Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος στο Naftemporiki TV για Τέμπη: Όλοι ταυτιζόμαστε με το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη – Πρέπει να πέσουν οι τόνοι

«Η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει τόνους λάσπης», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

«Πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι ό,τι καλύτερο σε μία χώρα η πολιτική αντιπαράθεση να διεξάγεται στο έδαφος μίας τραγωδίας» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε και σημάδεψε τη χώρα. «Όλοι μας ταυτιζόμαστε με το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, γιατί διαφορετικά μπαίνουμε σε περίεργες οδούς». «Το κράτος και η πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της» επεσήμανε.

«Η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει τόνους λάσπης»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «τα πολιτικά κόμματα πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους, η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει τόνους λάσπης, έχουν ακουστεί απίστευτα πράγματα που δεν τα χωράει το ανθρώπινο μυαλό». «Δεν είναι δυνατόν κανείς να εκτοξεύει αβασάνιστα, χωρίς στοιχεία, υπονοούμενα και συκοφαντίες. Αυτό το τελευταίο το απευθύνω προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να είμαι σαφής και συγκεκριμένος στο τι λέω» σημείωσε.

«Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν με ευθύνη. Υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες. Θα συζητηθούν ξανά τα θέματα όταν έρθει η ώρα στο κοινοβούλιο» τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πορευτούμε σε μια Δημοκρατία και όχι οι συκοφαντίες, οι ύβρεις και οι αστήρικτες επιθέσεις».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. «Την Παρασκευή όλη η Ελλάδα θα πενθεί για τα Τέμπη και θα το κάνει με ειρηνικό τρόπο, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκτραχυνθεί η ατμόσφαιρα» σημείωσε.

«Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία πρέπει να απασχολήσει τους πάντες»

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, είπε ότι ήταν πολύ κοντά στα αποτελέσματα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων. «Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη ως προς αυτό» τόνισε.

Επεσήμανε ότι «το δεδομένο είναι πως ο επικεφαλής της γερμανικής κεντροδεξιάς θα είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας». «Εμπεριέχονται θετικές πλευρές στο ότι αναμένεται η Γερμανία να αποκτήσει μία σταθερή κυβέρνηση με ξεκάθαρο προσανατολισμό» τόνισε, ωστόσο συμπλήρωσε: «Σαφέστατα, ένα θέμα που προφανώς θα πρέπει να απασχολεί είναι η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς και μάλιστα σε μια χώρα όπως η Γερμανία. Αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους πάντες, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την ΕΕ».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία παίζουν κομβικό ρόλο. «Αυτή τη στιγμή στην ανθρωπότητα συντελούνται τεκτονικές αλλαγές με βασική και κυρίαρχη τη μεταβολή στη στρατηγική των ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ» τόνισε.

Όπως είπε, «θα πρέπει κανείς να συμβάλει στο να διαμορφωθεί αμέσως μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων από την πλευρά της ΕΕ. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα θα έπρεπε η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό να στραφεί στο πώς τοποθετούμαστε απέναντι σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο, πάνω στις βασικές οικονομικές και κοινωνικές συντεταγμένες που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τις προοπτικές της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για σταθερότητα στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «απέχουμε 10 χρόνια από την ημερομηνία που παραλίγο να βγούμε από την Ευρωζώνη». «Έχουμε περάσει 5-6 χρόνια σταθερότητας που είναι μια ευλογία μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο» τόνισε.

«Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες και με σωστές πολιτικές να πηγαίνει τη χώρα παρακάτω» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, όμως επειδή το ευρύτερο πεδίο είναι αυτό που είναι, πρέπει να διαφυλάξουμε την ελληνική κοινωνία και τις βασικές συντεταγμένες μας».

«Η χώρα πρέπει να γίνει περισσότερο παραγωγική»

Ως προς τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω τέτοια συνάντηση. Ακολουθούμε μια συνδυαστική πολιτική που περιλαμβάνει συνεργασία και διάλογο και από την άλλη ένταση των ελέγχων για εφαρμογή της νομοθεσίας».

Όπως τόνισε, «αυτό δουλεύει» και πρόσθεσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το ζήτημα του κόστους των τροφίμων, ωστόσο επεσήμανε ότι εφαρμόστηκε αυστηρά η νομοθεσία, κάτι που έφερε αποτελέσματα.

«Σε μόνιμη βάση, αν θέλει να δει κανείς τις τιμές να σταθεροποιούνται, θα πρέπει και ο ανταγωνισμός να δουλέψει πολύ καλύτερα, γι’ αυτό ενισχύουμε και την ανεξάρτητη αρχή Ανταγωνισμού προκειμένου να μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερα τη δουλειά της, και δεύτερον και πιο σοβαρό, η χώρα πρέπει να γίνει περισσότερο παραγωγική, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να εκσυγχρονίσει τον πρωτογενή τομέα, να δυναμώσει τη βιομηχανία της, ώστε να γίνει περισσότερο εξαγωγική και ανταγωνιστική. Σε αυτό το πλάνο δουλεύουμε» σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος, όπως είπε, στρέφει 900 εκατ. την παρούσα διετία κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές. «Είναι μια στρατηγική που την πιστεύουμε, περισσότερη βιομηχανία, περισσότερη παραγωγικότητα, ενίσχυση της περιφέρειας και των παραμεθόριων περιοχών» συμπλήρωσε. Είπε επιπλέον ότι η χώρα αν θέλει να είναι ασφαλής θα πρέπει να συγκρατήσει τον πληθυσμό της στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι δασμοί Τραμπ

Ως προς τους δασμούς Τραμπ, επεσήμανε ότι δεν θα είναι θετική η επιβολή τους. «Η αλήθεια είναι ότι το απευθείας εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν είναι πολύ μεγάλο. Προφανώς θα είναι αρνητικό και για εμάς, αν υπάρξει».

«Η επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα σε εμάς, γιατί και εμείς είμαστε σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένοι με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες» τόνισε.  Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης.