Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για τα έτη 2025 – 2036.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» που θα αποκτήσουν οι ΕΔ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Ειδικότερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, αναφερθείς στο θόλο πέντε επιπέδων την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και στις δυνατότητές του τόνισε πως «εάν αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μία υπαρκτή απειλή επί τη βάσει την οποίας σχεδιάζουμε, πρέπει να σας πω ότι ο σχεδιασμός μας είναι υπέρ – επαρκής».
Επιπρόσθετα, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις έκτακτες κρίσεις αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας»
Αρχικά ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι για τον πλανήτη, για την περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη η στάση των ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» ενώ αναφορικά με την επιβολή των δασμών δήλωσε ότι «υπάρχει μία ευρύτερη οικονομική αντίληψη ότι οι δασμοί δεν βοηθάνε την παγκόσμια οικονομία, άρα δεν βοηθάνε την ανάπτυξη, την σχέση μεταξύ των κρατών. Υπάρχει από τις ΗΠΑ μία διαφορετική στάση».
«Νομίζω ότι είναι εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.
Επιπλέον αναφέρθηκε στη σχέση της Ελλάδας με την πρώτη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ, όντας τότε ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε κάνει εξαιρετικά πράγματα. Είχαμε υπογράψει την πρώτη MDCA (Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας), η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον αμυντικό «χάρτη» του ΝΑΤΟ, στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης, στην νέα γεωπολιτική πραγματικότητα χάρη σε αυτές τις συμφωνίες», εκφράζοντας την ελπίδα πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Για τη «κλειστή» συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά
Αναφερόμενος ο Νίκος Δένδιας στις «εντάσεις» που σημειώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα τόνισε ότι «πάντα ότι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι η αλήθεια. Τέθηκε απλώς ένα διαδικαστικό θέμα στην αρχή από την αντιπολίτευση, αλλά ήταν κατανοητό. Γιατί ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία, η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της δεν είχε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών».
«Όλα ήταν εντεταγμένα σε ένα ολιστικό πλαίσιο, που έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς αλλά όχι μόνο με αυτούς αλλά κυρίως με την αντίληψη για το πώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις απειλές και να έχει επαρκείς δυνάμεις αποτροπής.»
Όπως είπε ο ΥΕΘΑ, δύο κόμματα ψήφισαν υπερ του σχεδιασμού (Νέα Δημοκρατία και Σπαρτιάτες), το ΚΚΕ κατά -που ιστορικά ψηφίζει αρνητικά πάντοτε- και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν, «τους ενδιέφερε αυτό το οποίο άκουσαν».
Βασική αντίληψη η «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι μία βασική αντίληψη που αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν καθώς όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, «παλαιότερα κατά την κοινή αντίληψη τη θάλασσα την προστάτευε ο Στόλος, τον αέρα τον προστάτευε η αεροπορία, και την στεριά ο στρατός. Αυτό που φαινόταν απολύτως λογικό, πια δεν είναι έτσι. Δημιουργούμε αυτό που λέμε «Ασπίδα του Αχιλλέα», η οποία είναι μία ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες κάτω από αυτήν. Ο θόλος θα έχει πέντε επίπεδα, είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίζει αεροπλάνα, πυραύλους, drones, πλοία και υποθαλάσσιες απειλές. Άρα συνολικά να κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας και τα παραδοσιακά μας συστήματα ο καινούριες μας φρεγάτες που έρχονται, τα υποβρύχιά μας που θα αποκτηθούν τα αεροπλάνα μας ιδίως τα αεροπλάνα 4,5ης και 5ης γενιάς τα Rafale και τα F-35 να λειτουργούν σαν ανεξάρτητοι φορείς αποτροπής. Δηλαδή να μπορούν απελευθερωμένα από την χωρική άμυνα, να μπορούν να λειτουργούν σαν δυνάμεις αποτροπής με τα στρατηγικά τους όπλα».
«Η Ελλάδα στην ιστορία της δεν είχε τέτοιες δυνατότητες» – Το μήνυμα στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «Η Ελλάδα στην ιστορία της δεν είχε τέτοιες δυνατότητες. Δεν είχε καν την αντίληψη. Περνάμε σε μία νέα εποχή».
