Skip to main content

Αντιδράσεις από συνταγματολόγους και αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στην προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναλυτικά όσα είπαν στο Naftemporiki TV η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου κυρία Καμτσίου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχαηλίδης

Για το τί προβλέπει το Σύνταγμα αναφορικά με τις ποινικές διώξεις κατά Υπουργών και τη διαδικασία των προανακριτικών επιτροπών, μίλησαν η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής, Σταύρος Μιχαηλίδης, στην εκπομπή Rush Hour με τον Παύλο Πανταζόπουλο, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

Ιφιγένεια Καμτσίου: Ακροβασία στην εφαρμογή του Συντάγματος

Σχετικά με τις εξελίσσεις όπως αυτές αφορούν την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου αλλά και το τί ορίζει το Σύνταγμα η κυρία Καμτσίδου δήλωσε ότι «Υπάρχει μία ακροβασία στην εφαρμογή του Συντάγματος και φοβάμαι ότι αυτό θα δημιουργήσει και δικονομικές ακυρότητες στην δίκη που θα ακολουθήσει. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι αρμόδιο όργανο για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των Υπουργών είναι η Βουλή, η οποία συστήνει πρώτα μία επιτροπή. Η επιτροπή κάνει αιτιολογημένο πόρισμα, δηλαδή οφείλει να εκτιμήσει ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα έγγραφα, τις μαρτυρίες, το άλλο υλικό που θα βρίσκεται στον φάκελο και αιτιολογημένα να προτείνει στην Ολομέλεια την παραπομπή ή όχι του Υπουργού ή του τέως Υπουργού για την ποινική εξέτασή του» και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία νοθεύεται, νοθεύεται ισχυρά και αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα από τη σκοπιά του κράτους δικαίου γιατί παραβιάζεται το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και από την δημοκρατική σκοπιά διότι ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μεσολαβεί η Βουλή στις υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος σε βάρος Υπουργών για να μπορεί να ενημερώνεται τόσο η λαϊκή αντιπροσωπεία όσο και οι πολίτες για το πως διαχειρίστηκαν από την σκοπιά του ποινικού δικαίου οι Υπουργοί την εξουσία τους».

Σταύρος Μιχαηλίδης: Το Σύνταγμα είναι σαφέστατο, προϋποθέτει κάποια στάδια

Για το ίδιο θέμα μίλησε καλεσμένος στο στούντιο της Ναυτεμπορικής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως «ποιος είναι ο Τριαντόπουλος και ο κάθε κύριος Τριαντόπουλος που επιλέγει τον εισαγγελέα του; Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη.»

Αρχικά μιλώντας για το Σύνταγμα τόνισε ότι «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δίκη σωστή χωρίς δημοσιότητα. Αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη Βουλή ως κάτι αγγειοπλαστείο, που εκεί μέσα κάνουμε κανάτες και κολλάμε τα αυτιά της κανάτας όπου θέλουμε», ενώ πρόσθεσε πως «Το Σύνταγμα είναι σαφέστατο, προϋποθέτει κάποια στάδια. Το πρώτο και πολύ βασικό – εξίσου με τα άλλα- στάδιο είναι εντός ή εκτός εισαγωγικών, η λειτουργία του Εισαγγελέα, την οποία κατά το Σύνταγμα για τέτοιες υποθέσεις την ασκεί η προανακριτική επιτροπή που συστήνεται στη Βουλή από μέλη».