Skip to main content

Γ. Καραμέρος: Προοδευτική προοπτική απέναντι στα αδιέξοδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις συνεργασίες, τις επιδιώκει

(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

«Οι συμπορεύσεις δεν θα έρθουν από τις ηγεσίες που αρνούνται», τόνισε

Στην προοπτική συνεργασιών αναφέρθηκε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, μιλώντας στο 10ο Delphi Economic Forum.

Ο κ. Καραμέρος ανάφερε: «Οι συμπορεύσεις δεν θα έρθουν από τις ηγεσίες που αρνούνται, αλλά από την κοινωνία που τις απαιτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη νέα ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου, εργάζεται εντατικά για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας – από τη ριζοσπαστική Αριστερά και την οικολογία μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Πιστεύουμε ότι μόνο ένα ευρύ, σταθερό, προοδευτικό μέτωπο, βασισμένο σε σαφές προγραμματικό πλαίσιο και κοινές αρχές, μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά: στην ακρίβεια και τα καρτέλ, στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, στην καταπάτηση θεσμών και δικαιωμάτων, στη θεσμική εκτροπή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φοβάται τις συνεργασίες. Τις επιδιώκει. Και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις, θα δώσει τη μάχη για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Κοινωνική Συνοχή», πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι διάχυτη η απογοήτευση που προκαλεί η πορεία της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια. Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα, δημιουργώντας ένα πνιγηρό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα, ο ίδιος επιχειρεί να εμφανίσει ως μονόδρομο το δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος”, την ώρα που η αστάθεια και η κρίση πηγάζουν ακριβώς από τη διακυβέρνησή του».

Για το παράδειγμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 σε σχέση με τις συνεργασίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει με σταθερότητα, συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους Πράσινους. Παραδώσαμε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα ταμεία, και κοινωνική σταθερότητα. Η σταθερότητα δεν προκύπτει από την αλαζονική μονοκρατορία, αλλά από συναινέσεις με προγραμματικό βάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απορρίπτει αυτή τη λογική και υπερασπίζεται τη δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων, ως μια υγιή και δημοκρατική απάντηση στην πολιτική πόλωση και την αδιέξοδη διαχείριση. Το έχουμε αποδείξει στην πράξη: Την περίοδο 2015–2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με σταθερότητα, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πράσινους (το οποίο το ξεχνάμε), σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ  μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα δημόσια ταμεία και πολίτες με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από αυτή που βιώνουν σήμερα», επισήμανε.

Ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καραμέρος είπε: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση μπαίνοντας σε αυτό το διεθνές σκηνικό αναταραχής. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαμόρφωσε ένα θεσμικά επικίνδυνο πλαίσιο διακυβέρνησης, καταπατώντας το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και κάθε έννοια δημοκρατικού ελέγχου, υπονομεύοντας συνολικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος για να διατηρηθεί στην εξουσία. Διέλυσε οριζόντια κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης επί της ουσίας, επενδύοντας στην αποσταθεροποίηση».

Για τις δυνατότητες σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας

Ακόμη, ο κ. Καραμέρος αναφέρθηκε στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας τα εξής:

«Σίγουρα η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να μιλάμε με τη λογική της αντικατάστασης Μητσοτάκη και εδώ ξέρετε, κ. Ιωάννου, θα σας φτιάξω ένα διαφορετικό σχήμα γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι και το ζητούμενο.

Το θέμα είναι το προγραμματικό πλαίσιο και η προοδευτική προοπτική. Όποιες και όποιοι, μιλάω για τις προοδευτικές δυνάμεις ή τις δυνάμεις που μπορεί να συνταχθούν σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο και να υπηρετήσουν αυτήν την προοδευτική προοπτική μπορεί να είναι επιλέξιμες από τον ελληνικό λαό που το ζητά. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις. Και μάλιστα οι ερωτήσεις στις δημοσκοπήσεις για τις προοδευτικές συνεργασίες μπήκαν το τελευταίο διάστημα, μετά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Σωκράτη Φάμελλου, αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Με όποιες δυσκολίες μπορεί να έχει αυτό. Όσοι αρνούνται, δεν αρνούνται στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον Φάμελλο, αρνούνται στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε στον ήλιο το πρωί και να νομίζουμε ότι η σκιά μας είναι το πολιτικό μας ή δημοσκοπικό μας ή εκλογικό μας μπόι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και αυτό το οποίο θα είναι επιλέξιμο, αυτό το οποίο θα είναι ισχυρό και θα μπορεί να δώσει μία λύση είναι μια προοδευτική συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων από την οποία προφανώς κάποιοι αυτοεξαιρούνται.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή, η οποία δεν ξέρω αν έχει φέρει τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα αποτελέσματα σε επίπεδο κοινωνικό και δημοσκοπικό. Εμείς απευθύνουμε την πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά και ξέρετε κάτι, δεν είναι μόνο τα κόμματα στο κοινοβούλιο. Υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις, σε ένα forum διαλόγου μπορούν να προσέλθουν οικολογικές δυνάμεις, προσωπικότητες και συλλογικότητες οι οποίες είναι μέσα από τα κινήματα. Η αριστερά το έχει ξανακάνει. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των Κινημάτων, της Προόδου και της Οικολογίας ήταν προϊόν, αποτέλεσμα μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας».

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς
Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς