Skip to main content

Το ύψος της ελληνικής συμμετοχής στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα – Τα 6+1 μέτρα του Ν. Δένδια

Η παρέμβαση Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε απόψε στη Βουλή η συζήτηση επί του νέου 12ετους εξοπλιστικού προγράμματος και την αμυντική πολιτική της χώρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «αυλαία» έπεσε με την παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια μετά την δευτερολογία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση διεξήχθη έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», για την οποία συνεχάρη ο πρωθυπουργός την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από το βήμα της Βουλής αλλά και μετά τις ανακοινώσεις ΥΕΘΑ για τις μισθολογικές αυξήσεις στους στρατιωτικούς.

Φυσικά δεν έλειψαν οι ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η στοχοποίηση της εξωτερικής πολιτικής αλλά και τα βλέμματα στην… Τουρκία.

Αναφορικά με τις ευθείες «βολές» της αντιπολίτευσης ο ΥΕΘΑ τόνισε πως «δεν προτίθεμαι ούτε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε τα θέματα εθνικής άμυνας να τα μετατρέψω σε θέματα κομματικής αντιπαράθεσης. Στο βαθμό που εξαρτάται από μένα δεν θα το κάνω. Γι’ αυτό ουδέποτε επί έξι χρόνια άσκησα κριτική σε προηγούμενες Κυβερνήσεις για οτιδήποτε έκαναν στην εξωτερική πολιτική ή οτιδήποτε έκαναν στην άμυνα.

Και προφανώς, είναι σαφές, ότι δεν έγιναν όλα τέλεια. Το λέω αυτό γιατί ορισμένες τοποθετήσεις εδώ πολιτικών αρχηγών είχαν ένα στοιχείο – και δεν αναφέρομαι στην κα Κωνσταντοπούλου – ένα στοιχείο εισαγγελικότητας».

Ένα στοιχείο «δείχνουμε με το χέρι και πέστε μας, πέστε μας, πέστε μας». Προς τι; Οι περισσότερες ερωτήσεις, Στεφανοβίκειο και τα λοιπά, έχουν απαντηθεί δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 15 φορές η κάθε μία».

Aμυντικά συστήματα «made in Greece» – Τι περιλαμβάνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Η ελληνική συμμετοχή στο εξοπλιστικό

Μετά τις παρατηρήσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως «το 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος μπορεί να υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και άνω του 50%. Είναι 9,4 δις ευρώ από τα 18,9 δις ευρώ και επίσης από τα 68 προγράμματα τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες. Έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν ελληνικές εταιρείες. Μιλάμε δηλαδή για άνω του 1 δις ευρώ».

«Από το 2010 δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας»

«Η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, νομοθετήθηκε το 2010.

Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. Για αυτό κατ’ αρχήν, κατατίθεται.

Διότι έτσι η Επιτροπή Εξοπλιστικών και δια αυτής η Βουλή των Ελλήνων ξέρει απολύτως τι προγραμματίζει η Κυβέρνηση και ξέρει και απολύτως το δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η Κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει».

Όσων αφορά τα «πυρά» του Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος έκανε λόγο για το Στεφανοβίκειο, την Αγχίαλο και τη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως «οποιοσδήποτε από τους πολιτικούς αρχηγούς ήθελε να μην δημιουργήσει εντυπώσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει τις απαντήσεις μου και να τις διαβάσει. Ή εν πάση περιπτώσει μπορώ να του τις ξαναστείλω, δεν υπάρχει θέμα».

Ωστόσο υπογράμμισε πως «η αποψινή συζήτηση δεν έχει να κάνει ούτε με το Στεφανοβίκειο, ούτε με την Αγχίαλο, ούτε με τη Λιβύη, ούτε με κάτι από όλα αυτά. Έχει να κάνει με τα θέματα, τα πολύ σοβαρά θέματα, των εξοπλισμών.»

Συνολική αλλαγή προσέγγισης των αμυντικών θεμάτων

Καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό για το οποίο θα εξειδικεύσει ο ΥΕΘΑ, σταματάει η λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος και όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ «πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική, με την Ασπίδα του Αχιλλέα, που το Αιγαίο για όλη την επικράτεια – εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον drones, εναντίον σκαφών και εναντίον υποβρυχίων – το υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτησή του και πολύ πιο ικανό στη λειτουργία του, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων, με τεχνητή νοημοσύνη και Command and Control.

Και από κει και πέρα ο στόλος ελευθερώνεται. Ιδίως τα νέα πλοία του στόλου, ελευθερώνονται για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής και το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα, τα Rafale και τα Mirage που μπορούν να φέρουν στρατηγικά όπλα. Και αλλάζουμε και τη δομή των δυνάμεων».

Οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων και οι αυξήσεις στους ένστολους

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί για τη νέα δομή δυνάμεων εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ την ενημέρωσα και υπάρχουν και πρακτικά γι΄ αυτό. Το θυμάστε, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός και πέρασε όπως προβλέπει ο Κανονισμός από τη συγκεκριμένη Επιτροπή η νέα δομή, η οποία υλοποιήθηκε με το κλείσιμο των στρατοπέδων και με τις συγχωνεύσεις των μονάδων,. Τα είχα πει όλα αυτά.

