Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια κρίσιμη σύνοδο των ηγετών για το μέλλον της ευρωπαϊκής Άμυνας.
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση με πρόταση δύο σημείων. Το ένα αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.
Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται για μια «άτυπη Σύνοδο » στο Palais d’Egmont στις Βρυξέλλες, ένα παλάτι του 16ου αιώνα στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας.
Το σκηνικό είναι σαφές: ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα – ένα βασικό και επαναλαμβανόμενο αίτημα του προέδρου Τραμπ, καθώς απειλεί το μπλοκ με φόρους ή δασμούς στις εισαγωγές.
Παρών ο Κιρ Στάρμερ
Στο γεύμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η συνεργασία Ε.Ε.- ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ στο δείπνο των 27 θα συμμετάσχει ο Κιρ Στάρμερ, στην πρώτη μετα-Brexit εποχή που Βρετανός πρωθυπουργός λαμβάνει μέρος σε τέτοια σύνοδο.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ήδη οι αμυντικές δαπάνες της ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποστηρίξει την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός – από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ – με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , είχε προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με ένα εγχείρημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους.
Σε «αποφασιστική δράση» καλεί το ΕΛΚ
Η Ομάδα του ΕΛΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας κατά τη συνεδρίασή τους τους τη Δευτέρα.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι καταναλωτής άμυνας και να γίνει πάροχος. Η Ομάδα του ΕΛΚ υποστηρίζει τους ηγέτες στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών μας δυνατοτήτων. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας που θα συνεργάζεται χέρι-χέρι με το ΝΑΤΟ για να μας προστατεύει από εξωτερικούς επιτιθέμενους. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών μας, να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να καλλιεργήσουμε ένα πνεύμα κοινής αλληλεγγύης», επιμένει ο Νικολάς Πασκουάλ ντε λα Πάρτε, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για την ασφάλεια και την άμυνα.