Skip to main content

Ν. Δένδιας: Οι ΗΠΑ έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών παραδειγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Απέναντι στην πηγή αστάθειας (Τουρκία), ο Νίκος Δένδιας αντιπαράβαλε την Ελλάδα ως μια χώρα που υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο

Το «δίλημμα» των ΗΠΑ που θα κληθούν να διαλέξουν ποιό από τα δύο παραδείγματα της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετεί καλύτερα τις στοχέυσεις τους, περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο των Δελφών στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Δένδιας έκανε μια σύντομη αναδρομή στη διάψευση των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών που είχαν επικρατήσει στο δυτικό κόσμο κατά την αυγή του 20ου αιώνα, υπογραμμίζοντας πως πλέον διαμορφώνεται μια νέα τάξη πράγματων που δημιουργεί νέες προκλήσεις και αυξάνει την ένταση των παλαιότερων.

Οπως εξήγησε, «τώρα, συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος που πιστεύαμε ότι θα υπήρχε έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα έθνη, ούτε καν από ένα έθνος τόσο ισχυρό όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρέπει, λοιπόν, να αποδεχτούμε έναν τρόπο λειτουργίας στην κοινή αμυντική μας στρατηγική, τουλάχιστον μεταξύ μας στις χώρες του δυτικού κόσμου».

Δύο διαφορετικά παραδείγματα της Ανατολικής Μεσογείου

Ο υπουργός ‘Αμυνας χρησιμοποίησε την ελληνική γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να υπογραμμίσει τις δύο διαφορετικές τάσεις που εμφανίζονται ευρύτερα στη σύγχρονη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν ποιο συμμαχικό παράδειγμα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους και την προσπάθεια που καταβάλουν για τη σταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος.

«Επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια βασική ερώτηση. Τι εννοούμε εμείς; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην προσπάθεια σταθεροποίησης αυτού του κόσμου; Θα προτείνω, λοιπόν, δύο διαφορετικά παραδείγματα όπως υπάρχουν στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μετά νομίζω ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν ποιο από τα δύο παραδείγματα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ περιέγραψε τη γειτονική χώρα ως ένα κράτος που δεν αισθάνεται ότι πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρώντας στενές σχέσεις μαζί της. Όπως τόνισε, δεν πρόκειται για μια περιστασιακή πολιτική, αλλά μια πολιτική κατεύθυνση που έχει συνέχεια.

Πηγή αστάθειας η Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε περιγράφοντας τη γειτονική χώρα ως μια πηγή περιφερειακής αστάθειας. Όπως είπε, «αμφισβητεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες, και συμμετέχει ενεργά σχεδόν σε κάθε περιφερειακή σύγκρουση.

Είναι η ίδια πηγή αστάθειας, γίνεται όλο και πιο ισλαμιστική μέρα με τη μέρα, φιλοξενεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι φιλική προς τη Χαμάς και είναι ένας δηλωμένος αντίπαλος του Ισραήλ».

Στη συνέχεια στάθηκε στο επιθετικό δόγμα ανάπτυξης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπενθύμισε ότι κατασκευάζουν επιθετικά drones, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αεροπλανοφόρα σε μια γεωγραφική περιοχή που δεν χρειάζονται και απειλούν με πόλεμο έναν σύμμαχο, εάν αποφασίσει να ασκήσει το νόμιμα δικαιώματα του. Επίσης, στάθηκε στο νέο οθωμανικό όραμα και στη πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας ως μέλος των BRICS.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Δένδιας αντιπαράβαλε την Ελλάδα ως μια χώρα που υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μια χώρα που, όπως είπε, είναι αφοσιωμένη στην ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και στις δημοκρατικές αξίες, καθώς είναι ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματός της να υπερασπιστεί το έδαφός της.

Επιπλέον, ο υπουργός ‘Αμυνας υπενθύμισε παρουσία των πρέσβεων πολλών βαλκανικών χωρών και Αμερικανών διπλωματών ότι η Ελλάδα είχε προτείνει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και ότι μέχρι και σήμερα προωθεί ενεργά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων.

Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει επιλύσει τις διαφορές με όλους τους περιφερειακούς παίκτες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της στη βάση ενός αμυντικού και όχι επιθετικού δόγματος. Ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη ενότητα της ομιλίας του, λέγοντας ότι παρουσιάζονται «αυτά τα δύο διαφορετικά μοντέλα και εναπόκειται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν ποιο θέλουν να επιλέξουν».

Για τον εκσυγχρονισμό των Ε.Δ

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Τα αμυντικά συστήματα μας, που ήδη γνωρίζετε, είναι στενά συνδεδεμένα με τα συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε μέρος του προγράμματος των F-35. Είμαστε μέρος του προγράμματος για την παραγωγή των νέων αμερικανικών φρεγατών Constellation που πρόκειται να τις κατασκευάσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και επίσης, αποκτάμε περισσότερα από 40 ελικόπτερα Black Hawk. Μοιραζόμαστε, λοιπόν, πολλά με τις αμυντικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών».