Skip to main content

Ν. Τσάφος: Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου και την αφοσίωσή μου στην πατρίδα και την Κύπρο

(ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)

«Γύρισα το 2022 στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό για να υπηρετήσω την πατρίδα να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει περάσει ποτέ η Ευρώπη»

«Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη μεγάλη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός να με τοποθετήσει στη θέση του υφυπουργού Ενέργειας, η αντιπολίτευση μου επιτέθηκε επαναφέροντας μια ανάρτηση που έκανα το 2020, και την οποία είχα σβήσει, αναγνωρίζοντας το σοβαρό λάθος μου» αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου και την αφοσίωσή μου στην πατρίδα και την Κύπρο» πρόσθεσε ο κ. Τσάφος και συμπληρώνει:

«Γύρισα το 2022 στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό για να υπηρετήσω την πατρίδα να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει περάσει ποτέ η Ευρώπη. Στα τελευταία αυτά τρία χρόνια εργάστηκα ανελλιπώς για να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας μας».

Γ. Καραμέρος: Να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί ο υφυπουργός Ν. Τσάφος

Την παραίτηση του νέου υφυπουργού Ενέργειας Νίκου Τσάφου ζήτησε νωρίτερα ο Γιώργος Καραμέρος, με αιχμή παλαιότερη ανάρτησή του πρώτου στην οποία, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόταν στα κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».

«Ο κ. Νίκος Τσάφος, ο οποίος ήταν σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού, εξαίρετος επιστήμονας κατά τα άλλα, όταν δούλευε ως οικονομικός αναλυτής ονομάτιζε τα κατεχόμενα ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Καραμέρος και συνέχισε λέγοντας: «Προσέξτε ποιο είναι το θέμα, όταν του επισημάνθηκε τι είπε; Το διαβάζω λίγο γιατί είναι τα λόγια του κ. Τσάφου: “αστοχία και λάθος μου, σε μία περίοδο όπου εργαζόμουν ως αναλυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχα καμία επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση”. Δεν είναι επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση το να την υπηρετείς ως υπουργός. Δεν είναι επαγγελματική σχέση, ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη, να διορίζει υφυπουργό Ενέργειας, δηλαδή τον άνθρωπο ο οποίος θα διαπραγματευτεί στο τραπέζι για τις οικονομικές ζώνες και με το Ισραήλ και με την Κύπρο και με την Τουρκία. Δεν μπορείς να έχεις γράψει, και να μη ζητάς συγγνώμη, τα κατεχόμενα Τουρκική Δημοκρατία».

Ζήτησε δε «να ζητήσει συγγνώμη και να αποπεμφθεί άμεσα ο κ. Τσάφος». «Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας υπουργός από την Ανατολική Μακεδονία ή την Θράκη, από την Ροδόπη στην κυβέρνηση και να είναι ο κ. Τσάφος, ο οποίος χαρακτηρίζει αποτέλεσμα της μη επαγγελματικής του σχέσης με την ελληνική κυβέρνηση, αδιανόητη φρασεολογία, το γεγονός ότι χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Δεν πρέπει να παραμείνει ούτε ένα λεπτό μέσα στο υπουργικό σχήμα» πρόσθεσε.

Π. Χρηστίδης: Εντελώς απαράδεκτο και αδιανόητο – Θα έπρεπε να παραιτηθεί από μόνος του

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας πως ο κ. Τσάφος θα έπρεπε να παραιτηθεί από μόνος του. «Είναι προφανές ότι ο κ. Τσάφος δεν έχει κάνει μια αστοχία και η διόρθωση που επιχείρησε να κάνει στο twitter δεν είναι μία διόρθωση η οποία παραπέμπει σε έναν υφυπουργό. Είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο και αδιανόητο» δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ένας άνθρωπος δέχεται να γίνει αξιωματούχος της κυβέρνησης χωρίς να ξέρει τις βασικές εθνικές κόκκινες γραμμές. Εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο το γνωρίζουν παιδιά του δημοτικού» πρόσθεσε.

Επιστολή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρ. Ορφανίδη στον Κ. Μητσοτάκη

Επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο Κύπριος βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε σχέση με την απόφαση του πρώτου να τοποθετήσει τον Νίκο Τσάφο στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Ορφανίδης, ο κ. Τσάφος όταν εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχε προβεί σε αναφορά για το ψευδοκράτος όπου το ονόμαζε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Ορφανίδης σημειώνει ότι παρόλο που εν συνέχεια έκανε αναφορά σε «αστοχία και λάθος», δεν δικαιολογείται η παραμονή του κ. Τσάφου στη θέση του.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ορφανίδη στον κ. Μητσοτάκη:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό που έχετε προβεί της Ελληνικής Κυβέρνησης, έχετε τοποθετήσει τον κ. Νίκο Τσάφο στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Τσάφος όταν εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχε προβεί σε αναφορά για το ψευδοκράτος όπου το ονόμαζε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», κάτι που ως Κύπριος πολίτης με ενοχλεί, το καταγγέλλω και θεωρώ απαράδεκτη την αναφορά του.

Η εκ των υστέρων δήλωσή του σε «αστοχία και λάθος» δεν δικαιολογεί την παραμονή του στο Υφυπουργείο».

Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Τσάφο – Καλυπτόμαστε από τη δήλωσή του

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για τον κ. Τσάφο».

«Καλυπτόμαστε από τη δήλωση του κ. Τσάφου. Ο κ. Τσάφος όπως γράφει και στη σημερινή του δήλωση και στην προ διετίας δήλωσή του αναγνώρισε το λάθος εκείνης της παλαιάς ανάρτησης που είχε κάνει πριν από περίπου 5-6 χρόνια. Το επανέλαβε και σήμερα ότι έχει αναγνωρίσει προ πολλού το λάθος αυτό, μία ανάρτηση που δεν υπάρχει στον λογαριασμό του» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, ο κ. Τσάφος «επανέλαβε ότι και ο ίδιος υπηρετεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την Κύπρο και τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα» άρα «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για έναν άνθρωπο που έχει ξανακατηγορηθεί για το ίδιο θέμα, όταν είχε αναλάβει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας».

«Σήμερα απάντησε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά» συνέχισε, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Καλό είναι να περιοριστούν οι προσωπικές επιθέσεις, ειδικά, αν είναι για ζητήματα που έχουν απαντηθεί. Ας γίνει πολιτική αντιπαράθεση».

Χρ. Στυλιανίδης: Προσπάθεια ανθρωποφαγίας χωρίς νόημα

Σε ανάρτησή του, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ο Νίκος Τσάφος είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας στα ενεργειακά θέματα με μεγάλη αναγνώριση σε Ευρώπη και Αμερική».

«Αυτό που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες είναι μια προσπάθεια ανθρωποφαγίας χωρίς νόημα» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: