Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην Βουλή για την διαδικασία χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια δημιούργησαν ανυπέρβλητα εμπόδια σε πολλούς» αναφέρουν οι βουλευτές

 Να ενημερώσει τη Βουλή αν θα βελτιώσει την διαδικασία πολιτογράφησης, με ποιο τρόπο θα απλοποιήσει την Τράπεζα θεμάτων και αν σκοπεύει να τροποποιήσει το ύψος των απαιτούμενων εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις κατηγορίες των αλλοδαπών και ειδικότερα για τους ανάπηρους πρόσφυγες και μετανάστες, ζητούν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών,

Στην ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εσωτερικών, Θ. Ξανθόπουλου,οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι μετά τις αλλαγές που έφερε ο Ν. 4735/2020 θεσμοθετώντας το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, η διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας έγινε μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση για πολλούς αλλοδαπούς συμπολίτες.

Μόνο ένας στους δύο συμμετέχοντες επιτυγχάνει στις εξετάσεις

Τρεισήμισι χρόνια από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, μόνο ένας στους δύο συμμετέχοντες επιτυγχάνει στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΠΕΠΓ, ενώ πολλοί “κόβονται” γιατί δεν πληρούν τις οικονομικές προϋποθέσεις σημειώνουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι και τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια δημιούργησαν ανυπέρβλητα εμπόδια σε πολλούς, καθώς η πανδημική κρίση του 2020-2021 αλλά και η προηγούμενη πολυετής οικονομική κρίση, έπληξαν τα εισοδήματα πολλών κατηγοριών εργαζομένων και φυσικά πολύ περισσότερο των μεταναστών.

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Συνήγορου του Πολίτη

Για το λόγο αυτό, όπως υπενθυμίζουν, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει από το 2022 να μειωθεί κατά 50% η απαίτηση για απόδειξη εισοδημάτων αλλά και να τεθούν ευνοϊκότερες μεταβατικές διαδικασίες για όσους είχαν υποβάλλει αιτήματα πολιτογράφησης με το προϊσχύον σύστημα, “Δυστυχώς και τα δύο αιτήματα του Συνηγόρου απορρίφθηκαν πανηγυρικά από τον τότε ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη”, σημειώνουν.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, για τη δυσμενή θέση των αναπήρων μεταναστών, καθώς ακόμη και το μειωμένο εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο κρατικό επίδομα αναπηρίας που λαμβάνουν.