Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερώσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξει την ατζέντα και να μεταθέσει το ενδιαφέρον σε ένα προνομιακό, ειδικά για τον κόσμο της δεξιάς παράταξης, ζήτημα.
Από καταβολής του ελληνικού κράτους η ανακοίνωση στρατιωτικών δαπανών και εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταφράζεται αυτομάτως σε απόδειξη πατριωτισμού. H συζήτηση βοηθά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεφύγει από τον κλοιό των υπουργών και των βουλευτών του που ζητούν επέκταση των αυξήσεων που ανακοίνωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει διευκρινίσεις, ενώ θα αναφερθεί και στο νέο βαθμολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συζήτηση αναμένεται να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την αμυντική και εξωτερική πολιτική και να συμπεριλάβει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και τον ρόλο της Τουρκίας.
Αν και δεν θα υπάρχει ψηφοφορία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πάρουν θέση. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί επί της αρχής με τις εξοπλιστικές δαπάνες αλλά έχει μία σειρά ενστάσεις που αφορούν τις διαδικασίες των διαγωνισμών και των αναθέσεων, καθώς και την ενίσχυση και την συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας. Ασκεί την κριτική ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει την ελληνική βιομηχανία έξω από τα εξοπλιστικά προγράμματα με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την παρακμή της.
Ιδιαίτερο θέμα είναι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας. Στο όλο project των Βρυξελλών που κατ’ αρχήν θα είναι 800 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία, η οποία διατηρεί το casus belli εναντίον της χώρας μας, απειλεί στο Αιγαίο κάθε φορά που η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα πέρα από τα έξι μίλια, και διατηρεί κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο. Ορισμένοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει βέτο, εφόσον η Τουρκία δεν άρει το casus belli. Διαφορετικά θα είναι σαν η Ελλάδα να ενισχύει την τουρκική πολεμική μηχανή σε βάρος της. Αλλά είναι αμφίβολο εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης υιοθετήσει αυτή την θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι είναι αρνητικός στην επέκταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στον βαθμό που οι σχετικές δαπάνες θα προκύψουν με παράλληλη καχεξία εάν όχι περαιτέρω περιορισμό του κοινωνικού κράτους.
Την Τρίτη ο Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε την ΕΑΒ. Μιλώντας στους εργαζόμενους ανέφερε: «Αυτές οι κουβέντες γίνονται και με εμπιστευτικότητα. Δεν γίνονται στην Ολομέλεια της Βουλής, άρα μπροστά στα μάτια και στα αυτιά όλων, όταν μιλάς για τον προγραμματισμό της χώρας. Μόνο αν θέλεις να το εκμεταλλευτείς επικοινωνιακά, όπως ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής». Ακολούθως ανέπτυξε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς θέλουμε απολύτως να υπάρξουν νέες επενδύσεις της Ελλάδας σε αμυντική βιομηχανία: και για την άμυνα της χώρας και για το προϊόν το οικονομικό και για τους εργαζόμενους. Και εδώ στην ΕΑΒ συζητήσαμε με την διοίκηση το τι νέες επενδύσεις θα γίνουν για να είναι βιώσιμη και μετά από δέκα χρόνια η επιχείρηση. Και στη νέα αμυντική τεχνολογία, στην καινοτομία, για να μείνουν εδώ οι επιστήμονες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αλλά και για το μέλλον της χώρας».
Αντίθετος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές δαπάνες για την άμυνα θέση που ευνοεί και την προσέγγιση με την Νέα Αριστερά και τους βουλευτές της που είναι σε εξέλιξη.