Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από υπ. Μετανάστευσης: Η κυβέρνηση θα πρωτοστατήσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για τις επιστροφές

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατήσει στον ευρωπαϊκό διάλογο ο οποίος γίνεται για τον κανονισμό των επιστροφών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης με έναν τρόπο ο οποίος θα καλύπτει πραγματικές και διαπιστωμένες ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

«Ως προς τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, θα σταθώ στα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων μηνών αυτού του έτους, με τις ροές των αφίξεων να είναι μειωμένες κατά περίπου 36%» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά υπάρχει στενή συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ολοκλήρωση υφιστάμενων, δρομολογημένων και χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποδομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτει τέτοιες υποδομές οι οποίες μας είναι απαραίτητες. Ευχόμαστε να μην λειτουργούν ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, όμως είναι υποδομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη» επεσήμανε.

«Η εθνική πολιτική, η οποία γίνεται και ευρωπαϊκή πολιτική, είναι απλή»

Σε αυτό το σημείο, επανέλαβε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο, ο οποίος γίνεται για τον κανονισμό των επιστροφών». Όπως τόνισε, «η εθνική πολιτική, η οποία γίνεται και ευρωπαϊκή πολιτική, είναι απλή. Εάν κάποιος φτάσει στην χώρα μας και δικαιούται ασύλου τον υποδεχόμαστε και είναι χαρά μας αν επιλέξει να παραμείνει και να ζήσει στην χώρα μας. Αν όμως κάποιος εισέλθει παράνομα θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο νέος κανονισμός των επιστροφών, ο οποίος συνδιαμορφώνεται αυτήν την περίοδο, «θα μας δώσει τα εργαλεία που θα συμπληρώσουν την εθνική νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική».

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, είπε ότι «πρέπει να καλύπτει διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στον τομέα των εργατών γης, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, όπου είναι σαφές ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εγχώριο δυναμικό το οποίο να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτών των κλάδων».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «έχουμε επιδείξει ιστορικά μια μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα των ασυνόδευτων ανηλίκων και έχουμε δρομολογήσει πολιτικές οι οποίες έχουν βραβευτεί και από την Ευρώπη. Είναι ένας τομέας ιδιαίτερης ευαισθησίας στον οποίο θα εξακολουθούμε να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, εξορθολογίζοντας ενδεχομένως κάποιες από τις σχετικές διαδικασίες για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση του προγράμματος για ταχεία βίζα σε Τούρκος επισκέπτες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Προστέθηκαν μάλιστα στα υφιστάμενα νησιά δύο ακόμη, η Πάτμος και η Σαμοθράκη. Νομίζω ότι το οικονομικό αποτύπωμα από αυτήν την πρωτοβουλία έγινε ήδη εξαιρετικά αισθητό τον περασμένο χρόνο και νομίζω ότι και φέτος θα συνεισφέρει σημαντικά αυτή η πρωτοβουλία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μ. Βορίδης: Οι προτεραιότητες του υπουργείου

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου το επόμενο διάστημα συνδέονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την οργάνωση με ορθολογικό, αποτελεσματικό αλλά και αυστηρό τρόπο της νόμιμης μετανάστευσης προκειμένου να καλύπτονται οι αναγκαίες θέσεις εργασίας, «αλλά με μετανάστες που ξέρουμε πόσοι είναι, ξέρουμε ποιοι είναι, είναι αυτοί που θέλουμε, κι έρχονται για την συγκεκριμένη εργασία, σεβόμενοι τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τους εσωτερικούς μας κανόνες και την νομοθεσία μας».

Ο κ. Βορίδης είπε επίσης ότι τέθηκαν κατά τη σύσκεψη που προηγήθηκε και μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο καθώς και θέματα που σχετίζονται με τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος επίσης, πέρα από τον κ. Βορίδη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλής Μοσκώφ, Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δημήτρης Γλυμής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης.