Skip to main content

Η πορισματική έκθεση της Ελληνικής Λύσης στην Προανακριτική – Αίτημα στο Δικαστικό Συμβούλιο να αναπεμφθεί η υπόθεση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS

«Μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας - Τα μέλη της Επιτροπής που θα ψηφίσουν να γίνει αποδεκτό το αίτημα Τριαντόπουλου, ενδεχομένως τελούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος» αναφέρει το κόμμα

Την κάθετη διαφωνία της «για τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία απαξιώνεται αντισυνταγματικά και παράνομα, ο θεσμός της Επιτροπής και οδηγείται σε συγκάλυψη το έγκλημα των Τεμπών» εκφράζει η Ελληνική Λύση στην πορισματική γνώμη που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Καλεί μάλιστα το Δικαστικό Συμβούλιο να αναπέμψει την υπόθεση προς την Επιτροπή, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 διαδικασία.

«Εφόσον υποτίθεται ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θέλουν την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, τότε, για ποιο λόγο στερούν από την επιτροπή μας την συλλογή κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας;» διερωτάται ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παράσχος Παπαδάκης στην πορισματική έκθεση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «τα μέλη της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, το μόνο που επιδιώκουν είναι να αποφύγουν τη βάσανο της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης, των ανακριτικών πράξεων (κατασχέσεις ψηφιακών μέσων, εγγράφων κλπ), κλήση ουσιωδών μαρτύρων, την δημοσιότητα των συνεδριάσεων της επιτροπής (αντιθέτως η διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων είναι μυστική), η οποία θα φέρει στο φως την αλήθεια».

Επισημαίνει δε πως «τα μέλη της επιτροπής τα οποία θα ψηφίσουν να γίνει αποδεκτό το αίτημα του υπόπτου, κ. Τριαντόπουλου, ενδεχομένως, τελούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) και της κατάχρησης εξουσίας  (άρθρο 239 ΠΚ)».

Ακολουθεί ολόκληρη η πορισματική έκθεση της Ελληνικής Λύσης:

Προς:

Τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (Άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

ΘΕΜΑ: «Πρόταση κατ’ άρθρο 156, παρ. 5., εδαφ. Β, του ΚτΒ»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η παρούσα επιτροπή πήρε σαφή και ρητή εντολή, τόσο από την Ολομέλεια της Βουλής, όσο και από το υπ’ αρ. πρ. 3421/2025 έγγραφο του Προέδρου της Βουλής, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση δυνάμει των άρθρων 153 επ. του ΚτΒ, εις βάρος του υπόπτου, κ. Τριαντόπουλου Χρήστου, που είχε την ιδιότητα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, προς διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος  (άρθρο 259 ΠΚ), κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023.

Α) Η προκαταρκτική εξέταση προβλέπεται στο άρθρο 243 ΚΠΔ και με αυτή επιδιώκεται η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να αποφασισθεί αν θα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη ή όχι. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, κατά την προκαταρκτική εξέταση, επιβάλλεται να εξεταστούν με ζώσα διαδικασία ενώπιον όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μας, όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 αποδεικτικά μέσα (έγγραφα, μάρτυρες, ομολογία, αυτοψία, πραγματογνωμοσύνη, ενδείξεις) και να διενεργηθούν όλες οι ανακριτικές πράξεις των άρθρων 253, 256, 257, 259, 260, 264 και 265 ΚΠΔ, καθώς και όσες προβλέπονται σε ειδικούς νόμους.

Β) Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσαν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, προβλέπεται από αυξημένης τυπικής ισχύος  διατάξεις.  Συγκεκριμένα, προβλέπεται: α) από το άρθρο 86, παρ. 3, του θεμελιώδους νόμου του Κράτους, που είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος, β) από το άρθρο 156, του Κανονισμού της Βουλής και γ) από το άρθρο 5, του ν.3126/2003. Οι ανωτέρω διατάξεις είναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καμφθεί η εφαρμογή τους, ανεξαρτήτως της επιθυμίας ή δήλωσης του υπόπτου – εγκαλουμένου. Αλίμονο, αν η εφαρμογή ή μη του Συντάγματος επαφίεται στην επιθυμία – δήλωση του καθενός.

Γ) Σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 5 του ΚτΒ το πόρισμα της επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει τα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά μέσα που οδηγούν στην δίωξη. Το πέρας των εργασιών της επιτροπής, χωρίς την ουσιαστική διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, δια ανακριτικών πράξεων, όπως ορίζει ο ΚΠΔ (μάρτυρες, έγγραφα, κατασχέσεις, πραγματογνωμοσύνες κλπ) με έκδοση πορίσματος που βασίζεται αποκλειστικά στην επιθυμία του υπόπτου και στο ισχνό αποδεικτικό υλικό που υπάρχει στην δικογραφία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνιστά αιτιολόγηση, όπως απαιτεί ο νόμος. Αυτό θα μπορούσε οριακά να συμβεί, αν ο ύποπτος ομολογούσε την πράξη του, κατ’ άρθρο 178 ΚΠΔ (η ομολογία είναι αποδεικτικό μέσο), η οποία ομολογία  εκτιμάται ελεύθερα και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια,  από την στιγμή που δεν υπάρχει ομολογία, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας που μπορεί να κηρύξει αυτεπάγγελτα το δικαστικό συμβούλιο, κατ’ άρθρο 176, παρ. 1, του ΚΠΔ.

