Skip to main content

Στη Βαλένθια ο Μητσοτάκης για το συνέδριο του ΕΛΚ: Ποιους θα συναντήσει, τι θα συζητήσει 

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θα εκλεγεί η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τα επόμενα τρία χρόνια

Σε μία περίοδο που στη διεθνή σκηνή υπάρχουν εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα τα «φώτα» στρέφονται σήμερα και αύριο στη Βαλένθια,  όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο συνέδριο θα εκλεγεί η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τα επόμενα τρία χρόνια, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Της  αποστολής της Νέας Δημοκρατίας θα ηγηθεί ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  Μαζί του θα βρίσκεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διεκδικεί και μία από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρων του ΕΛΚ.

Άμυνα και οικονομία

Στο επίκεντρο του συνεδρίου αναμένεται να βρεθεί η κοινή άμυνα και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να οριστικοποιήσει τη στρατηγική της για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Για το θέμα αυτό «γαλάζιες» πηγές σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου της Ε.Ε., ειδικά στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία.

Σημαντική θέση στις συζητήσεις θα έχουν θέματα που άπτονται της οικονομίας, με έμφαση να δίνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Παράλληλα θα συζητηθούν και σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος, όπως για παράδειγμα το δημογραφικό πρόβλημα.

Οι συναντήσεις

Να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια του διημέρου και στο περιθώριο των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο,  τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές ο Φρίντριχ Μερτς, που είχε  συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλέας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά-Νότου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχαν συζητηθεί στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει βρεθεί στο προσκήνιο με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη γηραιά ηπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημείωναν πως έχει επιτευχθεί σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκά κείμενα. Ενδεικτικά έκαναν αναφορά σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό (όπου έμφαση δίνεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στις  οργανωμένες επιστροφές) αλλά και στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για αμυντικές δαπάνες.

Η υποψηφιότητα Χατζηδάκη

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο Κ. Χατζηδάκης διεκδικεί μία από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρων του ΕΛΚ. Απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση είχε σημειώσει πως «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να είμαι υποψήφιος δεδομένου ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχε αυτή την επιθυμία».

Είχε επισημάνει πως ήταν 13 χρόνια Ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας πως έχει περάσει από διάφορα υπουργεία και μέχρι πρόσφατα συμμετείχε σε Ecofin και Εurogroup ως υπουργός Οικονομικών.