Και είχα πει επίσης ότι το περίσσευμα που θα δημιουργηθεί από αυτό θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους αξιωματικούς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί οι μισθοί που δίνουμε δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική. Τα είχα πει όλα αυτά τα πράγματα».

Η απάντηση στον Σωκράτη Φάμελλο για τις αποχωρήσεις από τις ΕΔ

Απαντώντας στην ερώτηση – τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επί της δευτερολογίας του αναφορικά με τις αποχωρήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο ΥΕΘΑ απάντησε πως «το να εμφανίζεται εδώ η εικόνα του ευφυολογήματος “επί των ημερών μας δεν έφευγαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, φεύγουν επί των ημερών σας”, αυτό έχει μια πολύ προφανή απάντηση που την είχα δώσει εκατό φορές.

Όταν επί των ημερών του ερωτώντος και απευθύνοντας αυτή την ερώτηση στην Κυβέρνηση η ανεργία ήταν στο 30%, βεβαίως δεν έφευγε κανείς κυρίες και κύριοι. Τώρα όμως που η ανεργία είναι στο 9%, τα ικανά μας στελέχη φεύγουν και άρα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να τα κρατήσουμε. Και όταν το κάναμε αυτό, το ενέκρινε ο Πρωθυπουργός και το ανακοίνωσα, δεν το παρουσίασα ως κομματικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Το παρουσίασα ως αποτέλεσμα μιας δομής δυνάμεων που είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αποφεύγουμε ως Κυβέρνηση να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από ό,τι κάνουμε σε αυτό τον τομέα, ακριβώς για να μπορούμε να δημιουργούμε εθνικές συναινέσεις».

Διαγωνισμοί επίλυσης προβλημάτων προηγμένης τεχνολογίας από το ΕΛΚΑΚ

Εν συνεχεία ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στον ρόλο που διαδραμματίζει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τονίζοντας πως είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος που έχει οδηγήσει άλλες χώρες στην οικονομική ανάπτυξη.

«Εμείς αντιγράψαμε μια σειρά χωρών και πράγματι το νομοθετήσαμε γρήγορα και λειτούργησε γρήγορα.

Και αξίζει να σας καταθέσω στα πρακτικά, ήδη όλοι αυτοί είναι διαγωνισμοί τους οποίους έχει προκηρύξει το ΕΛΚΑΚ και δεν είναι διαγωνισμοί προϊόντων. Είναι διαγωνισμοί επίλυσης προβλημάτων προηγμένης τεχνολογίας.

Γιατί με την παλιά αντίληψη που λέγεται «πάω στο ράφι και αγοράζω» η χώρα δεν πήγαινε κάπου. Ήταν προφανές αυτό. Και το ΕΛΚΑΚ χρειάζεται κάθε δυνατή στήριξη. Αλλά θα δείτε, θα έχει αποτελέσματα, έχει ήδη αποτελέσματα».

Το «όπλο» ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

«Ο «Κένταυρος» το πρώτο ελληνικό anti-drone, είναι το πρώτο περήφανο αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης. Και δεν είναι μυστικό να σας πω, το ’19 η χώρα δεν είχε ούτε ένα anti-drone, ούτε ένα για δείγμα. Όταν η απειλή παρήγαγε drones σωρηδόν. Και πάλι όμως ουδείς άσκησε κριτική για όλα αυτά. Όπως και ουδείς έφερε και καλώς δεν έφερε και δεν θα το κάνω ούτε εγώ, την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών την περίοδο της κρίσης. Γιατί εγώ δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια Κυβέρνηση η οποία δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια.

Καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούσε να συντηρήσει τα αεροσκάφη. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ο ψόγος εναντίον μας έναντι δήθεν ενός «λαμπρού παρελθόντος».

Στην πρώτη «γραμμή» οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

«Πέρα από το ΕΛΚΑΚ, θα ήθελα να σας πω και το εξής. Στην Επιτροπή θα αναλυθούν τα προγράμματα ένα-ένα. Θα αναλυθούν όχι από εμένα, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος γνωρίζω τι πρέπει να αποκτήσει η χώρα. Αλλά από τους Aρχηγούς των Γενικών Επιτελείων», πρόσθεσε ο ΥΕΘΑ.

Τα 6+1 μέτρα Νίκου Δένδια

Ο ΥΕΘΑ πρότεινε μία σειρά από μέτρα διαφάνειας πέραν τεξοπλιστικού, που είναι το ύπατο μέτρο διαφάνειας, «για να μπορέσουμε να τα παρακολουθήσουμε και να λείψει η σκιά που υπήρχε στο παρελθόν».

Πρώτον, μονομερώς αποποιήθηκα από το προνόμιο ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών να είναι άτομο της επιλογής του Υπουργού. Και ο επικεφαλής και ο δεύτερος ήταν άτομα τα οποία επέλεγε ο Υπουργός. Και βεβαίως ήταν άτομα τα οποία ο Υπουργός επέλεγε εκτός (Ενόπλων Δυνάμεων). Εγώ επέλεξα μόνιμο αξιωματικό τον οποίο μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ. Και ο δεύτερος τη τάξει ήταν επίσης μόνιμος αξιωματικός, τον οποίο επίσης μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ. Και έχω δώσει και σχετική εντολή, αποποιούμενος, πλέον, εξ ονόματος του Υπουργού, του προνομίου διορισμού του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών.

