Μέσα σε κλίμα πόλωσης διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά. Ένα κρίσιμο δωδεκαήμερο ξεκινά με τους «γαλάζιους» να απαντούν στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης και το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο.
Στις 28 του μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών και πρόκειται να διοργανωθούν συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και πολλές άλλες πόλεις (υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί στο τέλος Ιανουαρίου μαζικές συγκεντρώσεις). Μια ημέρα νωρίτερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.
Αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επόμενες κοινοβουλευτικές «μονομαχίες». Ειδικότερα στις 4 Μαρτίου θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Υπενθυμίζεται πως πρόταση για την σύσταση προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα υπερψηφίσει και η Ν.Δ που ωστόσο υπογραμμίζει πως αυτό δεν σημαίνει πως συντάσσεται με το περιεχόμενο της. Μάλιστα εξαπολύει βέλη προς την αντιπολίτευση για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.
Την επόμενη ημέρα – δηλαδή στις 5 Μαρτίου – θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή αν μέχρι τότε δεν έχει κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση (σημείωση: απαιτούνται 50 υπογραφές). «Ακόμα αναμένω την πρόταση δυσπιστίας» υπογράμμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης.
Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μια χώρα η οποία έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη». Προσέθεσε δε «η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027 και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης».
Στο κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει να απαντήσουν σε υψηλούς τόνους στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών. Οι «γαλάζιοι» μιλούν για «χυδαία τοξικότητα» και για «προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή σε ένα βούρκο» με στόχο την «πολιτική αποσταθεροποίηση».
Με ανάλογη στρατηγική θα πορευτούν το επόμενο διάστημα, προβάλλοντας το επιχείρημα πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες και κοιτάνε κυρίως προς την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.
Τα δημοσκοπικά … μηνύματα στην κυβέρνηση
Προβληματισμό προκαλούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς επτά στους δέκα ερωτηθέντες βλέπουν προσπάθεια συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis στο ερώτημα αν υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών, το 71% λέει «ναι».
Επίσης σύμφωνα με την Alco στο ερώτημα αν «δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θεωρείτε ότι έγινε από την κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης» το 72% απάντησε θετικά. Μάλιστα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 43 % σε όσους είχαν ψηφίσει το 2023 τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μόνο το 36 % απάντησε αρνητικά (οι υπόλοιποι είναι στο δεν ξέρω / δεν απαντώ).
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα για την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα αν ο αντισυστημισμός είναι μια πολιτική έννοια με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο το 51% απαντά μάλλον αρνητικό/ αρνητικό, ωστόσο τέσσερις στους δέκα λένε θετικό/ μάλλον θετικό.
Ακολούθως, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ήθελαν να δουν κάποια από τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις στην διακυβέρνηση της χώρας, με το 55,5% να απαντά «μάλλον όχι» ή «όχι» ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό που φτάνει το 35,9% που λέει «ναι» ή «μάλλον ναι».