Skip to main content

Πώς η νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων «έφερε» τις αυξήσεις στους ένστολους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H αύξηση προσεγγίζει ακόμη και τα 500 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις

Λίγες ημέρες πριν παρουσιαστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα στη Βουλή (02/4), «πρεμιέρα» έκαναν τα αποτελέσματα που έφερε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030.»

Απόδειξη των όσων είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας περί εξοικονόμησης πόρων με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής του προσωπικού των ΕΔ, είναι οι μισθολογικές αυξήσεις μετά και το νέο οικιστικό πρόγραμμα.

Τόσο η μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών μετά τις έκτακτες κρίσεις όσο οι συγχωνεύσεις των στρατοπέδων (όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α φάση ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να ολοκληρωθεί και η Β φάση) είχαν στόχο την εξοικονόμηση πόρων όπως αυτοί διατεθούν υπερ των στελεχών κάτι που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας ότι οι αλλαγές αυτές θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό.

Αποτέλεσμα της εξοικονόμησης των εν λόγω πόρων είναι οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, που ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι οποίες όπως υπογράμμισε προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας.

Το 60%, δηλαδή, προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το ΥΠΕΘΑ.

Αυτό σημαίνει πως από το συνολικό ποσό των 260 εκατ. ευρώ της αύξησης περίπου τα 110 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα μοιρασθούν οριζόντια σε όλους.

Τα 30 ευρώ από 1/4/2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα 100 ευρώ από 1/7/2025 με το επίδομα επικινδυνότητας.

Ενώ το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης (ποσοστό 60%), δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από πόρους που εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση προσεγγίζει ακόμη και τα 500 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

Δημιουργία Ταμείου Εθνικής Άμυνας

Αναφορικά με τα Στρατόπεδα, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση συγχωνεύσεων- μετασταθμεύσεων και της δεύτερης φάσης, θα εκκινήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Άλλωστε στις 23 Δεκεμβρίου 2024 παρουσιάστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με το Στεγαστικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου το οποίο εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», είναι:

α) Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη Στεγαστικής Πολιτικής.

β) Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχώνευσής τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

γ) Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με το παρόν νομοσχέδιο, με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο ΥΕΘΑ μετά τις μισθολογικές αυξήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού προσωπικού.