Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ν. Δένδια με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας – Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σ. Λεκορνί

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Φωτογραφία αρχείου

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας στο επίκεντρο

Τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί υποδέχθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν θέματα άμυνας αλλά και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας.

Επιπλέον οι δύο ΥΠΑΜ συζήτησαν τις εξελίξεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας.

Τον Σ. Λεκορνί συνάντησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περί τις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης Ν. Δένδια – Σ. Λεκορνί οι δύο ΥΠΑΜ θα επισκεφθούν από κοινού τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ενδεχόμενο απόκτησης 4ης Belharra

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος αλλά και τις δηλώσεις Νίκου Δένδια στο περιθώριο του 10ου Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την -πιθανή- απόκτηση της 4ης φρεγάτας Belharra .

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ, «μέσα στις προθέσεις μας είναι η απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra. Οι 3 Belharra (ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ), τις οποίες θα αποκτήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια, είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη. Οι καλύτερα εξοπλισμένες και οι πιο σύγχρονες», ενώ πρόσθεσε πως «θα έχουν στρατηγικά όπλα, δηλαδή θα έχουν πυραύλους Κρουζ, το οποίο σημαίνει ότι είναι άλλης γενεάς, η πρώτη δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ο «Κίμωνας» που τον παραλαμβάνουμε σε λίγο».

Στο τετ α τετ Ν. Δένδια – Σ. Λεκορνι δεν αποκλείεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων και το κόστος για την απόκτηση μίας 4ης FDI καθώς όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ από τους Δελφούς «από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα, εμείς δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν  υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό».

Πολεμικό Ναυτικό: Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Οι METEOR και η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΑΜ έρχεται να δώσει ένα τέλος στα σενάρια που ήθελαν τη σχέση Αθήνας – Παρισιού να έχει διαρραγεί με αφορμή την απόκτηση των πυραύλων METEOR από την Τουρκία.

‘Ενα θέμα για το οποίο ο ίδιος ο ΥΕΘΑ είχε εκφράσει την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο όπως είχε υπογραμμίσει «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», στην πρέσβη της Γαλλίας, Laurence Auer μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, Γεώργιου Γεραπετρίτη.

Το «μπαλάκι» στη Βρετανία

Τότε, σε απάντησή του το Παρίσι δια του Γάλλου ΥΠΑΜ ανέφερε πως «η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

«Έχουμε ρόλο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», υπογράμμισε ο Λεκορνύ.

Οι πύραυλοι αέρος – αέρος Meteor, άλλωστε, κατασκευάζονται μέσω κοινοπραξίας με τη Γαλλία να έχει το 12,4%, την Αγγλία το 39,6%, τη Γερμανία 16%, την Ιταλία 12%, την Ισπανία και τη Σουηδία από 10%.

Πέραν της Γαλλίας φαίνεται πως οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν αντίρρηση για την πώλησή τους στην γείτονος με κάποιες αυτές να συμμετέχουν και στην κοινοπραξία για τα Eurofighter Typhoon που θέλει τόσο πολύ να αποκτήσει.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ» στο Αιγαίο, η επίσκεψη ΑΓΕΕΘΑ στη Γαλλία και το καλώδιο

Ενδεικτικό της άριστης σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας αλλά και ως ένα… μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι και η παρουσία του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκώλ» στο Αιγαίο, το οποίο επισκέφθηκε ο ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας όπως και η επίσκεψη του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στη Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Chief of Defence General Thierry Burkhard.

Η επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έλαβε χώρα στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας από τον ομόλογό του, έπειτα πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την άμυνα – ασφάλεια της Ευρώπης, την υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση καθώς επίσης και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Όλα αυτά συνδυαστικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδεικτικό στήριξης της Γαλλίας στην Ελλάδα ενόψει της επανεκκίνησης των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Ισραήλ) στο πλαίσιο του έργου GSI (Great Sea Interconnector).

Ένα έργο για το οποίο η γαλλική εταιρία Nexans επαναβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της την αφοσίωσή της στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου υποδομής, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την ενσωμάτωση βιώσιμων πηγών ενέργειας.