Το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία, πρόκειται να περιγράψει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εκπέμψει το μήνυμα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της χώρας περνούν στη νέα εποχή και αναμένεται να εστιάσει σε τρεις άξονες:
- Πρώτον, στις μεγάλες προμήθειες εξοπλισμών και αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ)
- Δεύτερον, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (πχ ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).
- Τρίτον, στο γεγονός πως οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Αυτό που αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός είναι πως καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο βασικό πλαίσιο, ενώ περαιτέρω στοιχεία θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Οι αυξήσεις
Παράλληλα ο πρωθυπουργός – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – θα εστιάσει ευρύτερα σε μια σειρά κινήσεων που γίνονται στο πεδίο της άμυνας από τη νέα οργάνωση της θητείας μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων (με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά). Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Αναφορικά με το timing που ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις – και ενώ 2 υπουργοί και 17 βουλευτές έθεσαν θέμα αυξήσεων και στα σώματα ασφαλείας – από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται ότι:
- Πρώτον, με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των στρατιωτικών.
- Δεύτερον, το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» εφαρμόζει σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών.
- Τρίτον, υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων. Πρέπει επίσης να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον θα αναφερθεί κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας παράλληλα και στη σημασία της σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναφερθεί και στο ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί μεταξύ άλλων και την Άμυνα.
Να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα είχε υπάρξει ένα διπλωματικό «σπριντ», με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή να βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού.
Το διπλωματικό σπριντ
Συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου. Μάλιστα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σαράα.
Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν μεταξύ άλλων την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής (με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων). Τονίστηκε επίσης η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.