Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα (δεν) είπε για τα Τέμπη – Η αμηχανία, οι ατάκες και τα διασταυρούμενα πυρά

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από την τετραήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία βγαίνει απομονωμένος δίχως πολιτικές συμμαχίες

Αποσταθεροποιημένος και αμήχανος ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό κλείσιμο της πρότασης δυσπιστίας, απέφυγε το κρίσιμο θέμα των Τεμπών και κατά το κοινώς λεγόμενο πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, επιλέγοντας να μιλήσει για την διεθνή αναταραχή και τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παρότι όπως αναμενόταν πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, συνολικά από την τετραήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία βγαίνει απομονωμένος δίχως πολιτικές συμμαχίες, ενώ υπέστη και την ισοπεδωτική κριτική του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποδόμησε συνολικά την εξαετή διακυβέρνηση και εμφανίστηκε ως ο μόνος πολιτικός που είναι σε συνάφεια με την αλλαγή υποδείγματος που φέρνει τόσο στην συλλογική Δύση όσο και στο εσωτερικό των κρατών η ηγεσία Τραμπ. Παρά το απαγορευτικό του Μεγάρου Μαξίμου στην αίθουσα ήταν καμιά πενηνταριά βουλευτές ενώ πέντε εξ αυτών χειροκρότησαν. Ακόμη κι ετσι η ομιλία του προκάλεσε αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.  Μέσα από αυτό το πρίσμα ενέγραψε υποθήκες για το εγγύς μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επέμεινε στην γραμμή που είχε χαράξει: δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη για το δυστύχημα των Τεμπών, απέρριψε  την κατηγορία της συγκάλυψης και απέφυγε κάθε αναφορά στα αίτια της έκρηξης. Ωσάν να μην έχουν μεσολαβήσει  τα “συγκλονιστικά”, όπως τα αποκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς συλλαλητήρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε στην ομιλία του στο κλείσιμο να αφήσει πίσω το θέμα των Τεμπών και επέσεισε τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της χώρας. Απέδωσε μάλιστα την κατηγορία στην αντιπολίτευση ότι κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας σε μία συγκυρία διεθνών ανακατατάξεων.

Η επιλογή όμως να μην απαντήσει στα ερωτήματα γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών και την συγκάλυψη, δείχνει την αμηχανία του και την έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων. Είναι μεν ελιγμός διαφυγής, ωστόσο μπορεί να εκληφθεί και σαν περιφρόνηση όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά συνολικά της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί απαντήσεις. Αλλά και στην πρώτη του ομιλία στο ξεκίνημα της διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να επικαλεστεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μόνο στο σκέλος του που δεν προκύπτει εντολή πολιτικού προσώπου στο μπάζωμα και αντιπαρήλθε το συμπέρασμα ότι στο τρένο υπήρχε εύφλεκτο υλικό και ότι με το μπάζωμα καταστράφηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά από δεξιά και αριστερά του πολιτικού συστήματος. Συνολικά επέλεξε την στρατηγική της πόλωσης με επίθεση στους αντιπάλους του, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του  όπως ανέφερε «στην συμμαχία των προθύμων, του μηδενισμού και της απουσίας οποιασδήποτε πειστικής εναλλακτικής πρότασης».

Η ομιλία του ήταν προσανατολισμένη στις ατάκες προκειμένου να προκαλέσει, για την τηλεοπτική εικόνα, το χειροκρότημα των βουλευτών του που συντόνιζε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ τους απρόθυμους καταμετρούσε ο Γιώργος Μυλωνάκης.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης από τον Δημήτρη Νατσιό της Νίκης μέχρι τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ, τον κατηγόρησαν ότι «λέει ψέματα για να καλύψει τα προηγούμενα ψέματα και συνολικά για να συγκαλύψει το τι έγινε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023».

Την πρόταση δυσπιστίας, είπαν όλοι οι αρχηγοί με τον δικό του τρόπο ο καθένας, την καταθέτει η ελληνική κοινωνία, τόσο με την μαζική συμμετοχή της όσο και με τις τοποθετήσεις της στις δημοσκοπήσεις. Στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» που έθεσε ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ, η ομόφωνη απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν ότι «ο Μητσοτάκης είναι που προκαλεί το χάος». Κοινή ήταν και η διαπίστωση όλων των αρχηγών ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, όπως δείχνουν οι κινητοποιήσεις αλλά και οι δημοσκοπήσεις και ότι είναι σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. Τα ποσοστά αρνητικής γνώμης είναι συντριπτικά ενώ είναι πρωτοφανές ότι η πλειονότητα των πολιτών σε δύο δημοσκοπήσεις τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς για να προκύψει εναλλακτική διακυβέρνηση. Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «Η κοινή κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είναι ένα θετικό βήμα. Όποιος δεν ανταποκριθεί στην κοινωνική δυναμική θα μείνει πίσω από ιστορικές εξελίξεις».  Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε μεν αποστάσεις αλλά σημείωσε ότι οι επιμέρους διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν θα συντονίζουν το βήμα τους όποτε απαιτείται για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Υπογράμμισε ότι «η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε είναι αίτημα για εκλογές προκειμένου να φύγετε. Η πρόταση δυσπιστίας είναι μόνο η αρχή για εξελίξεις».