Skip to main content

Οι «αναθυμιάσεις» των Τεμπών διαμορφώνουν τοξικό πολιτικό τοπίο

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη, τοξικό κλίμα, διαμάχη και στη δικαιοσύνη

Οι αναθυμιάσεις του δυστυχήματος των Τεμπών, δύο χρόνια μετά, δηλητηριάζουν το πολιτικό σύστημα καθώς η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται αποκτώντας τοξικά χαρακτηριστικά.

Χθες η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Μάκη Βορίδη να αποκαλεί «Άθλιο και χυδαίο λαϊκιστή» και τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά λέγοντας ότι «ενορχηστρωτής της συγκάλυψης είναι ο πρωθυπουργός».

Ο Μάκης Βορίδης έκανε και προβολή της παρούσας κατάστασης στις μελλοντικές εκλογές λέγοντας ότι «το δίλημμα θα είναι αυτοδύναμη ΝΔ ή Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ», στους οποίους συμπεριέλαβε τη Νέα Αριστερά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του «κατηγορεί» καθημερινά το ΠΑΣΟΚ ότι εξελίσσεται σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους οι κυβερνητικές πηγές απάντησαν στις δηλώσεις Ανδρουλάκη διαρρέοντας ότι «έχει ταυτιστεί με τους πιο γνήσιους εκφραστές της τοξικότητας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι «είτε έχουμε ένα επικίνδυνα ανίκανο σύστημα εξουσίας ή ένα επικίνδυνα ικανό για όλα σύστημα εξουσίας» και πρόσθεσε ότι “είναι ικανοί για όλα μπροστά στον φόβο να χάσουν την εξουσία». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει εκλογές – όπως τον κάλεσε ο Χάρης Δούκας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όπου του άσκησε συνολική κριτική – ξεκαθαρίζοντας ότι «έχει άλλη κουλτούρα και δεν θα γίνει Τσίπρας ή Μητσοτάκης που από την αρχή της θητείας του  ζητούσε συνεχώς εκλογές». Προανήγγειλε όμως ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής μετά την δημοσιοποίηση των δύο πορισμάτων για τα αίτια της έκρηξης στην σύγκρουση των τραίνων. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε για τα βίντεο που προσκόμισε η εταιρία φύλαξης του δικτύου, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πληροφορούν για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Ενώ όμως η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι «θα αποφανθεί η δικαιοσύνη την οποία εμπιστευόμαστε», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη, όπως και της κοινωνίας».

Το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί την κλασική τακτική, από τη μία ενσπείρει αμφιβολίες – αξιοποιώντας τα βίντεο– και από την άλλη επιχειρεί να μεταθέσει την συζήτηση από το πεδίο της κοινωνίας που θεωρεί ότι έγινε συγκάλυψη (σε ποσοστό 80%) και ζητά δικαιοσύνη, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τα πολιτικά κόμματα που τα κατηγορεί για «εργαλειοποίηση». Παράλληλα μέσω δηλώσεων και έντεχνων διαρροών επισείει τον κίνδυνο μία συνολικής αποσταθεροποίησης, κάνοντας παραλληλισμούς με τις πλατείες των αγανακτισμένων το 2012-2014.

Ενώ όμως το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να επιλέγει σαν πολιτικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει καθημερινά ζητώντας να κατατεθεί η πρόταση μομφής και εγκαλώντας την Χαριλάου Τρικούπη γιατί δεν συμφωνεί, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση. Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις βγαίνει ενισχυμένη από την σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Διαμάχη και στη Δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα και παράλληλα με την πολιτική αντιπαράθεση, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των λειτουργών της δικαιοσύνης που κλονίζει περισσότερο το κύρος του θεσμού.  Οι οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη για παραλείψεις στον σχηματισμό της δικογραφίας και αμφισβητώντας την γνησιότητα των βίντεο. Τις προηγούμενες ημέρες ομπρέλα προστασίας στον Σωτήρη Μπακαΐμη είχε απλώσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα.

Ακολούθησε παρέμβαση της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας φόβους για την απονομή της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις τους κατά του πρωθυπουργού για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, στην οποία απάντησε με σκληρή γλώσσα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Μέσα σε αυτό το τοπίο η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί το συλλαλητήριο με αφορμή την συμπλήρωση των δύο χρόνων από το δυστύχημα.

Τα πορίσματα για τα αίτια της έκρηξης που εκκρεμούν και εν πολλοίς θα καθορίσουν τον χρόνο υποβολής της πρότασης μομφής, όπως και το συλλαλητήριο της 28ς Φεβρουαρίου, επηρεάζουν και τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό που τώρα δείχνει να μετατίθεται για αργότερα. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σύμφωνα με κάποιες διαρροές θα το πει και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Μέχρι τότε πάντως στο κυβερνητικό σχήμα παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας, καθώς όπως λέγεται «οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια».

Το αρνητικό πολιτικό κλίμα και η κοινωνική δυσαρέσκεια επηρεάζει και τους βουλευτές της ΝΔ, καθώς διαπιστώνεται απροθυμία τους – κυρίως των παλαιότερων και πιο έμπειρων – να συμμετάσχουν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εάν κάποιοι αρνηθούν να συμμετάσχουν στην προανακριτική θα πρέπει να ξεχάσουν το αξίωμα του υπουργού ή υφυπουργού.