Skip to main content

Μητσοτάκης στους Δελφούς: Μόνο χαμένοι από έναν εμπορικό πόλεμο, υπάρχει ευκαιρία για αμοιβαία επωφελή συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της 'παύσης' στους δασμούς»

Αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία εμφανίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τον Ρόμπερτ Κάπλαν στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης» σχετικά ερωτηθείς, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο να ξηλώσουμε ό,τι έχει χτιστεί τόσα χρόνια».

«Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο αλλά τα αποτελέσματά της δεν έχουν πάντα κατανεμηθεί δίκαια», πρόσθεσε.

«Το μέλλον είναι σχετικά απρόβλεπτο. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Η Ελλάδα είναι ναυτιλιακή δύναμη και άρα υπερασπίζεται μέτρα που διευκολύνουν το ελεύθερο εμπόριο», είπε ακόμη τονίζοντας ότι «υπάρχει παράθυρο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Να αξιοποιήσουμε το παράθυρο των 90 ημερών

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονων προβλημάτων»  σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα», δεδομένου ότι ειναι προϊόντα που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

Σημείωσε επίσης τα εξής: «Μόνο χαμένοι θα υπάρξουν αν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της «παύσης» στους δασμούς που είχε επιβάλει, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εξαλειφθεί οριστικά, όπως είπε.

Ερωτηθείς για το πως η Ελλάδα τοποθετείται μέσα σε έναν όλο και πιο «κλειστοφοβικό» κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και πλέον ένα υπερήφανο μέλος, θα έλεγα και όχι το ‘μαύρο πρόβατο’ όπως ήταν κάποτε. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Είναι μια χώρα που έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία  εκτιμά, θεωρεί πολύτιμη καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Μπορούμε περισσότερες επενδύσεις

Όσον αφορά την οικονομία, ο Ρόμπερτ Κάπλαν επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πια μια άλλη χώρα από αυτή που ήταν πριν από δεκαετίες και ρώτησε αν έχει ακόμα τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε αυτό. Είναι ένα σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας από πού ξεκινήσαμε, γιατί έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα το πόσο δύσκολο ήταν αυτό μονοπάτι και πόση πρόοδο έχουμε επιτύχει», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι επενδύσεις είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας ανάπτυξης».

«Κοιτώντας πού ήμασταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, είχαμε ήδη τότε ένα επενδυτικό κενό και το κεφάλαιο έλειψε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουν και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε τόσο Έλληνες επιχειρηματίες όσο και ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Και αυτό συμβαίνει ήδη. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα», προσέθεσε.

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι τομείς μπορούν να αφορούν τον τουρισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας – σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:

«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντα παρόν το φάντασμα του λαϊκισμού

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το «φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν», σχολιάζοντας ότι πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε τι είχε γίνει προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι πάντα ορατός.

«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την όποια πλέον καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».

Η Ελλάδα είναι πολύτιμη για τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν έναν πολύ ασυνήθιστο Πρόεδρο τώρα που φαίνεται να καθοδηγείται από το ένστικτο. Δεν δείχνει να «διαβάζει» πολύ ιστορία αλλά αντίθετα να ξέρει καλά από γεωγραφία, είπε προς το τέλος της συζήτησης ο Ρόμπερτ Κάπλαν ερωτώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεργασία θα έχει μαζί του.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και στην πρώτη του θητεία και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία. Ελπίζω να τη διατηρήσουμε καθώς ξεκινά τη δεύτερη θητεία του (.,.) Αλλά δεν δουλειά μου να αμφισβητώ την βούληση του αμερικανικού λαού που τον εξέλεξε. Είναι καλό που γνωρίζει ο ένας τον άλλο και θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη σχέση. Άλλωστε η σημασία της Ελλάδας στην ΕΕ αναγνωρίζεται και πέραν του Ατλαντικού. Είχα την τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο για τους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας αλλά και των κοινών συμφερόντων μας. Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό επίπεδο αλλά ακόμη και στο πως χειρίζεται το μεταναστευτικό.

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς