Στις Βρυξέλλες βρίσκεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετέφερε στον Επίτροπο τα αιτήματα των παράκτιων αλιέων της Ελλάδας, όπως είχε δεσμευτεί στην πρόσφατη συνάντηση μαζί τους, και ζήτησε την εξάντληση των εναλλακτικών λύσεων που δίνει ο Κανονισμός της ΕΕ, ώστε να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι παράλογες απαιτήσεις που προβλέπονται από την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση (ΥΑ 65/23344/2025) για την καθημερινή ζύγιση των αλιευμάτων από πιστοποιημένες ζυγαριές στην άφιξη κάθε αλιευτικού σκάφους στο λιμάνι, κάτι που εξαντλεί κάθε αυστηρότητα της χώρας κατά των αλιέων και κάνει το επάγγελμα μη βιώσιμο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χωρίς να κλείνουμε το μάτι στην παραοικονομία, πρέπει να στηρίξουμε το επάγγελμα των αλιέων που είναι ταυτοτικό για την Ελλάδα».
Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να προβλεφθούν από την ΕΕ μέτρα και αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων βιωσιμότητας των κλάδων της αλιείας, που πλήττονται από μεγάλα νέα προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση των θαλάσσιων υδάτων που έχει π.χ. καταστρέψει επανειλημμένα τις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε άλλες περιοχές.
Υπερθέρμανση και κλιματική αλλαγή
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε στον Επίτροπο να υπάρξει πρόβλεψη στο θεσμικό πλαίσιο ώστε η υπερθέρμανση -και άλλα σχετικά φαινόμενα που προκαλεί η ακραία κλιματική αλλαγή- να προβλέπονται στους κανονισμούς αποζημιώσεων της ΕΕ και των κρατών μελών.
Στην ίδια κατεύθυνση, έκανε την πρόταση να εισαχθεί ένα σύστημα αποκατάστασης εισοδήματος (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) για αλιείς που έχουν σημαντική μείωση αλιευμάτων εξαιτίας της εισβολής ξενικών ειδών (πχ. λαγοκέφαλος) στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν συχνές και μεγάλες ζημιές από προστατευόμενα θηλαστικά ή που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη μείωση των αλιευμάτων εξαιτίας μείωσης πληθυσμών και ιχθυοαποθεμάτων ή κανόνων προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Ζήτησε δε αντίστοιχες ρυθμίσεις να επεξεργαστεί θεσμικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθυστέρηση για τα Σχέδια Θαλάσσιας Χωροταξίας
Κατά τη συνάντηση, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «την πολύ μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας και της κυβέρνησης να θεσπίσει και να καταθέσει στην Κομισιόν τα Σχέδια Θαλάσσιας Χωροταξίας, που συνιστά σημαντική και κρίσιμη υποχώρηση της χώρας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς όφειλε, ήδη από τον Μάρτιο του 2021, να είχε θεσπίσει τα απαραίτητα Θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, όπως επιτάσσει η οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (2014/89/ΕΕ). Τέσσερα χρόνια μετά από το ορόσημο αυτό, και παρά τον έλεγχο συμμόρφωσης που άσκησε η Επιτροπή ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, η χώρα μας εξακολουθεί να επιδεικνύει σχεδόν μηδενική πρόοδο, προκαλώντας μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έλλειμμα.
Η καθυστέρηση αυτή -ανέφερε- έχει ήδη οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας και σε επαπειλούμενο πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων, που όμως δεν είναι το μείζον, εφόσον πιο σημαντικό είναι το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία τα αμφισβητεί.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης μου στις Βρυξέλλες, συναντήθηκα με τους συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Manon Aubry και Martin Schirdewan.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, αλλά η Ευρώπη δεν είναι αυτή που χρειάζονται οι λαοί της Ευρώπης. Συζητάμε σήμερα εδώ… pic.twitter.com/2bbeVMFpxW
— Socratis Famellos (@SFamellos) April 8, 2025
Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε τις πολλαπλές οχλήσεις της Κομισιόν προς την κυβέρνηση για να καλύψει αυτή τη σημαντική της υποχρέωση, τον πολλαπλό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ίδια κατεύθυνση και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Επιτρόπου που στήριζε την Ελλάδα, ώστε να καλύψει αυτή τη σημαντική υποχρέωση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, και έχουν ανατεθεί από το 2019 έχουν οδηγήσει στην απουσία σχεδίων διαχείρισης και άρα στην αδυναμία της Ελλάδας να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο Αλιείας που θα μπορούσαν πέρα από κόστη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, να συμβάλλουν και στην αποκατάσταση ή αναπλήρωση εισοδήματος των αλιέων στις περιοχές αυτές. Με αυτή την καθυστέρηση και το περιβάλλον μένει απροστάτευτο και πόροι χάνονται για την Ελλάδα».
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίστηκε ότι η ευρωομάδα του θα συμβάλει στην συμπερίληψη αντίστοιχων προτάσεων στην στρατηγική για τη Θάλασσα και τους Ωκεανούς που παρουσίασε πρόσφατα ο Επίτροπος Κώστας Καδής. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος της Left στο Ευρωκοινοβούλιο Κώστας Αρβανίτης, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης και η τομεάρχισσα Εξωτερικών και βουλευτής του Δυτικού Τομέα Β´Αθηνών Ρένα Δούρου.