Περιοδεία στα μπλόκα των αγροτών, με πρώτη στάση στο μπλόκο της Αταλάντης στο νομό Φθιώτιδας, πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευσαν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος της ΚΕ, καθώς και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι αγρότες τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα του αγώνα τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή.
Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού συνομίλησε με τους αγρότες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Έχουν απόλυτο δίκιο. Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να δώσει λύση σε αυτά τα αιτήματα. Θα πρέπει να πάψει να υπάρχει αυτό το αδιέξοδο, κάθε χρόνο δηλαδή και χειρότερα. Ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί πλέον να παράγει, δεν μπορεί να καλλιεργήσει τη γη του. Το κόστος για την παραγωγή των προϊόντων είναι τεράστιο, την ίδια ώρα που οι τιμές είναι ανοιχτές. Και βεβαίως οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι κερδοσκοπώντας τα παίρνουν και τα δίνουν στα σούπερ μάρκετ και τα πληρώνει μετά η λαϊκή οικογένεια, όταν πάει να ψωνίσει».
Για την ΚΑΠ
Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και τα προβλήματα των βιοπαλαιστών επεσήμανε πως «η ΚΑΠ της ΕΕ έχει οδηγήσει σε μία απαράδεκτη κατάσταση, σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, σε ερημοποίηση της υπαίθρου. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερη η κατάσταση και σε αυτό τον τομέα. Οι ελληνοποιήσεις που γίνονται δημιουργούν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και στον Έλληνα αγρότη. Ταυτόχρονα η ΕΕ κάνει συμφωνίες, όπως η “Mercosur”, με άλλες χώρες, με άλλους οργανισμούς και έχουμε αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η ελληνική παραγωγή. Και βεβαίως αυτά τα προϊόντα να είναι και αμφιβόλου ποιότητας. Αυτή είναι απαράδεκτη κατάσταση».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών, λέγοντας πως «υπάρχει ένα κράτος που υπηρετεί τους εφοπλιστές, που τους δίνει πετρέλαιο χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ στον αγρότη δεν δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Δεν λύνει για παράδειγμα, το ζήτημα του πλαφόν που ζητάνε στο ρεύμα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Δε λύνει ζητήματα που αφορούν τις αγροτικές συντάξεις που θέλουν αύξηση. Δεν παίρνονται άλλα μέτρα για να γίνουν υποδομές, για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Για να υπάρξουν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, στο 100% των ζωονόσων κι όλα αυτά που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι για να μπορέσουν να έχουν το κοπάδι τους, όταν υπάρχουν όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν και οι ασθένειες και οι φυσικές καταστροφές. Ακόμα δεν έχουν πάρει τη στοιχειώδη αποζημίωση από προηγούμενες καταστροφές».
«Την ίδια ώρα επίσης, που θα ‘πρεπε να απαλλαγούν από τα δάνεια στις τράπεζες, γιατί τα ‘χουν χρυσοπληρώσει, έχουν πληρώσει δυο και τρεις φορές παραπάνω οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, παίρνει κάποια ημίμετρα ή υπόσχεται κάποια ημίμετρα, τα οποία δεν ανακουφίζουν ούτε στο ελάχιστο αυτή την κατάσταση. ‘Αρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να συμπαρασταθεί στην ελληνική αγροτιά. Είναι αυτοί που μας ταΐζουν στο σπίτι, που παράγουν και μπορούν να παράγουν ακόμα περισσότερο ποιοτικά και ποσοτικά αρκετά σημαντικά προϊόντα. Και βεβαίως εδώ είναι ο κοινός αγώνας, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές, μαθητές σε μια κοινωνική συμμαχία ενάντια σε αυτό το σύστημα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις υπηρετούν», πρόσθεσε.
Οι περιοδείες του Δ. Κουτσούμπα σε μπλόκα αγροτών
Η περιοδεία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζεται με το ακόλουθο πρόγραμμα:
– Στις 17:00 στο μπλόκο του Ριζόμυλου Μαγνησίας
– Στις 18:00 στο μπλόκο της Γυρτώνης Λάρισας
– Στις 19:30 στο μπλόκο του Μεγαλοχωρίου Τρικάλων
– Στις 20:30 στο μπλόκο Ε65 της Καρδίτσας.
Πηγή: ΑΜΠΕ