Δεύτερον, θα υπάρξει διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση με την οποία θα υπάρχει πλέον μόνιμος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις των οπλικών συστημάτων.

Τρίτον, θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί δύο και τριών ετών, για να μπορούν αυτοί οι αξιωματικού να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.

Τέταρτο, ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τροποποιούμε το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους σύγχρονες ελέγχου του πόθεν έσχες, λογαριασμών και τα λοιπά, κτλ. Διότι είναι προφανής ο λόγος.

Πέμπτο, τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά, το ίδιο θα ισχύει και για το ΕΛΚΑΚ. Δηλαδή, για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο, θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτό.

Έκτο, όσον αφορά την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών, υπάρχει μία πρόβλεψη η οποία επιτρέπει ανά εξάμηνο να συνέρχεται η Επιτροπή και να ενημερώνεται. Κάθε έξι μήνες θα έρχεται ο ΥΕΘΑ μαζί με τους Αρχηγούς και θα λαμβάνει χώρα ενημέρωση για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων την Επιτροπή Εξοπλιστικών.

Επίσης, μόλις «περάσει»το Εξοπλιστικό θα γίνει μια αρχική συνεδρίαση με την οποία θα υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά. Δηλαδή, αυτά που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται.

Σημειώνεται πως από τα 28 εκατ. , τα 11,5 και κάτι έχουν ήδη διατεθεί.

«Θέλω να γνωρίζετε πού έχουν διατεθεί, πώς έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις.Επίσης, θα κατεβάσω το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής από τα 30 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ. Και θα είναι πάντα στην διάθεση σας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οποτεδήποτε κρίνετε για οποιοδήποτε ποσόν. Εάν κρίνετε, δηλαδή, ότι θέλετε πλήρη ανάλυση για οποιοδήποτε πρόγραμμα», ανέφερε ο ΥΕΘΑ.

Οι αποστρατείες, το κόστος και η Τουρκία

Κλείνοντας ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε τόσο στις συγχωνεύσεις – κλείσιμο στρατοπέδων όσο και στις αποστρατείες -που συνέβαλλαν στο 60% της εξοικονόμησης πόρων για τις μισθολογικές αυξήσεις- «το να κλείνεις στρατόπεδα, όπως ξέρετε, είναι πολιτικό κόστος. Και να κάνεις κρίσεις και να αποστρατεύεις γύρω στους 2.000 αξιωματικούς έχει πολιτικό κόστος. Αλλά αυτό που υπήρχε ήταν απαράδεκτο. Όταν στις οργανικές θέσεις του Ελληνικού Στρατού η πρόβλεψη ήταν για 568 Συνταγματάρχες και με τον εκφυλισμό είχαμε φτάσει στους 1.810, αυτό εξυπηρετούσε το αξιόμαχο της χώρας; Εγώ είμαι που έθεσα εν αμφισβητήσει το αξιόμαχο της χώρας ή όσοι επέτρεψαν να γίνει αυτό το πράγμα και να φτάσει εκεί; Και μήπως έγινα δημοφιλέστερος όταν τους αποστράτευσα; Όταν πέρασε μέσα στην κρίση, το 2017, Νόμος για τους εκτός οργανικών θέσεων αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών και υπήρχαν 568 αξιωματικοί εξ υπαξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων, αυτό έγινε για να βοηθηθεί το αξιόμαχο της χώρας;

Υπάρχει στρατός σε αυτόν τον πλανήτη που η αναλογία αξιωματικών- υπαξιωματικών είναι 1 προς 1; Δεν υποχρεούστε να το ξέρετε, αλλά η κανονική αναλογία είναι 1 προς 9. Και δεν τα λέω γιατί θέλω να ασκήσω οποιαδήποτε κριτική. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Το λέω γιατί έχουμε απέναντί μας υπαρκτή διατυπωμένη απειλή, δεκαπλάσια των αριθμητικών δυνατοτήτων μας».

«Αυτό το εξοπλιστικό το οποίο είναι πλήρες, ξεκινάει από την ένδυση του στρατιώτη που δεν είναι ρούχο, γιατί έχει αισθητήρες και μεθόδους επικοινωνίας πια, είναι μιας άλλης εποχής. Και είναι και ελληνικό πρόγραμμα, 268 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να το πάρουν και θα το πάρουν μόνο ελληνικές εταιρείες.

Από αυτό φτάνουμε μέχρι τα πιο προηγμένα συστήματα, παραδείγματος χάρη στον δορυφόρο. Δεν έχουμε δορυφόρο. Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα σταματήσουν οι επικοινωνίες μας το επόμενο δευτερόλεπτο από τον αντίπαλο.

Λέω λοιπόν, εάν αυτό το πρόγραμμα εκτελεστεί, ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση στο πλαίσιο συνεδριάσεων δικών μας», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.