Skip to main content

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την «ουσιαστική ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών»

EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας

Με την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα, προτείνεται μεταξύ άλλων ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε 120 δόσεις

Τροπολογία για την «ουσιαστική ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών» κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζοντας μη λειτουργικό το ισχύον πλαίσιο.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης εξακολουθεί, μετά από τεσσεράμισι χρόνια από την εισαγωγή του, να έχει μικρή συμβολή στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, και ιδίως στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σήμερα στη χώρα μας περί τα 240 δισ., ενώ τα κόκκινα δάνεια εκτιμώνται σε 69 δισ.» αναφέρει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως «από το σύνολο των ολοκληρωμένων αιτήσεων (περίπου 235.000) για  εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών  πάνω από το 85% καταλήγει σε αποτυχία. Από τα ρυθμιζόμενα ποσά  (περί τα 10,5 δισ.) εκτιμάται ότι μόλις  το 1/5 αφορά εν τέλει τα κόκκινα δάνεια».

Παραθέτοντας στοιχεία που προέρχονται από τους servicers, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «οι μισές σχεδόν από τις ρυθμίσεις  που γίνονται στην αγορά μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα ‘κοκκινίζουν’ και πάλι». «Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το ισχύον σήμερα καθεστώς είναι ελάχιστα λειτουργικό και γόνιμο στην παραγωγή ρεαλιστικών και βιώσιμων ρυθμίσεων. Ο εξωδικαστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης  έχει, δυστυχώς, σχεδιαστεί και λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζει για τους πιστωτές καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και από αυτά ακόμη που θα τους πρόσφερε η ίδια η πτώχευση των οφειλετών. Η ανάγκη για μία βιώσιμη ρύθμιση δεν βρίσκει την ανάλογη αναγνώριση. Έτσι, οι οφειλέτες, δίχως να εξαιρούνται οι ευάλωτοι, μοιραία έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκες δόσεις, πέραν των εισοδηματικών τους δυνατότητων, για χρονικά διαστήματα που φθάνουν μέχρι και 35 έτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ:

  • Προβλέπεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε 120 δόσεις. Η ρύθμιση γίνεται με προκαταβολή 5% και προβλέπεται έκπτωση επί των προσαυξήσεων 40-85%. Η οφειλή χωρίζεται σε  δύο μέρη (70%-30%) και εφόσον ο οφειλέτης αποπληρώσει με συνέπεια το  70%, το υπόλοιπο 30% διαγράφεται.
  • Θεσπίζεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του οφειλέτη, ενώ υποχρεούνται σε ουσιαστική αιτιολόγηση της πρότασης με βάση τις αρχές και τα κριτήρια του Κώδικα Δεοντολογίας.
  • Αυξάνονται κατά 20% τα όρια των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για  την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, λαμβάνοντας έτσι υπόψη τις αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που επήλθαν από το 2021,  και  καθιερώνεται η εφεξής τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους.
  • Προκειμένου να ενισχυθεί η βαρύτητα του κριτηρίου του εισοδήματος στην εξαγόμενη ρύθμιση και να αποτραπεί ο κίνδυνος υπέρογκων και μη ρεαλιστικών δόσεων για τους ευάλωτους οφειλέτες, η ικανοποίηση των πιστωτών με τη ρύθμιση μπορεί να περιορίζεται κατά 25% σε σχέση με εκείνη που θα είχαν αν προχωρούσε η αναγκαστική εκτέλεση.
  • Στην ίδια κατεύθυνση και χάριν βιώσιμων ρυθμίσεων προβλέπεται για τους ευάλωτους οφειλέτες η δυνατότητα εξαγωγής άτοκων δόσεων.
  • Δεν υπολογίζονται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τη συμπλήρωση των περιουσιακών ορίων αξία αγρών μέχρι το ύψος των 50.000 ευρώ.
  • Τα παραπάνω μπορούν να αξιοποιούνται και για την παραγωγή μίας ευέλικτης και πιο βιώσιμης, δεσμευτικής για τους πιστωτές ρύθμισης,  και για τους οφειλέτες  που καλύπτονται από τον διπλασιασμό των ορίων του ευάλωτου οφειλέτη.
  • Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013 της Τράπεζας της Ελλάδος θεσπίζεται ως υποχρέωση  των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης   απέναντι στον Δανειολήπτη, ο οποίος συνεπώς αποκτά δικαίωμα στην ουσιαστική εφαρμογή του  αλλά και αποκατάστασης της ζημίας σε περίπτωση παραβίασής του.
  • Θεσπίζεται, υπό την ευθύνη της ΓΓΧΤΔΙΧ, τριμερής Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών, στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο οφειλέτης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού και του Κώδικα Δεοντολογίας για την επιδίωξη μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης ρύθμισης.
  • Διευρύνονται τα κριτήρια και οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την πρόταση ρύθμισης των οφειλών, προκειμένου να αποτρέπονται οι υπέρογκες δόσεις και να διαμορφώνεται μία πιο βιώσιμη πρόταση ρύθμισης.
  • Για τους πιστωτές που δεν συμμετέχουν με αιτιολογημένες προτάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται αστικές κυρώσεις, όπως αποστέρηση του δικαιώματος καταγγελίας ή έναρξης ή συνέχισης διαδικασιών πλειστηριασμού, απώλεια τόκων υπερημερίας.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση των εταιριών διαχείρισης να παρέχουν αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της οφειλής, ώστε οι οφειλέτες να είναι σε θέση να ελέγξουν το ύψος της απαίτησης και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση των εταιριών διαχείρισης για αντίστοιχη εξυπηρέτηση με αυτή ενός πιστωτικού ιδρύματος στα θέματα που συνδέονται με τη ρύθμιση.
  • Προβλέπεται η ακυρότητα των διαταγών πληρωμής ή της έναρξης διαδικασιών πλειστηριασμού όταν αποδεδειγμένα πραγματοποιούνται κατά το στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή σύμβασης ρύθμισης.