Skip to main content

Βουλή: Live η 2η μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας – Κλιμακώνεται η σύγκρουση

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια - Κόντρες και διαξιφισμοί

Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή, όπου συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε χθες σε υψηλούς τόνους και θα κορυφωθεί αύριο με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά. Η δαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι μία πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

Κ. Πιερρακάκης: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να καπηλευτεί το μήνυμα των πολιτών

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να καπηλευτεί το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. «Το μήνυμα των πολιτών ήταν δυνατό και ήταν τόσο δυνατό που το ακούσαμε όλοι. Οι διαφορά μας με την αντιπολίτευση είναι ότι εκείνη προσπαθεί να το καπηλευτεί, εμείς προσπαθούμε να το μεταβολίσουμε σε κυβερνητική πολιτική, σε αλλαγές, σε πράξεις» ανέφερε, προσθέτοντας: «Αν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να ερμηνεύσει το μήνυμα το οποίο λαμβάνουμε, το μήνυμα αυτό είναι ‘τρέξτε γρηγορότερα, λύστε προβλήματα’».

Κόντρες και διαξιφισμοί

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, συνυπογράφουν 85 βουλευτές: του ΠΑΣΟΚ (33), του ΣΥΡΙΖΑ (26), της Νέας Αριστεράς (11), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) οι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (6) και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν.

«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης, που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών. Μίας κυβέρνησης, βυθισμένης στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία, και την διαφθορά. Μίας κυβέρνησης που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας καθώς – όπως είπε – «είναι πάντα μία ευκαιρία να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «το βράδυ της Παρασκευής θα επαναβεβαιωθεί το αυτονόητο: η απολύτως αρραγής κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που θα περιβάλλει την κυβέρνηση με την πλειοψηφία της».

Δεν παρέλειψε όμως να εξαπολύσει βέλη κατά των κομμάτων που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, κάνοντας λόγο για «ετερόκλητη ‘συμμαχία των προθύμων’. «Τέσσερα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, μπορώ να το καταλάβω, εξάλλου έχετε γεννηθεί από την ίδια κομματική μήτρα, μαζί με δύο-τρία άλλα κόμματα, τα οποία προέκυψαν από τον πάλαι κραταιό ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς όμως, κ. Ανδρουλάκη; Εσείς, ‘ουρά’ της κας Κωνσταντοπούλου και του κ. Φάμελλου και του κ. Χαρίτση; Καταλαβαίνω, δεν είχατε τους 50 βουλευτές. Μόνο ο κ. Βελόπουλος λείπει από την εξίσωση» σχολίασε.

Η σκληρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια συνεχίστηκε και πήρε «φωτιά» όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της δήλωσε ότι δεν της αρέσει που έμεινε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «ένας χουντικός», αναφερόμενη στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. «Μετά από 18 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζομαι να παίρνω τη νομιμοποίησή μου από ανθρώπους που θαυμάζουν τον Στάλιν», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. Οι αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν όμως και την παρέμβασή του προεδρείου, με τον Θανάση Μπούρα να επισημαίνει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, βρίσκονται στη Βουλή δημοκρατικά εκλεγμένα.

Ακολούθησε αργά το βράδυ νέος γύρος διαξιφισμών με αιχμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για τα Τέμπη. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας επέκριναν την κυβέρνηση για τη χρήση χημικών από την αστυνομία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Θάνο Πλεύρη να μιλά για αντίδραση της Αστυνομίας σε ρίψεις μολότοφ «κατά ριπάς», εναντίον της.

naftemporiki.gr