Διπλά πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με φόντο τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Σχολιάζοντας αρχικά τις αιτιάσεις της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη περί διπλού εγκλήματος της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «η κ. Αποστολάκη ξέχασε κάτι βασικό και είπε κάτι ψευδές».
«Παρερμηνεία και επιλεκτική εργαλειοποίηση του πορίσματος»
«Στη σελίδα 116 του πορίσματος απαντάται ρητά το ζήτημα της υποτιθέμενης εντολής από κυβερνητικό στέλεχος για το περιβόητο μπάζωμα με δόλο, με σκοπό τη συγκάλυψη. Συνολικά απαντάει ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή από κυβερνητικό στέλεχος. Αυτό δεν το είπε η κ. Αποστολάκη τη στιγμή που το κόμμα της κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά την παρουσίαση αυτού το πορίσματος», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και διαβάζοντας το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος συνέχισε: «Στο πόρισμα αποσαφηνίζει ότι η σύμβαση 717 δεν αποτέλεσε αντικείμενο της ενδελεχούς έρευνάς του. Άρα η επίκληση του ΠΑΣΟΚ συνιστά ουσιαστικά παρερμηνεία και επιλεκτική εργαλειοποίηση του πορίσματος».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε όριο φαιδρότητας»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύστασης και άλλων Προανακριτικών Επιτροπών που προτίθεται να ζητήσει η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «που βασίζονται στο αφήγημα τους που είναι η εργαλειοποίηση» και «υπάρχουν άλλες που το ξεπερνάνε και αυτό και μπαίνουν στη σφαίρα της γελοιότητας».
Εστιάζοντας ειδικότερα την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο και τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για «τη χρηματοδότηση του μπαζώματος» σημείωσε: «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης. Ο λόγος που απαντάω σε ανακοινώσεις είναι γιατί έχω καθήκον στους πολίτες. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα για να απαντάμε σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς με τη στάση του ξεπέρασε κάθε όριο φαιδρότητας. Η χρηματοδότηση μιας σειράς εργασιών έγινε από την Περιφέρεια. Αυτά τα αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Τους εργολάβους, τους γερανούς τους πληρώνει η αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα αυτά αιτείται η Περιφέρεια να τα πάρει εκ των υστέρων από το κεντρικό κράτος. Γίνεται το αίτημα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας των δαπανών και δίνονται τα λεφτά. Απο΄πού δίνονται τα λεφτά; Από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια. Τι έρχεται και λέει η αντιπολίτευση; Πλήρωσε η κυβέρνηση το μπάζωμα. Αυτό λέει. Προσέξτε πώς μετατρέπουν την πραγματικότητα σε μία ψευδή εικόνα για να θυμώσουν τον κόσμο, για να προκαλέσουν οργή στην κοινωνία. Το υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον Οικονομικών κάνει έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας; Κάνει έλεγχο νομιμότητας. Αν δεν ήταν έτσι, κάθε φορά που ένας δήμαρχος, περιφερειάρχης ελεγχόταν για κάτι, θα έπρεπε να πηγαίνει κατηγορούμενος ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών που έδωσε τα λεφτά. Μιλάμε για μεγάλη κοροϊδία από την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
«Μέσα στις εργασίες αυτές είναι και οι γερανοί; Δεν χρειάζονταν; Να μην σηκώνονταν τα βαγόνια; Το τι έγινε και τι δεν έγινε το κρίνει η Δικαιοσύνη. Νιώθω την ανάγκη να κάνω αυτή την ανάλυση γιατί το τι έχουμε διαβάσει δεν έχει προηγούμενο. Είδατε την ερώτηση που μου έγινε; Ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Έχει λυθεί το θέμα της κρατικής εντολής. Και τώρα επειδή δεν τους βγαίνει το αφήγημα ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα τώρα το γυρίζουν στο ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ενέργεια ποιος την πλήρωσε και αν έγινε σωστά ή λάθος. Τα ερευνά η Δικαιοσύνη. Έχει απαντήσει και ένα χρόνο πριν ο κ. Παπαθανάσης. Έχουν ξεπεράσει στην αντιπολίτευση κάθε όριο χυδαιότητας. Η παραποίηση της αλήθειας είναι πολύ πιο εμπορική αυτή την περίοδο αλλά εμείς θα μείνουμε στα επιχειρήματα. Εμείς την αλήθεια θα συνεχίσουμε να λέμε», τόνισε.
«Δεν έχω καμία ενημέρωση ότι πρέπει να κλείσει ο σιδηρόδρομος»
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται «κάθε μέρα ώστε οι μεταφορές να είναι όλο και πιο ασφαλείς». «Έχουμε καθήκον ως κυβέρνηση εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας να παραδώσουμε έναν όλο και πιο ασφαλή σιδηρόδρομο. Όταν λέει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός εννοεί την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων» δήλωσε ερωτηθείς για σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάρτησή του την Κυριακή, «Δουλειά μας είναι να γίνονται και τα τρένα και οι δρόμοι όλο και πιο ασφαλή. Το να προσπαθούμε να πιανόμαστε από μία φράση για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις δεν προσφέρει κάτι», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση για το κράτος και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα πληγές που πρέπει να κλείσουν. «Εκείνη τη μοιραία νύχτα, συναντήθηκαν πολλές ελλείψεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους με μοιραία ανθρώπινα λάθη. Δεν έχουμε αρνηθεί εμείς αυτές τις ελλείψεις. Ακόμα και αν είχαν γίνει πράγματα, δεν ήταν αρκετά. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σήμερα με βάση τα δεδομένα, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το 2019. Το 2023 κανείς δεν μπορεί να πει ότι είχαν γίνει τα πράγματα καλά όταν έχεις ένα τόσο τραγικό δυστύχημα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν θα είναι ανοικτός ο σιδηρόδρομος μέχρι το 2027 απάντησε πως ήταν σαφής στην απάντησή του. Σημείωσε ότι ήταν αρνητικό που δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, αλλά και χωρίς αυτό υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας. «Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να παραδοθεί η νέα Πατρών-Πύργου, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Προφανώς πρέπει το κράτος να τρέξει για να την ολοκληρώσει. Ο πρωθυπουργός εννοεί ότι με τις κινήσεις που γίνονται, το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής. Και σήμερα που μιλάμε έχει μέτρα ασφαλείας. Εγώ δεν είμαι εγγυητής. Εκπροσωπώ κυβέρνηση που δουλεύει σκληρά ώστε η δουλειά να γίνει γρήγορα και όλα να είναι περισσότερο ασφαλή», σημείωσε ενώ είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση ότι πρέπει να κλείσει ο σιδηρόδρομος. «Υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας και μία σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας παραβιάστηκαν εκείνη την νύχτα. Κοιτάμε να τα αυξήσουμε», προσέθεσε.
Η απάντηση για τις δηλώσεις του Γ. Λοβέρδου σχετικά με τον Κ. Αχ. Καραμανλή
Σε ερώτηση για δήλωση του Γιάννη Λοβέρδου ότι ο ίδιος στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή θα είχε αποσυρθεί από την πολιτική και αν η κυβέρνηση έχει μετανιώσει που ενέταξε τον βουλευτή Σερρών στα ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2023, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ο κ. Λοβέρδος απάντησε για την προσωπική του άποψη και θέση ως βουλευτής. «Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν προσωπικές τους θέσεις και απόψεις. Και πολύ καλά έκανε. Ο ρόλος μου είναι να εκπροσωπώ την κυβέρνηση. Επί της ουσίας τού ερωτήματΟς, αν και γίνεται προσπάθεια από την αντιπολίτευση να μπλέξει το θέμα της ενδεχόμενης πολιτικής ευθύνης και της βουλευτικής ασυλίας, επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη ή όχι της βουλευτικής ασυλίας δεν εμποδίζει την όποια διερεύνηση των όποιων ευθυνών. Αυτό είναι καλό να το λέμε. Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός. Η Δικαιοσύνη αξιολογεί την ενδεχόμενη ευθύνη και αν πει κάτι πάμε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τι έχει αλλάξει επί των ημερών μας; Δεν υπάρχει παραγραφή. Δεν λειτουργεί η αποσβεστική προθεσμία γιατί έχει αλλάξει η παραγραφή και είναι ίδια με όλους τους πολίτες και για τους διατελέσαντες υπουργούς. Όσοι είμαστε στην πολιτική ζωή του τόπου δίνουμε δείγματα γραφής τι θα κάναμε σε μια τόσο τραγική περίπτωση. Καλό είναι να απαντάμε με πράξεις. Και ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του», συμπλήρωσε.
«Δεν καλύπτει κανέναν Καραμανλή η υποψηφιότητά του. Το ζήτημα της ανάληψης ευθύνης, η πολιτική ευθύνη έχει να κάνει με τη θέση του υπουργού. Παραιτήθηκε και δεν υπάρχει θέμα κάλυψής του. Και σε περίπτωση που υπάρξει κάτι άλλο, δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.