Skip to main content

Πώς βλέπει η κυβέρνηση τις πρώτες κινήσεις Τραμπ και τι περιμένει στον ελληνοτουρκικό διάλογο

EUROKINISSI

Στην Αθήνα ανησυχούν και για το πώς θα πορευτεί  το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος που αναζητά επίμονα ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή

Με προσοχή αλλά και προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα τεκταινόμενα στη γεωπολιτική σκηνή και εστιάζουν στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει κοινό βηματισμό σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αιφνιδιάσει τους Ευρωπαίους, που καλούνται να δείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους σε μια σειρά θεμάτων.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ανησυχούν και για το πώς θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος που αναζητά επίμονα ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει σε σκληρότερη γραμμή και σε θέματα που αφορούν την Αθήνα και την Λευκωσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς βλέπει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτή την συγκυρία δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό διάλογο.

Όσον αφορά στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον από την κυβέρνηση σημειώνουν πως έχουν βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα και θυμίζουν πως υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία με την αμερικανική πλευρά και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε, συνεπώς, κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα» σημείωσε ο  υπουργός Εξωτερικών Γιώργος  Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Να σημειωθεί εδώ πως ο κύριος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ  και αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Μ. Ρούμπιο.

Τώρα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την Αθήνα θέλει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας,  προκειμένου οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο παράλληλα αναγνωρίζεται πως μέσα σε ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό δεν είναι εύκολο να περάσει η συζήτηση σε  μια βαριά ατζέντα, ενώ με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές

«Η Ελλάδα κατέστησε εξαρχής σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα κυριαρχίας. Αναγνωρίζουμε μία και μόνη διαφορά που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα επεσήμανε  πως «η Τουρκία εξακολουθεί να συναρτά τη συζήτηση για την οριοθέτηση με την επίλυση άλλων θεμάτων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ως εκ τούτου, οι θέσεις των δύο χωρών απέχουν σημαντικά». Κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος δεν πρέπει να σταματήσει και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας και της ακινησίας».

Τι λέει η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Σε αυτή την χρονική συγκυρία η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Να σημειωθεί πως οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι.

Όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Επισημαίνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αύριο, στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η θέση της κυβέρνησης συνοψίζεται σε δύο σημεία: δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία χωρίς την εμπλοκή των Ουκρανών και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διευθέτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την εμπλοκή και των Ευρωπαίων.

Ερωτηθείς ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ένωση στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν ο πρωθυπουργός   τόνισε πρόσφατα ότι «ένα από τα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι ο ορισμός ενός πολύ υψηλόβαθμου εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σημείωσε πως είναι απαραίτητο να μιλάμε με την ίδια φωνή.

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα

Από την κυβέρνηση εστιάζουν στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη κοινό βηματισμό, σε μια σειρά θεμάτων αιχμής, όπως είναι η άμυνα, το ενεργειακό και το μεταναστευτικό. Μιλούν δε για μια απότομη αφύπνιση και τονίζουν πως πρέπει να περάσει η ευρωπαϊκή οικογένεια από τα λόγια στην πράξη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συζητήσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα και πρόκειται για απόφαση που, θεωρητικά, θα μπορούσε  να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Παράλληλα η Αθήνα έχει ταχθεί υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινού δανεισμού, που θα επιτρέψει να υλοποιηθούν έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.