Skip to main content

Χάρης Δούκας στη «Ν»: Η πρωτεύουσα αλλάζει και στηρίζει τους πολίτες της

Έργα και ημέρες της νέας δημοτικής αρχής της Αθήνας στους πρώτους 14 μήνες

Δεκατέσσερις μήνες στον Δήμο Αθηναίων κλείνει ο «πρώτος πολίτης» της πρωτεύουσας Χάρης Δούκας και η «Ναυτεμπορική» ζήτησε από τον δήμαρχο να κάνει έναν απολογισμό και να πει τα επόμενα σχέδιά του: Τι άλλαξε αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας αυτές τις περίπου 420 ημέρες;

Σε τι βαθμό υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές του δεσμεύσεις; Για το πράσινο, την ανάπλαση και την ασφάλεια των ξεχασμένων γειτονιών, την υγεία, το συγκοινωνιακό;

Για να πάψει επιτέλους η Αθήνα να είναι «ανοχύρωτη πόλη» στις πλημμύρες; Για την έλλειψη στέγης για τους κατοίκους. Αλλά και για μη γίνει η Αθήνα… Βενετία και Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώνονται κατά των τουριστών!

Κύριε δήμαρχε, όντως, τι έχει αλλάξει στην Αθήνα από τότε που αναλάβατε επισήμως τα καθήκοντά σας;

«Κύριε Ψύλο, θα μπορούσα να απαντήσω με αριθμούς. Δηλαδή, ότι φυτέψαμε 5.000 δένδρα, ότι ξεκίνησε η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ότι ανακαινίζουμε 144 σχολεία, αναπλάσαμε 5.250 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, αναβαθμίσαμε 12.700 τ.μ. πεζοδρομίων, τοποθετήσαμε 188 νέες ράμπες ΑμεΑ, εγκαταστήσαμε 60 συστήματα υπόγειων κάδων συμπιεσμένων απορριμμάτων, οι κοινωνικές μας υπηρεσίες εξυπηρέτησαν 33.000 πολίτες, τα Δημοτικά Ιατρεία πρόσφεραν υπηρεσίες σε 23.000 πολίτες, ανακατασκευάσαμε 16 παιδικές χαρές, οργανώσαμε εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Υπάρχουν ακόμη πολλοί αριθμοί που δίνουν την εικόνα του πρώτου χρόνου της θητείας μας. Όμως, θεωρώ ότι κομβικής σημασίας είναι τρεις βασικές μας παρεμβάσεις: Πρώτη, ότι εξοπλίσαμε την πόλη με πολύτιμα εργαλεία για την πορεία της, όπως η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, που μας δείχνει πώς πρέπει να δράσουμε για να μη γίνει η Αθήνα Βενετία και Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώνονται κατά των τουριστών, καθώς επιδεινώνονται τα προβλήματα στέγασης, καταπονούνται οι υποδομές και πέφτει η ποιότητα των υπηρεσιών.

Θα μπορούσα επίσης να αναφέρω το Κλιματικό Σύμφωνο της Πόλης, που θα την οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα. Δεύτερον, αποκαταστήσαμε οργανωμένα και θεσμικά την επικοινωνία μας με τους πολίτες. Αναφέρω ενδεικτικά τη συγκρότηση του Κλιματικού Φόρουμ, της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων. Διαβουλευτήκαμε με 18 φορείς για τα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης, συστήσαμε Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, το Συμβούλιο των Μεταναστών.

Και τρίτον, έχουμε μια σταθερή, τεκμηριωμένη και αποτελεσματική παρουσία σε κορυφαία θέματα για τη λειτουργία των πόλεων και των δήμων. Όπως το θέμα του ΝΟΚ που επιβάρυνε με τόνους τσιμέντου την Αθήνα -και σε συνεργασία με άλλους δήμους καταφέραμε να δικαιωθούμε από το ΣτΕ. Ή το θέμα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, που ουσιαστικά φόρτωνε με αυξημένα δημοτικά τέλη τους δημότες και θα υπονόμευε την προσπάθεια ανακύκλωσης.

Αλλά και άλλα, όπως οι παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών κατάληψης ελεύθερων χώρων ή τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διάθεση αλκοόλ σε παιδιά και εφήβους».

Κύριε δήμαρχε, οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν πάντως καθημερινά έναν Γολγοθά για να πάνε και να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Υπάρχει τρόπος να αποσυμφορηθούν, τουλάχιστον οι υπερκορεσμένες κεντρικές λεωφόροι της πόλης; Μπορεί να ανασυνταχθεί ο συγκοινωνιακός χάρτης της πρωτεύουσας;

«Κύριε Ψύλο, ένα από τα πολλά παράδοξα του ελληνικού κράτους, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ότι οι δήμοι δεν έχουμε την ευθύνη για βασικές λειτουργίες της πόλης μας. Μία από αυτές είναι και οι μετακινήσεις, η συγκοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα θέμα που επιχειρούμε να παρέμβουμε και να το βελτιώσουμε. Επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε δημοτική συγκοινωνία. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούμε την εκπόνηση σχετικής μελέτης για να δούμε ποιες λειτουργίες της πόλης και ποιες μετακινήσεις των δημοτών μας χρειάζεται να υποστηρίξουμε».

Μιλάτε επίσης για μια συνεχή μάχη του Δήμου Αθηναίων για περισσότερο πράσινο στην πόλη – κάτι που αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική σας δέσμευση. Βλέπετε να έχει αλλάξει όντως όψη η Αθήνα;

«Ό,τι κάνουμε σε αυτόν τον τομέα πιάνει τόπο και βοηθά στη θωράκιση της Αθήνας απέναντι στην κλιματική κρίση. Θα ήμασταν αφελείς να υποστηρίξουμε ότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα, καθώς η κρίση επιδεινώνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από τους ρυθμούς δράσης μας. Όμως, την πρώτη χρονιά κάναμε περισσότερα απ’ όσα είχαμε δεσμευτεί και συνεχίζουμε. Φυτέψαμε τα 5.000 δέντρα, δημιουργήσαμε το 1ο microforest στην Ελλάδα, στον Λόφο της Αλεπότρυπας, αναπλάσαμε χώρους πρασίνου και δημιουργήσαμε νέο κανονισμό για το Πράσινο, για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά ό,τι έχουμε. Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώσαμε και τις εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης στον Λόφο Φιλοπάππου».

Επίκεντρο των δράσεων του Δήμου Αθηναίων και οι ξεχασμένες γειτονιές της πόλης

Κύριε Δούκα, έχετε επίσης θέσει ως πρωταρχικό στόχο να αναπτύξετε την παρουσία του δήμου στις γειτονιές. Τι έχετε πετύχει μέχρι τώρα;

«Οι περισσότερες από τις δράσεις μας είχαν επίκεντρο της γειτονιές της Αθήνας, που πολλές ήταν ξεχασμένες. Βρεθήκαμε σε αυτές τις περιοχές για να αναπλάσουμε και να φωτίσουμε τις πλατείες, να ανακαινίσουμε σχολεία, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια με κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. Η κάθε γειτονιά είναι για εμάς ένας μικρός δήμος, που χρειάζεται να παρέμβουμε σε όλη την γκάμα των θεμάτων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε τις αναπλάσεις ελεύθερων χώρων, την αξιοποίηση των λόφων. Ακούμε τις γειτονιές και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας, μαζί τους».

Κύριε δήμαρχε, έχετε όμως πει ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο η στήριξη των ευάλωτων πολιτών. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα;

«Κύριε Ψύλο, από την πρώτη μέρα μας στον δήμο αυτό το θέμα ήταν στις υψηλές προτεραιότητές μας. Και παραμένει. Πρόσφατα, στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον νέο προϋπολογισμό, εγκρίναμε κονδύλια που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δράσεις. Και νομίζω ότι είναι από τους τομείς που αξίζει να μιλήσουμε με αριθμούς: Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου εξυπηρέτησε 33.361 δημότες, 10.440 είναι οι ωφελούμενοι δημότες από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, έχουμε 1.950 υποστηριζόμενα παιδιά, διανεμήθηκαν 49.279 πακέτα τροφίμων σε ωφελούμενες οικογένειες, έγιναν 757 επισκέψεις στα Κοινωνικά Ιατρεία και 1.945 στο Κοινωνικό Φαρμακείο, παραδώσαμε 70 έξυπνα ρολόγια σε ευάλωτους πολίτες μέσω του προγράμματος “Γερνάω Έξυπνα” και εξυπηρετήσαμε πάνω από 3.000 άτομα στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών».

Η Αθήνα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης…

«Μόλις επέστρεψα από τις Βρυξέλλες, από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που κεντρικό θέμα είχε την κοινωνική στέγαση και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο αρμόδιος επίτροπος για τη Στέγαση. Το θέμα απασχόλησε και την πρωτοβουλία “Mayors of Housing”, στην οποία συμμετέχουμε δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης και η Επιτροπή Περιφερειών ζήτησε σημαντική αύξηση των επενδύσεων για προσιτή κοινωνική στέγη. Στην Αθήνα έχουμε σε εξέλιξη στεγαστικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους οποίους επιδοτούμε το κόστος μίσθωσης, και το δεύτερο πρόγραμμα του δήμου επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων για τη δημιουργία διαμερισμάτων που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια, με χαμηλό μίσθωμα». -Διαβάζω επίσης ότι στις πρωτοβουλίες σας είναι και η στήριξη των πολιτών που πάσχουν από «ενεργειακή φτώχεια». Σε τι συνίσταται αυτή η δράση του δήμου; «Η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας και από τους λίγους της Ευρώπης που προχώρησε σε μηδενισμό των δημοτικών τελών για τους ενεργειακά ευάλωτους συμπολίτες μας. Είχε προηγηθεί μια σοβαρή προετοιμασία από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας που ιδρύσαμε, το οποίο αξιολογεί πάνω από 250 νοικοκυριά».

Τονίζετε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των Δημοτικών Ιατρείων και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Τι κάνατε μέσα σε έναν χρόνο;

«Από τα Δημοτικά μας Ιατρεία γίνεται μια σπουδαία δουλειά. Εξυπηρέτησαν 23.129 ωφελούμενους σε 118.959 επισκέψεις, έγιναν 493 γυναικολογικοί έλεγχοι για καρκίνο, 160 άτομα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και έγιναν δωρεάν έλεγχοι για HIV, ηπατίτιδες και σύφιλη. Αναβαθμίσαμε 4 από τα 6 Δημοτικά Ιατρεία σε Πολυδύναμα και προσλάβαμε γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».

Κύριε δήμαρχε, οι Αθηναίοι, ειδικά στις γειτονιές, παραπονούνται ότι η Αθήνα είναι «ανοχύρωτη πόλη», καθώς δεν διαθέτει αντιπλημμυρικά έργα. Μόλις το 20% των δρόμων έχει φρεάτια. Τι θα κάνετε;

«Ολόκληρη η Αττική στερείται αντιπλημμυρικής προστασίας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η Αττική βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς το αντιπλημμυρικό σύστημα που διαθέτει είναι ελλιπές και σχεδιασμένο με δεδομένα μισού αιώνα πριν. Από την άλλη, τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζονται και εντάσσονται με ρυθμούς χελώνας. Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για την Αττική, ο οποίος πρέπει να χρηματοδοτηθεί με γενναίους ευρωπαϊκούς πόρους. Στην Αθήνα, με τις δικές μας μόνο δυνάμεις, εκτελούμε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στη Ριζούπολη και ετοιμάζεται επίσης το έργο για τον Κολωνό. Επίσης υποβάλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Λυκαβηττού και προετοιμαζόμαστε, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να υποβάλουμε πρόταση χρηματοδότησης για την οικολογική αποκατάσταση και ενίσχυση του Ποδονίφτη και του Ιλισού».

Θέσατε σε εφαρμογή το πρόγραμμα SafeAthens για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Πώς λειτουργεί ;

«Κύριε Ψύλο, η εφαρμογή αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει ως μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ασπίδα προστασίας για τους πολίτες. Παρέχεται εντελώς δωρεάν, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απευθύνεται και στους κωφούς συμπολίτες μας, ενώ αναμένεται να επεκταθεί η χρήση της και σε άλλες ομάδες ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς στην καθημερινότητά τους. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης μπορεί εύκολα να ενημερώσει τους οικείους του και τις αρμόδιες αρχές, παρέχοντας το ακριβές γεωγραφικό του στίγμα και να ζητήσει βοήθεια».

Μια τελευταία ερώτηση, κύριε δήμαρχε. Η Αθήνα είναι η μισή Ελλάδα. Τι θα ζητούσατε από τον πρωθυπουργό για την Αθήνα, αν τον συναντούσατε αύριο;

«Να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς της και να τους δώσει τους πόρους και τα μέσα που προβλέπει το Σύνταγμα για να μπορέσουν να βελτιώσουν τις πόλεις και τη ζωή των κατοίκων τους».