Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου οι παρεμβάσεις Κικίλια – Γεωργιάδη που εμμέσως πλην σαφώς ζητούν δημοσιονομικό χώρο για αυξήσεις και στις λοιπές κατηγορίες ενστόλων (ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική), την ώρα μάλιστα που ο αναβρασμός στα στελέχη των εν λόγω Σωμάτων εντείνεται.
Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» ενώ περιέγραφαν τους τρεις λόγους για τους οποίους υπήρξαν ανακοινώσεις μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
- Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ αποστρατεύσεις που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Σημαντικό τμήμα δηλαδή των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου. Σημειώνεται ότι και ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανάλογες διευκρίνισεις.
- Και τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Στην κριτική που ασκείται γιατί υπήρξε εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου, οι ίδιες πηγές απαντούσαν ότι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και παρέπεμπαν «στα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν ‘άγονες’ θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου».
Οσον αφορά εάν θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και για τα Σώματα Ασφαλείας, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί «σημαντικά μέτρα» για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ) καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Διαβεβαίωναν δε ως δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».
Οι πηγές της κυβέρνησης καταλήγουν ότι «συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.