«Άριστη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τη σχέση της Ελλάδας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως θα υπάρξει «εν ευθέτω χρόνω» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε εάν θα έχουμε απευθείας επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η συνάντηση αυτή προφανώς. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα. Όταν έρθει ο χρόνος, θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας πως οι δίαυλοι είχαν καλλιεργηθεί και πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
«Είναι ήδη δομημένη η σχέση από την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου. Νομίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί όταν θα υπάρξει και η δεύτερη συνάντηση», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη έρχεται μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δυνατότητα «εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Σοβαρή η σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι έχει αναπτυχθεί μία σταθερά καλή σχέση, «υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και κυρίως, υπάρχει μία σοβαρή κατανόηση, μία σοβαρή σχέση, η οποία ανατρέχει – όχι μόνο στο παρελθόν και στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ – κυρίως στη στρατηγική αμυντική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, στα κοινά συμφέροντα, τα οποία υπάρχουν εν πολλοίς».
Όπως τόνισε, «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλαμβάνει κρίσιμες πρωτοβουλίες για τις διατλαντικές σχέσεις και από την άλλη πλευρά. Είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συγκαθορίζοντας τη διεθνή πολιτική, από μόνο του, είναι ένας πολύ ισχυρός παράγων που θα έκανε τον οποιονδήποτε να θέλει να έχει από κοντά τη χώρα μας».
Πώς σχολιάζει την προσέγγιση Τραμπ- Ερντογάν
Κληθείς να σχολιάσει εάν στοίχισε στην κυβέρνηση ότι «έβαλε τα λεφτά της» στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που ο Τραμπ εκθειάζει συχνά τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα το διαψεύδει αυτό.
«Η πραγματικότητα λέει ότι αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι υπάρχουν με την αμερικανική διοίκηση. Είχαν καλλιεργηθεί – θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό – και πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ξέρετε, στην παρούσα φάση της διπλωματικής ιστορίας, υπάρχει μία απόλυτη αδυναμία προβλεψιμότητας των πραγμάτων. Η διεθνής πολυμέρεια έχει καταστεί εξαιρετικά απρόβλεπτη. Εκείνο, το οποίο οφείλει να κάνει μία συνετή εξωτερική πολιτική, είναι να επεξεργάζεται όλα τα δυνατά σενάρια. Και αυτό το είχαμε κάνει εμείς εγκαίρως. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται και στην πράξη», ανέφερε σημειώνοντας ότι «η σχέση, η οποία μπορεί να υπάρχει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου ή της νέας αμερικανικής διοίκησης με την Τουρκία είναι μία πραγματικότητα».
Όμως, πρόσθεσε΅«αισθάνομαι ότι από την πρώτη θητεία Τραμπ, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις περιφερειακές ισορροπίες στην περιοχή».
«Έχουν προκύψει οι δύο μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την ευρύτερη περιφέρειά μας. Αλλάζουν τα δεδομένα. Η σταθερή αξία είναι η αξία εκείνη, η οποία στηρίζεται σε μία σταθερή διακυβέρνηση, βασισμένη σε αρχές, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και κυρίως, μία εξωτερική πολιτική, η οποία διευρύνει το αποτύπωμά της», εξήγησε, προσθέτοντας πως σε έξι χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει και έχει φέρει σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας.
«Έχουμε μεγαλώσει την περιφερειακή μας ισχύ. Είμαστε, ίσως, η μόνη χώρα, η οποία διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά άριστες σχέσεις με όλον τον αραβικό κόσμο. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τη Γαλλία και με άλλες δυνάμεις. Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πολλαπλασιάζει την ισχύ μας», δήλωσε.
Διαβάστε ακόμα:
→ Το «ναι» του Τραμπ στην πρόταση Μητσοτάκη για λύση win – win