Skip to main content

Ικανοποίηση στην Αθήνα για το «πάγωμα» των δασμών – Ποιες κινήσεις γίνονται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα τρία βασικά θέματα στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση

Στην ανάγκη εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο εμπόριο εστιάζει η κυβέρνηση και ικανοποίηση υπάρχει για τις τελευταίες εξελίξεις, που δίνουν χρόνο για να επιτευχθεί συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσει τους δασμούς για 90 ημέρες σε περίπου 75 χώρες, κάτι που έδωσε μεγάλη  «ανάσα» στις αγορές μετά από μία δύσκολη εβδομάδα. Βέβαια μένει να φανεί πως θα πορευτεί από εδώ και πέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που παράλληλα έκανε σαφές πως σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 125% στην Κίνα.

Στην Αθήνα εστιάζουν σε τρία βασικά θέματα:

1. Στη δυνατότητα εξεύρεσης μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός.  Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε θετικά στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη περί «win-win» λύσης και  -απαντώντας σε σχετική ερώτηση – είπε πως συμφωνεί και επεσήμανε  πως «θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».

Σε δηλώσεις του σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας εξέφρασε την ελπίδα  ότι «θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την κυβέρνηση αναφέρονται παράλληλα και στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπάρχει με τις ΗΠΑ και εκτιμούν πως μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση μιας σειράς περιφερειακών προκλήσεων. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα υπάρξει «εν ευθέτω χρόνω».

2. Σε μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω θωράκιση της ελληνικής οικονομίας. Να επισημανθεί πως μια  αναλυτική συζήτηση για τα νέα δεδομένα έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Με βάση τα στοιχεία η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη και είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Ωστόσο είναι δεδομένο πως όσο συνεχίζεται η αναταραχή επηρεάζεται παγκοσμίως η οικονομία και επομένως αναγνωρίζεται πως απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή πάντως τηρείται στάση αναμονής και υπάρχουν πρωτοβουλίες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο.

Επίσης, η μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα κρίνεται σημαντική, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά.  Τέλος οι ίδιες πηγές έλεγαν πως  η Ελλάδα πέτυχε τη μη επιβολή δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

3. Στο άνοιγμα της χώρας και σε νέες αγορές. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας «μπορούμε να αναδιατάξουμε το δικό μας εξαγωγικό μοντέλο». Συνέχισε λέγοντας πως μπορούμε να κοιτάξουμε σε νέες αγορές όπως η Ινδία και οι αραβικές χώρες, «μέρη όπου προσφέρονται για την εξαγωγική ελληνικών προϊόντων» συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται πάντα να προσπαθούμε να επαπροσδιορίζουμε στόχους».

Τι θα γίνει με το … καλάθι της ΔΕΘ

Παράλληλα με τις τρεις αυτές κινήσεις, στην κυβέρνηση συνεχίζεται η συζήτηση και για ένα ακόμα θέμα, που  δεν είναι άλλο από το καλάθι της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια  μέτρα έχουν κλειδώσει αλλά ταυτόχρονα κάποιες άλλες παρεμβάσεις είναι υπό εξέταση, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη  τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το πακέτο αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και μειώσεις φόρου (η έκταση αυτών των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα). Πάντως από το Μαξίμου έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η εποχή του «δωσ´τα όλα» έχει τελειώσει και οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν,  θα πρέπει να είναι κοστολογημένες.

Σε αυτή τη συγκυρία δεν πρόκειται πάντως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις καθώς  μένει να φανεί πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ (μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις). Το τελικό πακέτο των μέτρων θα κλειδώσει στο τέλος του καλοκαιριού και από την κυβέρνηση θέλουν να στρέψουν το βλέμμα πρωτίστως στη μεσαία τάξη.