Στην ερώτηση κατά πόσο όλα τα «όπλα» και των των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο θόλος, επαρκούν για να υπερασπιστούν το Αιγαίο και την Ελλάδα σε αυτή την σύγχρονη εποχή ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «κάθε προσπάθεια άμυνας και αποτροπής λειτουργεί με βάση κάποιες υποθέσεις. Ποιος θα απειλήσει την Ελλάδα αύριο το πρωί; Εαν μου πείτε για παράδειγμα μία υπερδύναμη , θα σας πω πιθανόν ο θόλος να είναι επαρκής», ενώ εάν αυτή η απειλή έρχεται από την γειτονική χώρα την οποία δεν κατονόμασε απάντησε πως «εάν αυτό το οποίο αντιμετωπίσουμε είναι η υπαρκτή απειλή επί τη βάσει την οποίας σχεδιάζουμε, πρέπει να σας πω ότι ο σχεδιασμός μας είναι υπέρ-επαρκής. Λαμβάνουμε υπ όψιν υποθέσεις εργασίας για 20 χρόνια μπροστά από τώρα».
Για στρατιωτικές σχολές, «διαρροές» προσωπικού, μισθολογικές αυξήσεις και οικιστικό
Αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στους ένστολους ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «το νέο δεν είναι οι αντιδράσεις, αλλά το καινούργιο πρότυπο στο οποίο βασίστηκαν αυτές οι αυξήσεις. Πώς έγιναν αυτές οι αυξήσεις; Αυτές οι αυξήσεις έγιναν από εξοικονόμηση, από περικοπές, από εξορθολογισμό του προηγούμενου ενάμιση χρόνου. Δεν πήγαμε στον Έλληνα φορολογούμενο να του πούμε δώσε μας επιπλέον χρήματα γιατί οι μισθοί των ενόπλων δυνάμεων είναι χαμηλοί. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε ένα εξορθολογισμένο προσωπικό, με μία συγκεκριμένη πυραμίδα, η οποία δεν θα είναι γεμάτη Στρατηγούς, Ταξιάρχους και Συνταγματάρχες και επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα. Επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα, δεν χρειάζεταο η Ελλάδα να έχει 850 στρατόπεδα. Μόνο από το κλείσιμο στρατοπέδων μηνιαία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.000.316 εργατοώρες. Αυτά εξοικονομήσαμε και με αυτά μοιράσαμε ένα μέρισμα καλύτερου μισθού στα Στελέχη μας γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτό. Υπάρχει έδαφος αυτό να συνεχιστεί και νέου κύκλου εξοικονομήσεων απλώς απαιτείται χρόνος. Είμαι ευγνώμων απέναντι στον Πρωθυπουργό, γιατί απεδέχθη ότι εξοικονομώ χωρίς να βλάψω το επίπεδο της εθνικής μας άμυνας, μη σας πω βελτιώνοντάς το να μου επιτραπεί να το μοιράσω ως μισθό στα Στελέχη».
Παρέθεσε, μάλιστα, και άλλους τομείς βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των ενόπλων δυνάμεων, όπως την προσφορά δωρεάν κατοικιών, τη βελτίωση του συστήματος υγείας των στρατιωτικών, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα αποκατάστασης για τους απόστρατους.
«Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra»
Για τις επόμενες εξοπλιστικές κινήσεις, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας, χαρακτηρίζοντας τις Belharra τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες φρεγάτες στον πλανήτη». Διευκρίνισε, όμως, ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι «υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων», εξηγώντας ότι «η Fremm είναι πρόλογος για την Constellation, φρεγάτα της επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε με τις ΗΠΑ.».
Ελληνική συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα
Ερωτηθείς για την πρόταση των Γάλλων σχετικά με τη δημιουργία γραμμής φρεγατών και υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε πως «οτιδήποτε προτείνει συμπαραγωγή με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς θέλουμε να παράξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.».
«Εντολή μου, που δεσμεύει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, είναι, όταν διαπραγματεύεται, να επιτυγχάνει συμμετοχή της χώρας σε ύψος 25%», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, εξηγώντας ότι όταν η Ελλάδα βγήκε από την κρίση, έπρεπε να αποκτήσει γρήγορα ορισμένα πράγματα, αλλά τώρα μπαίνει σε μια κανονικότητά και υπάρχει μακρύς προγραμματισμός, οπότε πρέπει να εξασφαλιστεί ελληνική συμμετοχή και όχι απλώς ένα μικρό ποσοστό δήθεν παρουσίας σε προγράμματα.
Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, τόνισε ότι «το τελευταίο που πρέπει να κοιτάμε είναι οι δημοσκοπήσεις. Είναι σαν να κοιτάς πίσω. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος αμφισβητεί ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Αν επανακάμψουμε με καθαρή ατζέντα μεταρρύθμισης, τότε η κοινωνία θα συμπαραταχθεί μαζί μας».
Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς