Η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, για την «κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας».
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε- επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση της αύριο στην Ολομέλεια.
«Η γεωπολιτική σημασία της Συμφωνίας είναι προφανής, καθώς αποτελεί σημαίνοντα χώρο οικονομικής διασύνδεσης και μεταβλητής ασφαλείας και ισορροπίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέραν της περιφερειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο, η εν λόγω Συμφωνία προάγει τις επιδιώξεις της στρατιωτικής και αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, προωθώντας τις εθνικές μας θέσεις, οικοδομεί περαιτέρω σχέσεις φιλίας με την Πορτογαλία μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στον αμυντικό τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και προσέθεσε: «Θα αναδείξει το στρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη δημιουργία τόσο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας όσο και στην ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική».
«Και μόνο το γεγονός ότι η χώρα μας είναι το μόνο κράτος της ΕΕ στο οποίο -ακόμα και μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου- απειλείται ευθέως η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα από μια γειτονική χώρα, -η οποία βεβαίως έχει θεσπίσει και μία απαράδεκτη απειλή πολέμου, casus belli, αν ασκήσουμε το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο- , καθορίζουν κατά πολύ τις προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας για την Ελλάδα, η οποία έχει έντονη παρουσία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο μέσα από την άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας.
Ο Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «στις μέρες μας, έχουν εμφανιστεί ή έχουν αναβιώσει νέες προκλήσεις θέτοντας σε απειλή την περιοχή μας, όσο και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνοντας σήμερα ένα εύθραστο γεωπολιτικό περιβάλλον» και κατέληξε:
«Σε αυτό το περιβάλλον, οι αμυντικές συμφωνίες μεταξύ συμμάχων και εταίρων, δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Γιατί καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει μόνη της όλες αυτές τις προκλήσεις τις οποίες ζούμε αυτή την νέα εποχή. Γι αυτό και οι συμμαχίες είναι η πιο σημαντική εκδήλωση της ισορροπίας ισχύος».
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «θετική Αμυντική Συμφωνία» τονίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να γίνει λειτουργική και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
Επισήμανε ακόμα την ανάγκη αυτονομίας της ΕΕ με τη δημιουργία ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής συνεργασίας ενόψει των νέων προκλήσεων και γεωπολιτικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, επισήμανε ότι «είναι βεβαίως θετικές οι Συμφωνίες για ενίσχυση και εμβάθυνση των συνεργασιών με μία φίλη σύμμαχο, όπως η Πορτογαλία, αλλά μετά και τα νέα πολιτικά γεγονότα που έχουν διαμορφωθεί πρέπει παράλληλα, να προχωρήσουμε με άλματα και στην ενίσχυση της κοινής αμυντικής και εξωτερικής ασφάλειας της ΕΕ».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τέτοιου είδους τυπικές κυρώσεις δεν αναδεικνύουν το πρόβλημα της Ελλάδος η οποία ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες που πληρούν τα κριτήρια του ΝΑΤΟ δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί και δεν το έχουμε προβάλει στους διεθνείς οργανισμούς, απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος».
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη, πολύπλοκη και μετέωρη που όλοι συζητάμε για την ανάγκη ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής ασφάλειας της ΕΕ αλλά αν δεν σκεφτούμε έξω από το κουτί δεν θα δούμε εύκολα και πιο καθαρά ούτε το μέλλον της ούτε το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος».
Κατά της Συμφωνίας δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης, υποστηρίζοντας ότι «αυτού του είδους οι συνεργασίες εντάσσονται στις ευρύτερες σχέσεις που καθορίζονται είτε από το ΝΑΤΟ είτε από την ΕΕ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών τους πολιτικών».
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ενίσχυση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, αλλά «το θέμα είναι κατά πόσο αξιοποιούνται προς όφελος της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας».
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Συμφωνία είναι «μηδαμινής αξίας σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα άμυνας που αντιμετωπίζει η ΕΕ η οποία πρέπει να αποτελέσει αμυντική ασπίδα έναντι οποιονδήποτε επικίνδυνων στρατηγικών επιδιώξεων».
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας, έκανε λόγο για μία τυπική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας, η οποία δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην άμυνα της χώρας μας».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε ότι είναι ένα θετικό βήμα οι Συμφωνίες που διευρύνουν και εμπεδώνουν τη συνεργασία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εξυπηρετούν την αμυντική ικανότητα αλλά μετά τα τελευταία δεδομένα, με τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι αμυντικές συμφωνίες πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές ώστε η Ευρώπη να κτίσει μια πιο ουσιαστική Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς, υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με μια χώρα που μοιράζεται μαζί μας πολλές κοινές ανησυχίες και επιδιώξεις σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η πειρατεία, η παράνομη μετανάστευση, η ανάπτυξη των αμυντικών μας βιομηχανιών, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μας και παράλληλα θα ενισχύσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ».