Στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην άμυνα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV. Όπως είπε, πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.
«Είναι ώρα να πάμε από τα λόγια στα έργα, πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά το έλλειμμα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «όταν ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι δεν ξοδεύουμε πολλά για την άμυνα είχε δίκιο». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υπερασπιστής της συγκεκριμένης θέσης και ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα συγκριτικά με άλλες πλουσιότερες χώρες που δεν ξεπερνούν το 2%.
Επομένως, η σημαντική ενίσχυση των αμυντικών δαπανών είναι ένα από τα πιο επείγοντα καθήκοντα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου, θα μπορούσε να γίνει και η πρώτη μεγάλη παρέμβαση για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την άμυνα.
«Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς να καταπατώνται οι δημοσιονομικοί κανόνες».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του, χωρίς την συμμετοχή του Κιέβου και των Βρυξελλών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον πόλεμο ερήμην της Ουκρανίας και χωρίς την ενεργό ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στο μέλλον.
Ερωτηθείς ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ένωση στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επείγει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ενιαία φωνή στο ζήτημα της Ουκρανίας και πως πρέπει να ορισθεί ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος με ισχυρό κύρος.
Οι δασμοί Τραμπ
Ερωτηθείς για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά αν είναι απαραίτητο, η Ευρώπη θα απαντήσει. «Πρέπει να το αποφύγουμε. Είναι κακό για τις οικονομίες μας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι θα αποφύγουμε αυτό το σενάριο.
Τέλος και ερωτηθείς για την Σαντορίνη και την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και πως σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».