Skip to main content

Τι λέει η κυβέρνηση λίγο πριν από τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη – Πώς απαντά στα «καρφιά» Σαμαρά

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν αποφασίσει να απαντούν σε υψηλούς τόνους

Mέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οξύτητας διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη που διοργανώνονται την Παρασκευή για τα δύο χρόνια από τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Πρόκειται για τη δυσκολότερη περίοδο για την κυβέρνηση αυτή τη δεύτερη τετραετία, με τον πολιτικό υδράργυρο να χτυπά κόκκινο.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο  έχουν αποφασίσει να απαντούν σε υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης και ετοιμάζονται για ένα «θερμό» πολιτικά δεκαήμερο. Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Παρασκευής αναμένεται να είναι μαζική και ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα είχε σταλεί τον Ιανουάριο στις συγκεντρώσεις που είχαν γίνει στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Την επόμενη βδομάδα θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές… μονομαχίες στη Βουλή, αρχής γενομένης από την Τρίτη οπότε και θα συζητηθεί η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Με βάση το σχεδιασμό θα ακολουθήσει την επόμενη Τετάρτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ (καθώς στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή).

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπολύουν σφοδρά πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν πως επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν την τραγωδία.  Είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που σημείωσε πως «η αντιπολίτευση δεν θέλει αλήθεια και δικαιοσύνη. Η αντιπολίτευση θέλει να πέσει ο Μητσοτάκης. Η αντιπολίτευση θέλει το μπάχαλο. Η αντιπολίτευση θέλει την αποσταθεροποίηση».

Η τοποθέτηση Σαμαρά

«Από μία ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως δεν απειλήθηκε πριν ένα μήνα» σημείωσε για τις επικείμενες συγκεντρώσεις ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας. Μάλιστα επεσήμανε  αιχμηρά για την κυβέρνηση πως «δεν νοείται να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν». Όπως σημείωσε «για όνομα του Θεού. Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα»

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε  στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «αλίμονο αν μας πέρναγε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων. Ούτε το έχουμε κάνει, ούτε θα το κάνουμε». Παρέπεμψε στη φράση του πρωθυπουργού «σκύβουμε το κεφάλι», η οποία όπως είπε χαρακτηρίζει όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ επανέλαβε ότι είναι αυτονόητο πώς από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η ομαλότητα.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου

Από την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν πρώτον να δουν τα συλλαλητήρια της Παρασκευής και δεύτερον αν η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές μονομαχίες της επόμενης εβδομάδας θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους. Παράλληλα βέβαια επιχειρείται να περάσει το μήνυμα πως προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός και αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ενώ στόχος είναι μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων να περάσουν από τη Βουλή (π.χ. την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια).

Όσον αφορά στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αυτές έχουν πάει για το Μάρτιο καθώς από το Μαξίμου  δεν θέλουν  να γίνουν κινήσεις εν θερμώ. Πάντως φαίνεται πως κλειδώνουν οι  σχετικές αποφάσεις, με την κυβέρνηση να αναζητά το κατάλληλο timing  για τις ανακοινώσεις προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης.

Tι δείχνουν οι  δημοσκοπήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Ειδικότερα σύμφωνα με μέτρηση της Interview το 58% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν θα συμμετάσχει  στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ενώ το 40% απαντά «όχι» ή «μάλλον όχι»  (το 2% είναι στο «δεν ξέρω/ δεν απαντώ»). Την ίδια στιγμή το 53% πιστεύει ότι γίνεται κομματική εργαλειοποίηση του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ το 44% διαφωνεί.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως σύμφωνα με την Metron Analysis στο ερώτημα αν υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών,, το 71% λέει «ναι».  Επίσης σύμφωνα  με την Alco στο ερώτημα αν «δύο χρόνια  μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θεωρείτε ότι έγινε από την κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης» το  72% απάντησε θετικά (ποσοστό που διαμορφώνεται στο 43 % σε όσους είχαν ψηφίσει ΝΔ το 2023).