Η Ελλάδα ενισχύεται καθώς θα αποκτήσει 16 γαλλικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, Exocet.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί, διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων, Exocet.
Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και της γαλλικής εταιρεία MBDA, απόκτηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα «αντίβαρο» απέναντι στους πυραύλους αέρος – αέρος METEOR που θέλει να αποκτήσει πάσει θυσία η Τουρκία.
Δεύτερο σημαντικό σημείο της κορυφαίας αυτής επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού στην Αθήνα ήταν οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια από τη γαλλική φρεγάτα «ALSACE» στον Πειραιά την οποία επισκέφθηκαν.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ -ενδεχομένως την Μ. Τετάρτη- το αίτημα για απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Behlarra με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί να λέει ότι υπάρχει κοινή επιθυμία να προχωρήσει.
«Η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας. Και μαζί με τα RAFALE, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία είναι μια δύναμη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχει προεξάρχοντα ρόλο, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας. Και η στήριξη της Γαλλίας σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι για μας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο».
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση
Την πρόθεση η Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα φρεγάτα από τη Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει αίτημα για 4η φρεγάτα από τη Γαλλία».
Σημειώνεται ότι τον Γάλλο ΥΠΑΜ υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας σήμερα το πρωί στο Πεντάγωνο, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται»
Ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο κοινών δηλώσεων με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί επανέλαβε τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς όπως τόνισε «οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη» ενώ αναφέρθηκε και στην «κορυφαία» – όπως την χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ- στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια το 2021.
Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία -χωρίς να την κατονομάσει- καθώς όπως τόνισε «Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται».
«Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι»
Αρχικά ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «σήμερα πραγματοποιήσαμε μία γόνιμη, ειλικρινή και φιλική συνάντηση, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων και παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού που περιλαμβάνουν και τις προσωπικές μας σχέσεις» και πρόσθεσε πως «επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο. Ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Δεν μπορώ παρά να αναφέρω την κορυφαία μας στιγμή, την υπογραφή το 2021 της διμερούς συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μία συμφωνία ιστορική».
Επιπλέον, με το βλέμμα… στραμμένο στην Τουρκία και με αφορμή τον επαναξοπλισμό της Ευρώπης ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή».
Υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Γάλλο Ομόλογό μου, κ. Sébastien Lecornu @SebLecornu.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, επιβεβαιώθηκαν, στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής… pic.twitter.com/y6zG7WpfGh
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 14, 2025
Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία
Στη συνάντησή τους Νίκος Δένδιας – Σεμπαστιάν Λεκορνί συζήτησαν και το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.
«Έχουμε ήδη μία στενή συνεργασία όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των 3 φρεγατών Belharra, και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI (ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ) ενώ ο Στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει ήδη 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», μέσα Απριλίου αναμένεται να μεταβούν 30-40 άτομα του πληρώματος της φρεγάτας FDI «ΚΙΜΩΝ» -«οι «βασικοί πυρήνες» του πληρώματος- που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι η πρώτη που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύοντας την αποτρεπτική του ισχύ αποκτώντας το σύγχρονο αυτό υπερόπλο.
Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες θα πλέει στα ελληνικά νερά περί τα τέλη του 2025, αν όχι και νωρίτερα.
Η παραλαβή της FDI «ΚΙΜΩΝ», θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν τα «sea trials» της πρώτης φρεγάτας «Amiral Ronarc’h» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, τα οποία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ούτως ώστε να πάρουν σειρά και οι φρεγάτες του ΠΝ.
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινάει το αρχικό σχολείο του πληρώματος της δεύτερης FDI «ΝΕΑΡΧΟΣ» στην Ελλάδα και τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης της τρίτης FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ».
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Τετ α τετ Κ. Μητσοτάκη – Σ. Λεκορνι στο Μαξίμου
Με τον Γάλλο ΥΠΑΜ συναντήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.
Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.