Skip to main content

Η στρατηγική Μητσοτάκη μέχρι τις επόμενες κάλπες: Πυρά στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη, «φρένο» στον ανασχηματισμό και αφήγημα σταθερότητας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Δε θα υποταχθώ στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος», αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής

Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης πόλωσης από το Μαξίμου απαντάνε στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη και παράλληλα χαράσσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Ειδικότερα από την κυβέρνηση κατηγορούν κόμματα της αντιπολίτευσης πως επιχειρούν την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και πως στρέφονται σε μια τυφλή διαμαρτυρία επειδή υπάρχει έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα οι «γαλάζιοι» κλείνουν τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, βάζοντας ταυτόχρονα «φρένο» στη συζήτηση για ανασχηματισμό.

Δεδομένο είναι πως η πολιτική σύγκρουση για τα Τέμπη έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την κυβέρνηση να αποκρούει τις κατηγορίες για συγκάλυψη και να εξαπολύει πυρά στην αντιπολίτευση για την στάση της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει πως θα επιμείνει στις αρχικές επιλογές του: να αναζητηθεί η αλήθεια, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το κράτος να αντιληφθεί τα κενά και τις παθογένειές του, ώστε να βελτιωθεί. «Δε θα υποταχθώ στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος» επισημαίνει και υπογραμμίζει «ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω».

Ευθείες είμαι οι βολές προς την αντιπολίτευση για πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας. Ο πρωθυπουργός σημειώνει «η άγνοια είναι το έδαφος του λαϊκισμού. Η εμμονική καχυποψία, ο πρώτος σπόρος του. Ενώ το ψέμα, όσο αλλόκοτο και αν είναι, γίνεται το λίπασμα που τον βοηθά να ανθίσει και να γιγαντωθεί. Ένα παράσιτο, το οποίο δυστυχώς πότιζαν επί μήνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που εκμεταλλεύονται με τον πιο χυδαίο τρόπο τον ανείπωτο πόνο των συγγενών».

Σε ερώτηση για το υλικό που εμφανίστηκε δύο χρόνια μετά το δυστύχημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε «να συμφωνήσουμε σε μία σκέψη: ότι τα σημαντικά αυτά οπτικά ντοκουμέντα, αν αποδειχθούν γνήσια, η Πολιτεία δεν έχει κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η αποκάλυψή τους χαλάει τα σχέδια όσων προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά χτίζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα πάνω σε θεωρίες συγκάλυψης. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος ότι θα δώσει απάντηση σε κάθε ερώτημα, παλιό και νέο».

Πυρά στην αντιπολίτευση για «τυφλή διαμαρτυρία»

Από την κυβέρνηση εστιάζουν στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών διεθνών προκλήσεων και με ανάλογη στρατηγική σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθούν τα πυρά στην αντιπολίτευση την οποία κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την επόμενη μέρα.

«Εμείς διεκδικούμε να εκπροσωπούμε τη σιγουριά, το σχέδιο και το αποτέλεσμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Άσκησε κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης για «τυφλή διαμαρτυρία» και σημείωσε χαρακτηριστικά «μία διαμαρτυρία, μάλιστα, που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή δίχως προοπτική». Και συνέχισε τα βέλη, κάνοντας λόγο για έναν συνασπισμό τάχα «αντι-μητσοτακικό», που κρύβει τη δική τους έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων.

Η επόμενη μέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατάει… φρένο στις συζητήσεις περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως αποτελεί το προσφιλές θέμα των παραπολιτικών στηλών. Παράλληλα συνδέει – στέλνοντας έτσι και ένα έμμεσο πλην σαφές… μήνυμα- τα πρόσωπα που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο με την επίτευξη του κεντρικού κυβερνητικού στόχου, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως πιστεύει στις μονοκομματικές κυβερνήσεις και σημειώνει πως «αποκλείω κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς». Ειδικότερα επισημαίνει πως «διαχωρίζω τα κόμματα αυτά από τους πολίτες που σκέφτονται να τα υποστηρίξουν. Όμως το λέω καθαρά: πρώτον, αποκλείω κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς. Και δεύτερον, θα προσπαθώ συνεχώς με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε να απαντώ με χειροπιαστά έργα στα αιτήματα και στις αγωνίες αυτών των ανθρώπων» αναφέρει.

Τέλος όσον αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκλεισε εκ νέου την συζήτηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από εκεί και πέρα ως προς την επιστολική ψήφο θα έρθει ρύθμιση, ώστε να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους αλλά για το θέμα αυτό απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις (χρειάζονται 200 ψήφοι).