδα», άλλη Επιτροπή ενημερώσαμε; Ήταν εδώ όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ενημέρωσα εγώ. Πώς δικαιούται να πει κανείς «δεν ξέρω»;  Όσο το περί παραδείγματος που ακολουθούμε της Σομαλίας επειδή ανήκε στη Γαλλία, τι να πω τώρα πέραν του απλού γεγονότος βεβαίως, ότι η Σομαλία ήταν ιταλική αποικία και όχι γαλλική».