Κατά την ημερίδα του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας» με θέμα «Κράτος Δικαίου: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» παρουσιάστηκε έρευνα της Metron Analysis, αναφορικά με το πώς κρίνουν οι πολίτες τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης, το 91% την χαρακτηρίζει «αργή», παρουσιάζοντας μια αύξηση 6% σε σχέση με το 2022, το 79% την αξιολογεί ως «πολιτικά ελεγχόμενη», με αύξηση 10% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, ενώ το 76% απαντά πως είναι «ανεπαρκής στην οργάνωση» (άνοδος 7% σε σύγκριση με το 2022).
Για τα Τέμπη
Ειδικότερα, για την υπόθεση των Τεμπών, το 74% εκτιμά ότι «υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών», με το 18% να απαντά ότι «η δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν».
Περίπου ίδιες είναι και οι απαντήσεις, περί συγκάλυψης, και στην υπόθεση των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, το 72% εκτιμά ότι στις υποκλοπές «υπήρξε κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών», ενώ μόλις το 13% δηλώνει ότι «η δικαιοσύνη λειτούργησε και παρέπεμψε σε δίκη όλους τους υπεύθυνους».
Ορισμός ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ανεξάρτητο σώμα
Αναφορικά με τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προκρίνει τον ορισμό της ηγεσίας της από ανεξάρτητο σώμα.
Ειδικότερα, το 56% θέλει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ορίζεται «από μια αρχή αποτελούμενη από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων», με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 63% σε όσους δηλώνουν «χαμηλή πολιτική εμπιστοσύνη».
Ολόκληρη η έρευνα της Metron Analysis ΕΔΩ.