Skip to main content

3 αγκάθια για την κυβέρνηση: Τι σήμα εκπέμπει ο Κ. Μητσοτάκης σε υπουργούς και βουλευτές

Aris Oikonomou / SOOC

Οι προκλήσεις για το Μαξίμου και πώς τις αντιμετωπίζει

Πολυεπίπεδες «μάχες» καλείται να δώσει η κυβέρνηση, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό και υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούν στην οικονομία οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις με ασφάλεια  για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά.

Μπορεί βέβαια η προσοχή να είναι εστιασμένη στην οικονομία ωστόσο παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία «διαβάζουν» με προσοχή και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η προσοχή των «γαλάζιων» στρέφεται μεταξύ άλλων στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς στόχος είναι να επικρατήσει … νηνεμία και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα παράπονα βουλευτών. Οι κινήσεις αυτές γίνονται μέσα σε ένα τοπίο που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και το οποίο αποτυπώνεται και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που χτυπούν καμπανάκια στο στρατόπεδο της Ν.Δ.

Ουσιαστικά σε τρία θέματα στρέφει την προσοχή η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία:

Οι δασμοί

1.Η πρώτη και κυριότερη πρόκληση έχει σχέση με την οικονομία, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ. Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία είναι να εκπονηθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική. Δεδομένο πάντως είναι πως πρόκειται για ένα θέμα που απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις

Στην τοποθέτησή του  ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα πως η ελληνική   οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, ενώ είπε πως υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον το οποίο αφορά μοναδικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως υπογράμμισε «ελιές, λάδι, φέτα, είναι προϊόντα τα οποία δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η επιβολή δασμών, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, δεν έχει πολύ μεγάλη λογική»

Κυβερνητικά στελέχη  σημειώνουν πως η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη και είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Πρακτικά αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι της τάξης του 3%. Ωστόσο τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

 Οι δημοσκοπήσεις

2. Παράλληλα ωστόσο από την κυβέρνηση μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά της, με ένα κομμάτι ψηφοφόρων να παραμένει σταθερά στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. είναι στο 23.3%, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και σε αυτή την μέτρηση να είναι στη δεύτερη θέση.

Να σημειωθεί εδώ πως μια σειρά ευρημάτων χτυπούν…  καμπανάκι  στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα στις μετρήσεις υπάρχει ένα ποσοστό που  σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 10% έως 16 % που είναι στη γκρίζα ζώνη και είτε παραμένει αναποφάσιστο είτε προσανατολίζεται στην αποχή. Την ίδια στιγμή στην εκτίμηση ψήφου κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. καταγράφουν ποσοστά από 18 % έως 20 %, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η εσωκομματική γκρίνια

3.Μέσα σε αυτό το σύνθετο πολιτικό τοπίο η προσοχή στρέφεται και στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα . Η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν ήταν.… θυελλώδης όπως πέρυσι τον Ιούνιο, ωστόσο δεν έλειψαν τα παράπονα για μια σειρά θεμάτων αλλά και  οι αιχμηρές αναφορές σε πρόσωπα που δεν βγαίνουν μπροστά στη μάχη.

Την ίδια στιγμή είναι εμφανές πως οι ομαδικές ερωτήσεις βουλευτών  θα συνεχιστούν. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο και ο χρόνος αυτών των κινήσεων και την Παρασκευή,  μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο., έγινε γνωστό πως κατατέθηκε μια ακόμα ερώτηση από έντεκα «γαλάζιους» (αυτή τη φορά για πρόγραμμα  απασχόλησης ανέργων 55+). Είχε προηγηθεί άλλη ερώτηση απο 11  βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έξι είναι αυτοί που έχουν υπογράψει και τις δύο ερωτήσεις.

Τα… μηνύματα σε υπουργούς και βουλευτές

Ενδιαφέρον είχαν τα μηνύματα που εξέπεμψε  προς το εσωτερικό του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουκευτικής Ομάδας. Ειδικότερα σημείωσε ««νομίζω ότι κανείς Υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το Υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο» ενώ επεσήμανε πως «κανείς βουλευτής -και επιτρέψτε μου να το πω πράγματι όπως το αισθάνομαι- δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε. Γιατί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, μας δεσμεύουν το πρόγραμμά μας και οι αξίες μας».

Συνέχισε δε λέγοντας πως οι υπουργοί όταν επισκέπτονται την περιφέρεια πρέπει να ενημερώνουν τους βουλευτές. Τέλος επεσήμανε πως η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα υποδέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ειδικά για θέματα καθημερινότητος

Με το «βλέμμα» στη ΔΕΘ

Εν μέσω όλων αυτών των ανοιχτών μετώπων από την κυβέρνηση θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να «τρέξουν» μια σειρά θεμάτων, με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί στόχος  είναι να ανακοινωθεί ένα ευρύ πακέτο μέτρων -που θα εστιάζει μεταξύ άλλων στο θέμα των μειώσεων των φόρων- το οποίο θα κλειδώσει ανάλογα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα.  Αυτή τη χρονική συγκυρία είναι πάντως δύσκολο να γίνει με ακρίβεια σχεδιασμός, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί ο αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία από τους δασμούς Τραμπ.