Την επέκταση του επιδόματος κώφωσης σε όλους τους κωφούς ανεξαρτήτως ηλικίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.
Με τη διεύρυνση των δικαιούχων καλύπτονται πλέον όλοι οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Το επίδομα κώφωσης ανέρχεται σήμερα στα 391 ευρώ ανά μήνα. Αυξήθηκε, όπως όλα τα επιδόματα αναπηρίας, κατά 8% το 2023, στο πλαίσιο των πολιτικών για την περαιτέρω στήριξη της ισότιμης πρόσβασης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
«Βρισκόμαστε σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να συγχαρούμε τη διοίκηση αλλά και τους εργαζομένους για την πολύ σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται ειδικά στα ζητήματα της έγκαιρης διάγνωσης και της έγκαιρης παρέμβασης παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα ακοής, ώστε να καταστούν απολύτως λειτουργικά όταν θα φτάσουν στο σημείο να ενταχθούν στην εκπαίδευση» ανέφερε.
«Διορθώνουμε μία αδικία εις βάρος των κωφών συμπολιτών μας»

«Ο δεύτερος λόγος να ανακοινώσουμε ότι διορθώνουμε μία αδικία εις βάρος των κωφών συμπολιτών μας καθώς το επίδομα κώφωσης δινόταν στα παιδιά από 0 έως 18 ετών και μετά ξανά δινόταν στους συνταξιούχους άνω των 65. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε ότι αυτή η αδικία ανήκει στο παρελθόν. Όλοι οι κωφοί πια θα λαμβάνουν το επίδομα κώφωσης 391 ευρώ, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Προανήγγειλε επίσης πως μετά το Πάσχα θα γίνουν «και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με των οποίο οι κωφοί συμπολίτες μας προσλαμβάνουν πληροφορία μέσα από την δημόσια τηλεόραση, με δράσεις υποτιτλισμού έτσι ώστε κάθε μέρα που περνά να κάνουμε ένα βήμα προς μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, η οποία θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τους πολίτες με αναπηρία ως πολίτες μας δεύτερης κατηγορίας, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «όλες αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιηθούν ακριβώς επειδή η οικονομία μας και τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε τέτοιες διαχρονικές αδικίες».
naftemporiki.gr