Ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036 εξειδικεύτηκε σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής παρουσία και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Παρά την ένταση που σημειώθηκε στην «κλειστή» συνεδρίαση καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρόβαλαν διαδικαστικές ενστάσεις ζητώντας την αναβολή της, πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι στην πορεία η συζήτηση πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα κώλυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας της συνεδρίασης, υπέρ του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και Σπαρτιάτες, αρνητικά το ΚΚΕ ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν.
Αρχικά η «ένταση» εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως τον Μιχάλη Κατρίνη (ΠΑΣΟΚ) και Αλέξανδρο Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας), ζητώντας αναβολή της συζήτησης καθώς υποστήριξαν ότι «δεν γίνεται να δοθεί έγκριση για εξοπλιστικά προγράμματα 12 ετών σε μια συνεδρίαση με ελλιπή ενημέρωση».
Αρχικά ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «Δεν μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε για ένα 12ετές πρόγραμμα συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ έχοντας λάβει ένα πεντασέλιδο κείμενο και 3 πίνακες το οποίο αν και χαρακτηρίζεται απόρρητο το διαβάσαμε στα ΜΜΕ. Ζητούμε αναβολή της συνεδρίασης», στάση που ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Εδώ ζητάμε να εγκρίνετε ένα σχεδιασμό, μία αντίληψη»
Απαντώντας ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε προς όλους ότι «δε ζητάει κανείς εδώ να εγκρίνουμε δαπάνες. Εδώ ζητάμε να εγκρίνετε ένα σχεδιασμό, μία αντίληψη. Πάνω σε αυτή την αντίληψη «κολλάνε» τα όποια εξοπλιστικά, τα οποία αποτελούν επιμέρους προγράμματα, τα οποία εξετάζονται κάθε φορά αυτοτελώς, όπως προβλέπει το άρθρο 31Β του κανονισμού της Βουλής».
«Νομίζω ότι υφίσταται μια παρεξήγηση την οποία καλό είναι να την διευκρινίσουμε. Η Επιτροπή εδώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που θα ενημερωθεί για πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, δωδεκαετές στην παρούσα φάση – και όχι μόνο δωδεκαετές αλλά και με προβλέψεις για 8 ακόμα χρόνια – για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Παρότι υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη, ήδη πολλά χρόνια πίσω, ουδεμία Κυβέρνηση κατέθεσε ή υπέστη τη βάσανο της παρούσας διαδικασίας από την Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων».
«Έχετε ξεχάσει ότι όταν κυβερνήσατε δεν κάνατε το ίδιο, ενώ ο νόμος σας το επέβαλε»
«Δεν ήρθε εδώ κανείς στην εθνική αντιπροσωπεία να ζητήσει να εγκρίνετε δαπάνες 50 ή 25 δις! Ακούγονται δισεκατομμύρια στον αέρα και αυτά «ταξιδεύουν», ουδείς σας το ζήτησε αυτό. Αυτό που συνέβη για πρώτη φορά είναι ότι μια Κυβέρνηση ήρθε να εξηγήσει πώς σκέφτεται για την άμυνα της χώρας. Και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι δεικτικά αναφερθήκατε στην παρούσα Κυβέρνηση, έχετε ξεχάσει ότι όταν κυβερνήσατε δεν κάνατε το ίδιο, ενώ ο νόμος σας το επέβαλε».
Δεν ζητάμε έγκριση χρημάτων εδώ, το ξαναλέω. Και μάλιστα σας είπα στην Ολομέλεια ότι ενώ υπάρχει υποχρέωση κάθε φορά για ενημέρωση της Βουλής για προγράμματα άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, θα σας την δείξω, η οποία θα κατεβάσει το όριο αυτό στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Και σας είπα επίσης ότι για οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλετε αναλυτική ενημέρωση θα την έχετε ανεξαρτήτως ποσού. Εδώ λοιπόν μιλάμε για τον σχεδιασμό της χώρας».
Για τα 28 δισ.
Αναφορικά με την διαφορά μεταξύ του αριθμού στον οποίον αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός (25 δις) και στον οποίον αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας (28δις), δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ αναφέρθηκα και στον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χορηγηθεί από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον η ερμηνεία αυτή επαληθευθεί και επικρατήσει. Και γι’ αυτό στην παρουσίαση αργότερα θα δείτε ότι οι πίνακες έχουν δύο χρώματα. Το χρώμα που αφορά τις υπάρχουσες τώρα δαπάνες και ένα άλλο χρώμα το οποίο αφορά τις δαπάνες τις οποίες προγραμματίζουμε, εφόσον δοθεί στη χώρα ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».
«Η διαδικασία αυτή αφορά μια συνολική ενημέρωση της Βουλής επί του τρόπου με τον οποίο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προγραμματιστεί η Άμυνα της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι. Έχει αρχικές παραδοχές επί αμυντικών συστημάτων τα οποία η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και βεβαίως ζητάμε τη γνώμη του εθνικού κοινοβουλίου και βεβαίως ζητάμε τη συνεργασία του εθνικού κοινοβουλίου. Σας ξαναλέω όμως, δεν ζητάμε εξουσιοδότηση δαπάνης χρημάτων. Και επίσης δεν συνομοθετούμε εδώ.
Δεν εγκρίνουμε εδώ εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παρακαλώ σημειώστε το. Πρόκειται για προγραμματισμό, δεν πρόκειται για εξουσιοδότηση αγοράς οπλικών συστημάτων», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.
Διαβάστε επίσης
Νέο δόγμα αποτροπής και εμβληματικά προγράμματα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων