Καλλιέργεια κλίματος τοξικότητας καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα «αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν».
«Έχω ένα χρέος. Πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας» σημείωσε μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2025», ενώ κατήγγειλε ότι με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών βρίσκεται σε εξέλιξη «μια χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε ένα βούρκο με ένα στόχο μόνο: τελικά να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά».
«Αυτό ξεπερνά κάθε όριο»
«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών ξεπερνά κάθε όριο. Έχω ακούσει πάρα πολλά στην πολιτική μου διαδρομή, τις εποχές των μνημονίων ακούγαμε ότι είμαστε προδότες και γερμανοτσολιάδες, έχουμε ακούσει ότι είμαστε συμμορία παιδεραστών, λαθρέμποροι, τώρα μας είπαν και δολοφόνους. Αρκετά πια με αυτήν την αθλιότητα, αυτά πρέπει να σταματήσουν, δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο τα τρολ του Διαδικτύου, αυτά μεταφέρονται με έναν ακόμη πιο χυδαίο τρόπο στη Βουλή». «Μία ανείπωτη τραγωδία να τη χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής» σημείωσε και διερωτήθηκε «ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση».
«Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μια χώρα που έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη, είμαστε μια εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «θα θέσουμε το έργο μας στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος διακυβέρνησης».
«Έχουμε ζήσει πολλά ως χώρα, τη Marfin, τις πλατείες των αγανακτισμένων, την τραγωδία του 2015. Δεν υπάρχει σήμερα ένα κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί μια τέτοια αντίδραση. Κάτι άλλο συμβαίνει, ένα δίκαιο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να προσφέρουμε ασφαλείς και σύγχρονους σιδηροδρόμους. Αυτό όμως μετατρέπεται σε ένα κλίμα που δεν έχω ξαναζήσει όσα χρόνια είμαι στην πολιτική» σημείωσε και καταλόγισε ευθύνες «σε σύσσωμη την αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι «δεν αναφέρομαι μόνο στους πιο ακραίους που εξακολουθούν να αναμασούν τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν απαντηθεί».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί ευθέως τη Δικαιοσύνη, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αθλιότητα υιοθέτησε τις αναφορές για τον θάνατο ενός ανθρώπου αφήνοντας υπονοούμενα.
Επανέλαβε ότι το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες και σημείωσε πως αναμένει ακόμη την πρόταση δυσπιστίας. «Αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί, σας διαβεβαιώνω ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση» επεσήμανε και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάνε στη Βουλή, να «πέσουν οι μάσκες».
«Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο»
Κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε ότι «έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο στον οποίο δυστυχώς έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό».
«Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις και αυτή η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από τις ΗΠΑ μας υποχρεώνουν όχι μόνο να δούμε την αλήθεια κατάματα, αλλά να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για να υλοποιήσουμε αποφάσεις που συζητούμε εδώ και καιρό» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Είτε μιλάμε για τη συγκρότηση μιας αμυντικής πολιτικής που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προβάλει αποτρεπτική ισχύ η ίδια χωρίς να είναι μονίμως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Χαίρομαι που η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα. Αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, το κόστος ενέργειας, το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως μιλάει πολύ καιρό στην Ευρώπη για αυτά. Όπως τόνισε, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, «έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις».
«Εκτιμώ ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι από τα πιο κρίσιμα, γιατί θα κληθούμε να επικυρώσουμε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μην είμαστε ως ΕΕ ένα παρακολούθημα των εξελίξεων» σημείωσε.
Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι δεν είμαστε σε σημείο που να κινδυνεύει ο θεσμός του ΝΑΤΟ, ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι κανόνες που ίσχυαν για 10ετίες, μπορεί πια να μην ισχύουν.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εξάλλου ότι «στο όραμά μας για παραγωγικό μετασχηματισμό, η βιομηχανία, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, παίζουν κεντρικό ρόλο».
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω οι επενδύσεις, ενώ σημείωσε ότι είναι καλά τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού, επισημαίνοντας πάντως ότι οι τιμές αυξάνονται στον τομέα των υπηρεσιών.
Σημείωσε εξάλλου ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να λειτουργήσει ενιαία η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, παρατηρώντας ότι σήμερα υπάρχουν διαφορές τιμών από χώρα σε χώρα, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε διασυνδέσεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με ΗΠΑ και Κίνα με αυτό το κόστος ενέργειας» σημείωσε και επανέλαβε ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις.