Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ στη Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος και ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο «πράσινο φως» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης.

Αφού ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σε μία εποχή που ο δημόσιος διάλογος τείνει να γίνεται μονοθεματικός και συχνά υποβιβάζεται σε κομματικούς διαξιφισμούς γεμάτους τοξικότητα, ας έχουμε υπόψη ότι τα γεγονότα εκτός συνόρων έχουν συνέπειες στις ζωές όλων μας. Απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η Ελλάδα οφείλει κατ’ αρχάς να κατοχυρώσει το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας, να διατηρήσει σε θετική τροχιά τα δημοσιονομικά της, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και μια ευρύτερη στρατηγική για την παρουσία μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης».

«Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το νέο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Ουσιαστικά αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως και η Λιβύη ακολούθησε τη μέση γραμμή, σεβόμενη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

«Στην περιοχή μας δραστηριοποιείται ήδη και η Exxon. Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος και ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πολιτική προώθησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι δεδομένη, όμως είναι δεδομένο επίσης ότι το ενεργειακό μίγμα θα χρειάζεται για τις επόμενες δεκαετίες φυσικό αέριο.

«Θα εξαντλήσουμε τα περιθώριά μας ώστε το αέριο αυτό να μπορούμε να το εξορύσσουμε οι ίδιοι και όχι να το εισάγουμε δαπανώντας δισ. ευρώ κάθε χρόνο» σημείωσε και πρόσθεσε πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε την ευρύτερη σημασία της συνεργασίας με δύο αμερικανικούς κολοσσούς ειδικά σε αυτήν τη γεωπολιτική συγκυρία».

Διαβάστε ακόμη: