Να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος ως προς το πρόσωπό του, τόσο για τη σύμβαση 717 όσο και για την εξέταση των εγκλήσεων που τον αφορούν, ζήτησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο κ. Σπίρτζης εκφράζει την ελπίδα ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας», δίνοντας το μήνυμα ότι τα πολιτικά κόμματα δεν κρύβονται πίσω από την ασυλία.
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Στην επιστολή του, ο πρώην υπουργός τονίζει ότι θεωρεί χρέος του να υπερασπιστεί την προσωπικότητα και το έργο του απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και απόπειρα σπίλωσης αλλά και να τιμήσει έμπρακτα τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την αξιοπρεπή αγωνιστική δράση των οικογενειών και των οικείων τους, που δίνουν τη μάχη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος ορίζει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ιδίου να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
«Ελπίζω να γίνει αποδεκτό»
Ο κ. Σπίτζης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σαν αξιακό κώδικα και σαν πρόσωπα και σαν κόμματα. Σήμερα ζήτησα επειδή δεν υπήρχε διαδικασία ενημέρωσής μου να ενημερωθώ για μηνύσεις που έχουν φτάσει στην Βουλή και με αφορούν. Είναι τέσσερις μηνύσεις. Επειδή υπάρχουν και νέα στοιχεία σχετικά με την σύμβαση 717. Επισκέφθηκα τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 σε ό,τι αφορά το δικό μου πρόσωπο, τόσο για τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει συμπολίτες μας (κυρίως συγγενείς των θυμάτων) όσο και την επανάληψη του αιτήματός μου για την διερεύνηση της Σύμβασης 717. Ελπίζω να γίνει αποδεκτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση (θα είναι η τέταρτη φορά που θα μου στερηθεί η δυνατότητα του ανθρώπινου δικαιώματος που έχω για να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη οι ευθύνες που πιθανά έχω ή δεν έχω) τότε θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες σε άλλα επίπεδα για την διερεύνηση ώστε να πέσει άπλετο φως στη έγκλημα των Τεμπών».
Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «οποιοδήποτε συγγενής θύματος ή τραυματίας ή επιζών ή συνήγορός του θελήσει, είμαι στην διάθεσή τους για να τους δώσω τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου».
«Ο άλλος τρόπος είναι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια»
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι εννοεί ότι εάν δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ.5 από την Βουλή θα καταφύγει σε άλλα μέσα, ο κ. Σπίρτζης είπε «ότι ο άλλος τρόπος είναι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι «αντίστοιχο αίτημα θα όφειλε να καταθέσει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής» εξήγησε ότι «για τον κ. Καραμανλή δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, επομένως είναι απόφαση του Κοινοβουλίου για να κινήσει τις διαδικασίες για εκείνον. Σε ό,τι αφορά εμένα και τους προηγούμενους υπουργούς από εμένα, για τους οποίους έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και συμπεριλαμβάνονται τα ονόματά τους στις δικογραφίες αυτοί θα μπορούσαν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