Skip to main content

Κωδικός «μεσαία τάξη» για την κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες και αλλαγή εκλογικού νόμου

Μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα από την κυβέρνηση επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση και επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία για να συσπειρώσουν τους αναποφάσιστους.

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. δεν θέλουν να χαθεί χρόνος και επιδιώκουν το επόμενο τετράμηνο – μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – να βρουν τρόπο να «μιλήσουν» στη μεσαία τάξη. Είναι άλλωστε ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στις «γαλάζιες» εκλογικές νίκες το 2019 και το 2023.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης του συγκεκριμένου ακροατηρίου  επιλέγεται να γίνονται σταδιακά ανακοινώσεις μιας σειράς ευνοϊκών μέτρων, καθώς από την κυβέρνηση θέλουν να πείσουν πως τα δύσκολα στο πεδίο της οικονομίας είναι πίσω. «Όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

Με την ακρίβεια να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται πως χρειάζεται να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων. Το… καλάθι  της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ήδη εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. «Εμείς μετράμε τις αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούμε να πάμε χωρίς η χώρα να μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος σε μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί.

Υπενθυμίζεται πως στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν τα μέτρα του 2026, ενώ στο ενδιάμεσο θα μπαίνουν σε εφαρμογή επιμέρους ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στο μεταξύ  στη Ν.Δ. αναμένουν τις νεότερες  δημοσκοπήσεις  για να δουν αν έχουν «τσιμπήσει» τα ποσοστά του κόμματος, μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις (για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές).

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες και αλλαγή εκλογικού νόμου

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός  κλείνει τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να δουν οι πολίτες τα αποτελέσματα της οικονομίας και στο πορτοφόλι. « Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας» επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Υπογράμμισε ακόμα πως «αν υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα σήμερα το οποίο βάσιμα να μπορεί να διεκδικεί την αυτοδυναμία, αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα σημείωσε πως «είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν  και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι Πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία»

Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Θα συζητηθούν επίσης  νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Δικαιοσύνης (για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).