«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η έρευνα και η πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει».
Ερωτηθείς πώς έχει προετοιμαστεί η Αθήνα, σε περίπτωση που επαναληφθεί το σκηνικό της Κάσου, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχουν αρκετά κράτη, τα οποία είναι άμεσα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα στο έργο αυτό. Κατά τούτο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αντιλαμβανόμαστε τη σημαντική ενεργειακή αξία του έργου, ιδίως για την Κύπρο, διότι αίρει ουσιαστικά την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και κατά τούτο έχει ένα πολυδιάστατο όφελος. Το κατά πόσον το έργο αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που είναι απολύτως σαφές» τόνισε.
Εξήγησε, δε, πως «ευτυχώς, υπάρχει για όλους μας κάτι το οποίο είναι υπερκείμενο και σε ένα καθεστώς διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ελλάδα έχει πορευθεί όλες αυτές τις δεκαετίες με γνώμονα ακριβώς αυτό, δηλαδή με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν αυτενεργούμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτούμε από κάθε πλευρά να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό».
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο αντίδρασης εφόσον υπάρξει επανάληψη του σκηνικού της Κάσου, τόνισε πως «υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι».
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και αν αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται» και πρόσθεσε πως «η σχέση, την οποία έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι στρατηγικής σημασίας. Θέλω όμως να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι έχουμε εξίσου σημαντικές σχέσεις, σχέσεις πολύ υψηλού επιπέδου, συνεργασίας, σύμπνοιας με όλα τα αραβικά κράτη, με τα οποία έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Η Ελλάδα αναπτύσσει διπλωματία της πολυμέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».
«Σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερη συνεργασία με το Ισραήλ, αυτήν θα την καλλιεργήσουμε και θα την εμβαθύνουμε αυτοτελώς. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές και έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».
«Κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν πάντοτε τα σημεία διαφωνίας μας. Και ξέρετε, νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα μονομιάς. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολιτικοί είμαστε».
«Και για τον λόγο αυτό εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ελληνοτουρκική σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί δομημένα, οργανωμένα, με παραδοτέα, με ιδιοκτήτες, με χρονοδιαγράμματα, θα συνεχιστεί. Βεβαίως, το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο ουσιαστικά εμπεριέχει και τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, θα γίνει σε επόμενο χρόνο. Δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς. Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παγώματος» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επεσήμανε, δε, ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να μην υπάρχουν παραβιάσεις εναέριου χώρου και όχι μόνο επιχειρησιακά. Διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ή μιας μείζονος αεροπορικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα εξαιρετικά αιματηρά. Εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η συνεργασία έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τομέας του διμερούς εμπορίου, ο τομέας της μετανάστευσης, όπου σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή μεγάλων μετακινήσεων, πολέμων στην περιοχή μας, αλλά και μεγάλων κρίσεων ανθρωπιστικών, οι ροές οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί σημαντικά χάρη στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ελληνικών και τουρκικών Αρχών. Έχουμε την ανταλλαγή σε ό,τι αφορά στο επίπεδο του πληθυσμού, τον τουρισμό. Γνωρίζετε ότι οι τοπικές οικονομίες, σήμερα, 12 ελληνικών νησιών έχουν τονωθεί σημαντικά χάρη στη γρήγορη θεώρηση που χορηγείται σε Τούρκους και τις οικογένειές τους; Κυρίως όμως, υπάρχει μια βελτίωση στην κατανόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω και των δύο λαών. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τα όσα σωστά αναφέρετε, δεν έχουν επιλυθεί, προφανώς, με μιας, όλα τα προβλήματα».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η Ελλάδα φροντίζει έτσι ώστε να ενισχύει την άμυνά της και το πράττει με άριστο τρόπο. Η Ελλάδα φροντίζει να έχει δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, έτσι ώστε να μην κλυδωνίζεται από οποιαδήποτε οικονομική εμπορική κρίση και η Ελλάδα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Όμως, πάνω από όλα, όλα αυτά έχουν σκοπό ένα, την ειρήνη και την ευημερία. Δεν γίνονται με σκοπό να έχουμε μονίμως μια κατάσταση εμπόλεμη. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι επιθυμούμε μια ειρηνική γειτονιά».
Σε ό,τι αφορά τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι «εκείνο το οποίο αναφέρουμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση στο κράτος δικαίου και στις πολιτικές ελευθερίες». Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δίδονται πειστικές απαντήσεις όταν οι όποιοι περιορισμοί ελευθερίας, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, αφού αφορούν ουσιαστικά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ενεργό παρουσία στο δημόσιο βίο. Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη εκφρασθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά, η Δύση. Θα πρέπει η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου να αποδεικνύεται καθημερινά».
Ως προς το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για υδρογονάνθρακες και ερωτηθείς αν το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα δημιουργήσει περαιτέρω ένταση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εκείνο το οποίο κοιτούμε, είναι πάντοτε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά να ασκούμε και τα δικαιώματα, τα οποία μας απονέμει το δίκαιο». Ανέφερε επιπλέον ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα με φρόνηση, με σύνεση, προχωρά σε πολύ μεγάλα βήματα. Η Exxon και η Chevron δεν είναι απλώς ενεργειακές εταιρείες. Πρόκειται για κολοσσούς, οι οποίοι έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εταιρείες στην Ελλάδα».
«Αποτελεί, στην πραγματικότητα, μία σφραγίδα επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως, αποτελεί και μία ουσιαστική επιβράβευση της ελληνικής πολιτικής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απομειώσουμε κανένα δικαίωμα τρίτης χώρας, αλλά δεν θα ανεχθούμε και καμία απομείωση δικού μας δικαιώματος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Για τους δασμούς Τραμπ: «Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα»
Σε ό,τι αφορά τους δασμούς Τραμπ, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. «Η Ελλάδα έχει ένα προνόμιο, το οποίο δεν είναι πάντοτε εγγυημένο για όλες τις χώρες. Να έχει μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση, να έχει πολιτική σταθερότητα, αλλά, από την άλλη πλευρά, να έχει και πολύ ισχυρές συμμαχίες. Η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας δεν πρόκειται να δοκιμαστεί από οποιαδήποτε ενέργεια. Παρά ταύτα, είναι προφανές ότι και η Ελλάδα θα δεχθεί τις παράπλευρες συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος είναι πιθανόν να οδηγήσει, κατά την κλασική πολιτική οικονομία, σε φαινόμενα όπως είναι η ύφεση, ο πληθωρισμός ή η αύξηση των επιτοκίων. Είναι σαφές ότι το ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να προστατεύεται» σημείωσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «ο Πρωθυπουργός το δήλωσε σε όλους τους τόνους. Μεταξύ συμμάχων, θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις και η λύση δεν είναι πάντοτε η ανταπόδοση ή η επιβολή περιορισμών. Πρωτίστως, είναι η προσπάθεια για την αποσυμπίεση των κρίσεων και την εύρεση λύσεων, όπου υπάρχουν εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, έτσι ώστε να είναι επωφελές για όλους. Μια οικονομία, η οποία είναι σταθερή και ακμάζουσα, αποδίδει μέρισμα σε όλους και στα κράτη και στους πολίτες».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα αποστολής επίγειων δυνάμεων. «Όμως θα σταθούμε με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούμε για την επιβεβαίωση της διεθνούς νομιμότητας, για την κυριαρχία και ουσιαστικά, για την άμεση καταδίκη οποιουδήποτε αναθεωρητισμού στην περιοχή και στον κόσμο» σημείωσε.
Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς