Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο πολιτικός επιστήμων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης.
Ερωτηθείς αν βλέπει δυνατή τη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων καθώς και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή, ο κ. Μαραντζίδης τόνισε: «Τα έχω πει δημόσια, θα τα ξαναπώ δημόσια. Οι χαρισματικές προσωπικότητες και οι χαρισματικοί ηγέτες, ποτέ μη λες ποτέ. Άρα, είχε ρόλο να παίξει ο Ανδρέας Παπανδρέου το ’89 όταν ήταν άρρωστος, οδηγούνταν στο Ειδικό Δικαστήριο, τα σκάνδαλα ήταν πάνω από το κεφάλι του και η μισή χώρα έλεγε να πάει στη φυλακή;» διερωτήθηκε.
«Κανείς το ’89, θα πόνταρε μια δραχμή, όχι ένα ευρώ, στην επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου. Και όποιος λέει ότι θα πόνταρε, είναι τζογαδόρος μεγάλος. Ο Καραμανλής όταν έφυγε το ’63, πέρασαν δέκα χρόνια, είχε χαθεί από προσώπου γης, είχαμε δικτατορία. Πόνταρε κανένας ότι θα μπορούσε να γυρίσει μια μέρα; Όχι είναι η απάντηση. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν έφυγε το ’20, μετά τις εκλογές που έχασε, αφού τον κυνηγούσε κι εκεί η μισή χώρα και πήγε στο Παρίσι, θα πόνταρε κανένας; Όχι, θα πω και πάλι. Άρα, τι θέλω να πω; Δεν λέω ότι είναι δεδομένο ούτε ξέρω τι σκέφτεται ούτε ξέρω τι σκέφτεται η χώρα. Όμως, αυτό που ξέρω σίγουρα και το λέω πολύ ψύχραιμα και με απόλυτη αντικειμενικότητα είναι – αυτό που το αναγνωρίζει η κοινωνία – ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος των χαρισματικών ηγετών μέχρι τώρα», σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Οι χαρισματικοί ηγέτες έχουν αυτή την ικανότητα, όταν οι χώρες τους βρίσκονται σε κρίση, σε συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίζονται από αστάθεια, από αβεβαιότητα, από δυσφορία, από οργή εν πάσει περιπτώσει, τότε αρκετοί τους θυμούνται και τότε μπορούν να επιστρέψουν», υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση έχει χάσει την ηθική της νομιμοποίηση»
Με αφορμή και τη χθεσινή δημοσκόπηση της MARC, όπου καταγράφονται πολιτικές ανακατατάξεις, ο κ. Μαραντζίδης είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια κυβέρνηση που καταρρέει και η κατάρρευση αυτή είναι σε πολλά επίπεδα. Και κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερό της πρόβλημα είναι αυτό που έλεγα ”η ηθική της απονομιμοποίηση”. Και όταν μια κυβέρνηση φτάνει σε αυτό το σημείο, όταν η εξουσία φτάνει σε αυτό το σημείο που είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής νομιμοποίησης της εξουσίας, τότε νομίζω ότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει είναι πάρα πολύ μικρά».