Δ) Τα μέλη της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, το μόνο που επιδιώκουν είναι να αποφύγουν τη βάσανο της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης, των ανακριτικών πράξεων (κατασχέσεις ψηφιακών μέσων, εγγράφων κλπ), κλήση ουσιωδών μαρτύρων, την δημοσιότητα των συνεδριάσεων της επιτροπής (αντιθέτως η διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων είναι μυστική), η οποία θα φέρει στο φως την αλήθεια, την οποία εμείς οφείλουμε να παρέχουμε και ο λαός δικαιούται να την έχει. Θα μπορούσαμε να αποδεχτoύμε το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, μόνο στην περίπτωση που ομολογούσε, κατ’ άρθρο 178 ΚΠΔ τις αξιόποινες πράξεις, που φέρεται να τέλεσε και  αποκάλυπτε ποιος του έδωσε εντολές, όντας ηθικός αυτουργός, και ποιους φέρεται να συγκάλυπτε.

Ε) Όσο για το αφήγημα των μελών της Νέας Δημοκρατίας ότι το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να επεκτείνει την δίωξη και σε άλλους συμμέτοχους για το ίδιο αδίκημα, η απάντηση είναι ότι και η επιτροπή μας μπορεί να το πράξει, κατ’ άρθρο 7, του ν. 3126/2003.

ΣΤ) Όσο για το αφήγημα των μελών της συμπολίτευσης ότι, το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να αναβαθμίσει και να διευρύνει το κατηγορητήριο και τις ανακριτικές πράξεις, μπορεί να τις κάνει και ο ανακριτής του ΑΠ, η απάντηση είναι ότι και η επιτροπή μας, εφόσον έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα, σύμφωνα με το άρθρο 243 επ. του ΚΠΔ και του άρθρου 156 του Κ.τ.Β., μπορεί και δικαιούται να το πράξει. Επίσης, εφόσον υποτίθεται ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θέλουν την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, τότε, για ποιο λόγο στερούν από την επιτροπή μας την συλλογή κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας;

Τα μέλη της επιτροπής τα οποία θα ψηφίσουν να γίνει αποδεκτό το αίτημα του υπόπτου, κ. Τριαντόπουλου, ενδεχομένως, τελούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) και της κατάχρησης εξουσίας  (άρθρο 239 ΠΚ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ:

Διαφωνούμε κάθετα με τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία απαξιώνεται αντισυνταγματικά και παράνομα, ο θεσμός της παρούσας κοινοβουλευτικής επιτροπής και οδηγείται σε συγκάλυψη το έγκλημα των Τεμπών. Θεωρούμε ότι, για δεύτερη φορά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά το γνωστό μπάζωμα, συγκαλύπτει και πάλι το έγκλημα των Τεμπών, παρακάμπτοντας την διαδικασία της προκαταρκτικής εξετάσεως, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και θεμελιώδεις διατάξεις ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και το μόνο που επιθυμεί είναι η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

ΑΙΤΗΜΑ

Υποβάλλουμε προς το Δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα να αναπεμφθεί η υπόθεση, πάλι, προς την παρούσα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή μας, προκειμένου να ακολουθηθεί  η προβλεπόμενη  από  το  άρθρο  86  του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 διαδικασία, ώστε να δυνηθούμε κι εμείς, ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και τα δικαιώματά μας, της εξέτασης των αποδεικτικών μέσων και στοιχείων, καθώς και της διερεύνησης των στοιχείων επέκτασης του κατηγορητηρίου εναντίον τόσο του κ. Τριαντόπουλου, όσο και κατά των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Σκέρτσου, Καραμανλή, Σπίρτζη  και όσων άλλων αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε βασικά κακουργήματα, όπως, κυρίως, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας, που επήλθε με τη σύγκρουση των τραίνων, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας με απανθράκωση, που επήλθε από άγνωστο παράνομο εύφλεκτο υλικό, καθώς και της υπόθαλψης των εγκληματιών των δύο προηγουμένων εγκλημάτων, μέσω της καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, του σφετερισμού εξουσίας (άρθρο 134, παρ. 2 ΠΚ) και όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση).                                                              

Με εκτίμηση

Παπαδάκης Παράσχος

Βουλευτής Ν. Έβρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