Skip to main content

Ανασχηματισμός: Τα 2 σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου και τα υπουργεία – «κλειδιά» 

Menelaos Myrillas / SOOC

«Κλειδί»  για τις εξελίξεις - όποτε και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός - είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει θα επιστρέψει στο Μαξίμου

Με τα σενάρια για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού να έχουν «φουντώσει» ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την λήψη των τελικών αποφάσεων. Άλλωστε είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να σέρνεται για μεγάλο διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να … κατεβάσουν μολύβια οι υπουργοί.

Στην αρχή του έτους το βασικό σενάριο ήταν ο ανασχηματισμός να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού δηλαδή κοντά στη συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογική νίκη του 2023.

Ωστόσο μετά τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη και την σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης έχουν αυξηθεί οι φωνές όσων  εισηγούνται ταχύτερες  αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να υπάρξει ένα μήνυμα επανεκκίνησης.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι:

  1. Να επιταχυνθεί ο ανασχηματισμός και να προχωρήσει άμεσα, καθώς δεν έχει νόημα να παραμένει ανοιχτή η σχετική συζήτηση.  Με δεδομένο πως τα πορίσματα για τα Τέμπη ενδέχεται να πάρουν μια παράταση  (μετά και τα τελευταία βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα)  υπάρχουν εισηγήσεις να μην καθυστερήσουν οι αλλαγές. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη εκτιμούν πως δεν πρέπει να «συνδέεται»  ο ανασχηματισμός με τη συζήτηση για τα Τέμπη και δεν έχει νόημα να μένει ανοιχτή η συζήτηση.
  2. Να γίνει τον Μάρτιο ο ανασχηματισμός και αφού πρώτα έχει προχωρήσει η συζήτηση για τα Τέμπη (δηλαδή να γίνει η προανακριτική για τον Χ. Τριαντόπουλο, να διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή κ.α.). Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν πως πρέπει να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις αλλά να ζυγιστούν όλα τα δεδομένα πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι «καραμπόλες»

«Κλειδί»  για τις εξελίξεις – όποτε και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός – είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα επιστρέψει στο Μαξίμου.

Σε περίπτωση επιστροφής του στο Μέγαρο Μαξίμου η θέση του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να καλυφθεί από κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος και θα υπάρξουν  ευρύτερες «καραμπόλες».

Για παράδειγμα ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επίσης να βρεθεί βαρύ όνομα για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κρίσιμο θεωρείται και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών και αναμένουν το pressing της αντιπολίτευσης να ενταθεί.

Ωστόσο παράλληλα στόχος του Μαξίμου είναι να προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός και να μην καθυστερήσει η υλοποίηση κρίσιμων αλλαγών σε τομείς που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών (υγεία, παιδεία, στεγαστικό κ.α.).

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού με έμφαση να δίνεται σε μια σειρά δράσεων, που έχουν δρομολογηθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Αδιαμφισβήτητα πάντως σε αυτή την χρονική στιγμή η προσοχή είναι στραμμένη στις Κυκλάδες, όπου συνεχίζεται ο χορός των ρίχτερ στην περιοχή ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητα.