Σήμερα στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η συζήτηση για το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έπειτα αναμένεται να εξειδικεύσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Έπειτα από τις απαραίτητες εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων και τις προτεραιοποιήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ μπαίνει σε «τροχιά» υλοποίησης ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που εντάχθηκε στη νέα Δομή Δυνάμεων και της συνολικής μεταρρύθμισης της «Ατζέντα 2030».
Τι θα πει σήμερα στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Βασικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, η αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ), αλλά και η αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο στρατηγικά (πχ ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) όσο και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).
Προσανατολισμός στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τόσο από την κυβέρνηση όσο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οι προμήθειες να προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα).
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Άλλωστε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει ήδη εγγράφως την συμμετοχή ελληνικών οντοτήτων (ακαδημαϊκών φορέων, εταιρειών κλπ ) κατά 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).
Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όπως αυτή εξελίσσεται και μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).
Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη (01/04) το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοίνωσε την ανάρτηση του Προγραμματικού Ορίζοντα των Έργων ΕΑ για το 2025, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
ΕΛΚΑΚ PDF«Η Ελλάδα θα έχει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο εξοπλιστικό «πακέτο» υπολογίζεται στα 25 με 28 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει οπλικά συστήματα για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αντι-drone και αντιαεροπορικό θόλο την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Όπως έχει τονίσει ο Νίκος Δένδιας «το 2030 η Ελλάδα θα έχει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναγκαίο στοιχείο της εν λόγω μεταρρύθμισης των ΕΔ 2024-2035 είναι η προσαρμογή στις νέες προκλήσεις για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων Αποτροπής της Εθνικής Άμυνας αλλά και ο πολλαπλασιασμός της μαχητικής ισχύος ώστε να διαθέτει η Ελλάδα δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής κάθε δυνητικού αντιπάλου.
Τι περιλαμβάνει το νέο εξοπλιστικό «πακέτο»
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο εξοπλιστικό «πακέτο», αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας και υπολογίζεται πως θα κοστίσει περί τα 3 δισ. ευρώ, σύγχρονα μέσα και όπλα με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5 ης Γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία (Rafale, F-35, F-16 Viper), 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Πολεμικό Ναυτικό και άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά.
Επιπλέον περιλαμβάνει πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων Υποβρυχίων και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 νέων υποβρυχίων και πρόγραμμα αναβάθμισης των Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ.
Με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων από το ΥΠΕΘΑ εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 1,7 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Παράλληλα η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035, να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις ευρώ, να επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.
Επιπλέον προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα, προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Οι «εκπλήξεις»
Σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «εκπλήξεις» καθώς έπειτα από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, όπως έχει αναφέρει προ ημερών σε ρεπορτάζ της η «Ν» θα μπορούσε να διαθέσει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, δηλαδή να υπάρξει μία «ανακούφιση».
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3 δις στο δεκαετές πρόγραμμα. Έτσι, για παράδειγμα η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει είτε μία επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 που θα επιχειρούν ως πλατφόρμες μαζί με drones . Είτε μία επιπλέον φρεγάτα FDI, ακόμα και επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το βασικό όμως είναι πως θα μπορούσε να αποκτήσει πλήθος drones μιας και όπως εξηγούν ειδικοί στη «Ν» η φιλοσοφία είναι να μπει η Πολεμική Αεροπορία στην λογική των drones, να υπάρχει κάθε F-35 με drones γύρω-γύρω.
Ένα άλλο σενάριο είναι να «ανακουφίσει» (η ρήτρα διαφυγής) την άμυνα της Ελλάδας και σε επίπεδο εκσυγχρονισμών, όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 σε Viper (που απαριθμούν πλέον τα 33), ή ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει σχεδόν τα 300 εκατομμύρια.΄
Όσων αφορά το Πολεμικό Ναυτικό δεν αποκλείεται το σενάριο απόκτησης 4ης φρεγάτας FDI, μιας και ακόμη βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, ή η απόκτηση 2+2 μεταχειρισμένων FREMM μετά την «αυτοψία» Νίκου Δένδια σε ιταλική φρεγάτα FREMM στον Πειραιά την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025.